• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.03.2017

21:14

IRFAN MENSUR BRANI POZORIŠNI ELITIZAM: Ne dam da pevačice sa Ibarske budu glumice!

Showbiz

IRFAN MENSUR BRANI POZORIŠNI ELITIZAM: Ne dam da pevačice sa Ibarske budu glumice!

Podeli vest

Irfan Mensur poručuje da estradne zvezde poput Nataše Bekvalac nemaju šta da traže na "daskama koje život znače"

Glumac Irfan Mensur poručuje da ne dozvoljava da pevačice sa Ibarske magistrale budu glumice.

Njemu se ne dopada što reditelji sve češće uzimaju estradne zvezde da igraju u filmovima, serijama i predstavama, kao što je to nedavno učinio Ljubiša Ristić sa Natašom Bekvalac.

Mensur kaže da ponosno staje u odbranu "pozorišnog elitizma" i da na sceni ima mesta samo za školovane glumce.

Neće s njom
Ne znam da li je Nataša Bekvalac gospođica ili gospođa, pošto to menja u roku od 24 sata
Irfan Mensur

- Zar treba da neka pevačica poželi da odigra Žizelu u Narodnom pozorištu, jer reditelj veruje da može da rasproda predstavu? Još će i opersku ariju da peva neka sa Ibarske magistrale, ma ajde! Na Zapadu, gde je sve biznis, može Dženifer Lopez da glumi. U Srbiji neko ministarstvo ili mali fondovi izdvajaju sredstva da se stvori kulturni milje. Nije u redu da u taj milje uđu ljudi koji nisu školovani.

Predstava "Kafana Balkan", koju režirate, a koja ima premijeru u ponedeljak u beogradskom Domu sindikata, dospela je u žižu javnosti zbog informacije da će u njoj učestvovati folk pevačica Aleksandra Prijović.

- Nisam hteo nikakav antagonizam između gospođice Prijović i mene. Hteo sam samo da zaštitim sebe kao čoveka koji brani elitizam pozorišta. Naš kompozitor Nikola Burovac je gospođici poklonio numeru, koja je veoma slušana. Napravila je dobar posao i sebi i nama. Ipak, želim da se zna da ona neće biti na sceni.

Novak Đurović

Znači da ne biste kao vaš kolega Ljubiša Ristić uzeli Natašu Bekvalac ili Dušana Svilara da glume?

Darko Cvetanović

- Ne bih. Ako gospođica ili gospođa, ne znam šta je Nataša Bekvalac pošto to menja u roku od 24 sata, treba da igra pevačicu u nekom komadu, nek otpeva numeru. Jorgovanka Tabaković mi još nije javila, ali izgleda da je dinar ojačao, pa je i moj pozorišni idol Ristić podlegao jačini dinara, pa je uzeo Natašu da glumi Dragu Mašin. Ne može! Neću! Ne dam!

Fuj osobe
Ne mogu da podnesem Srbiju sa raznim spodobicama koje su na stolovima sa napućenim ustima
Irfan Mensur

Šta je to balkansko-kafanski mentalitet o kom ste uradili predstavu?

- Vaspitavale su me beogradske kafane Tamo se počinjalo i završavalo, mnogi su postali veliki, ali i propali. Setite se poznatog bermudskog trougla - "Grmeč", "Šumatovac", "Dve lipe"... Nažalost, više nemam gde da propadnem. Ne mogu da podnesem Srbiju sa raznim spodobicama koje su na stolovima sa poprilično napućenim ustima i neke muškarce sa dva prstića pored njih. To nije Srbija i nikad nije bila! Ovaj projekat je odbrana od toga, odbrana zaboravljenih reči kao što su dert, merak, ćeif, sevdah..

Novak Đurović

Koliko se danas merak promenio u odnosu na vreme kad ste bili mladi?

- Prijatelji su me jedno veče izveli na neko čudno mesto na kom se ništa nije čulo. Pitam drugara: "Šta radi ona devojka"? Odgovorio je: "Pa tverkuje." Naučio sam novu reč. Srbiju sa tverkovanjem ne mogu da povežem. Više volim čoveka koji će da gurne čašu sa stola.

Novak Đurović

Znate li da danas kada neko razbije čašu, može da bude izbačen iz kafane?

- Treba umeti razbiti čašu. To se ne radi na pet metara od sebe ili na zid. Ona se gurne sa stola ili se između svojih nogu razbije od ćeifa. Mnogo sam čaša u životu razbio, a nikog nisam povredio.

Marko Nikolić: Mnogo mrzim da radim

Novak Đurović

Marko Nikolić, koji igra u "Kafani Balkan", istakao je da su mu filmovi i predstave dosadni.
- Sve predstave i filmovi su mi postali dosadni. Mnogo mrzim da radim. Ipak, uživao sam na stvaranju ove predstave. Jedva sam čekao da dođem na svaku od tih proba u starom Difu. Irfana sam poznavao, a ostale glumce nikad u životu nisam bio video, niti sam znao kako izgledaju. Promakli su mi ovi mladi ljudi. Vrlo brzo sam se upoznao sa njima i osetio kao da radimo zajedno ceo život - ističe Nikolić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Magazin

Džet set

Srbija