• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: smartfit/informer.rs

07.03.2021

13:39

ČUDESNI narodni NAPITAK! Pomaže kod DIJABETESA, snižava HOLESTEROL, ubrzava METABOLIZAM...

Ljubav

ČUDESNI narodni NAPITAK! Pomaže kod DIJABETESA, snižava HOLESTEROL, ubrzava METABOLIZAM...

Podeli vest

Ječam je žitarica koja je slabo zastupljena u ishrani, a sa sobom nosi brojne benefite. Ona je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom...

Napitak od ječma može znatno da pomogne kod regulisanja krvnog pritiska zbog visokog udela kalijuma, dobar je za zdravlje kostiju jer sadrži za njih važne milerale - gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum i cink, a čuva i srce tako što vlakna koja se nalaze u ječmu smanjuju nivo holesterola, pa u isto vreme deluju preventivno na srčana oboljenja.

Ječam ima nizak glikemijski indeks što znači da će, nakon što smo ga pojeli, lagano ispuštati šećer u krvi.

Selen iz ječma deluje blagotvorno tako što smanjuje rizik od nastanka raka, a uz to pomaže digestivnom sistemu, olakšava varenje i ubrzava metabolizma, pa se preporučuje tokom dijete.

Foto: Pixabay

Najviše benefita možete izvući iz ove žitarice ukoliko napravite ječmenu vodu. Možete je piti samostalno ili dodati je salatama, varivima, barenom povrću. Ruski Doktor Mihalkov, kaže da bi svako trebalo da uvrsti ovaj napitak ili samu žitaricu u ishranu. 

Recept za ječmenu vodu:

Isperite ječam pod mlazom vode (naći ćete ga u prodavnicam azdrave hrane), a zatim ga potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje četiri sata.

Procedite ječam i pomešajte šolju ječma i tri do četiri šolje vode. Stavite ga na vatru i kuvajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno da struji 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.

Foto: Shutterstock

Ostavite da se ohladi, pa procedite. Pijte jednu do dve šolje proceđene ječmene vode na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda.

Napomena: S obzirom na to da je diuretik, nemojte piti više od šest čaša ječmene vode na dan. Ovo piće sadrži gluten, pa se ne preporučuje osobama koje su intolerantne na ovaj protein.

10 ZNAKOVA kojima telo PORUČUJE da vam je SRCE SLABO! Obartite pažnju, dok NIJE KASNO!

MOĆ RANIH NAVIKA! Lekari tvrde da će DETE biti GOJAZNO ako TRUDNICA...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija