• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje/Dejan Katalina

28.05.2018

19:26

ŽENE SU SAVRŠENIJE OD MUŠKARACA: Dr Filgudu nimalo ne smeta titula "zlatne papuče"!

Showbiz

ŽENE SU SAVRŠENIJE OD MUŠKARACA: Dr Filgudu nimalo ne smeta titula "zlatne papuče"!

Podeli vest

Žene više ne moraju da trpe stvari koje im je nametalo balkansko patrijarhalno društvo, kaže u intevrjuju za Ljubav&Zdravlje Saša Plećević 

Saša Plećević, poznatiji kao Doktor Filgud, već dugo vremena brine o našem zdravlju i savetuje nas kako da usvojimo navike u životu i ishrani pomoću kojih ćemo manje odlaziti kod lekara i voditi ispunjeniji život. Pored toga, Plećević je počeo i da edukuje decu na istu temu putem emisije "Zdravo dete", koju sa oduševljenjem prate mnogi mališani.

Za naš dodatak Filgud nam daje nove dragocene savete, ali i objašnjava zašto smatra da je umerenost najbitnija.

Zona zdravlja

Čega bi čovek trebalo u današnje vreme da se pridržava da bi živeo zdravije i srećnije?- Treba da ima fizičku aktivnost koja je umerena i redovna. Najbolja je brza šetnja. U toku dana bi trebalo prošetati sveukupno 45 minuta u zoni zdravlja, što znači da prilikom šetnje osetite malo oštrije disanje i malo ubrzaniji srčani rad. Ne treba preskakati doručak, a idealno je imati redovna tri obroka dnevno uz dve užine. Unosite dovoljno tečnosti, a izbegavajte one koje su slane, slatke, masne i gazirane. Pridržavajte se onoga što je Hipokrat rekao još u petom veku: "Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek neka bude tvoja hrana."

Kako si došao na ideju za emisiju "Zdravo dete"?

- Na ideju da napravim emisiju "Zdravo dete" došao sam kada je moja ćerka Tara imala šest godina, a sin Andrej tri. Puštao sam dečje kanale i video da su na njima samo crtani filmovi. Onda sam se setio svog detinjstva i Branka Kockice, "Kolariću paniću", "Nervoznog poštara"... Nema ništa slično ni na jednom kanalu! Pošto se bavim zdravljem, odlučio sam da napravim neku novu emisiju za decu baziranu na zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. U toj emisiji zdravo kuvamo sa decom, zatim imamo kviz gde im postavljamo pitanja vezana za zdrave životne navike, imamo segment "čik pogodi" gde deci vezujemo okice i puštamo ih da pogode koje voće ili povrće dodiruju i poslednji segment je vežbanje, gde ih edukujemo o važnosti fizičke aktivnosti. Od 15. juna ova emisija će moći da se gleda i na Jutjubu. Mislim da sam ovom emisijom pronašao sebe. Izuzetno volim da radim sa mališanima i da ih edukujem kroz igru i zabavu o zdravim životnim navikama. A deca prepoznaju kada to radiš iz duše i vraćaju ti istom merom.

A post shared by Sasa Plecevic (@dr_feelgood_rs) on Sep 2, 2017 at 11:20am PDT


Kad sam se ženio, nisam želeo samo da mi žena bude higijeničarka kao moja mama, a upravo je takva

Otvorio si i školu plivanja u Beogradu, šta je cilj tog projekta?

- Dosta dece u Srbiji je gojazno. Dešava se da deca u ranom detinjstvu imaju povišen holesterol i trigliceride. Tu su i problemi ravnih stopala i nagoveštaji krive kičme... Savremeni način života ne omogućuje deci da budu dovoljno fizički aktivna, tako da je plivanje pravo rešenje za ove probleme. Plivanje je, kao bazični sport, najbolje za rano detinjstvo. Deca, pored toga što rešavaju problem gojaznosti, plivanjem poboljšavaju svoj psihomotorni razvoj i orijentaciju u prostoru. Naše škole plivanja nisu takmičarskog karaktera, naš cilj je da decu naučimo tehnikama pravilnog disanja i pravilnog plivanja. To su dečji bazeni napunjeni slanom vodom, tako da kod nas mogu da plivaju i deca koja imaju problema sa astmom i ekcemima na koži.

Dešava se da deca u ranom detinjstvu imaju povišen holesterol i trigliceride

Deset godina si u braku, kako u modernom društvu sačuvati porodicu?

- Pošto imam 15 klubova za vežbanje u kojem treniraju mahom žene, mislim da su žene danas savršenije od muškaraca. Ranije su bile u podređenom položaju, a mislim da je emancipacija društva omogućila ženama da se oslobode i da prave vlastite izbore. Žene više ne moraju da trpe stvari koje im je nametalo balkansko patrijarhalno društvo. S druge strane, mislim da je porodica osnovna ćelija društva. Ako imaš zdravu porodicu i zdrave odnose u njoj, onda je sve u životu mnogo lakše.

Nedeljom volim da iznenadim svoju porodicu tako što im napravim doručak

Kažu da je emancipacija žena preplašila muškarce, pa su zato postali pasivniji?

- Nije tako. Muškaraca ima sposobnih, manje sposobnih i nesposobnih, isto kao i žena. Ja sam apsolutno za ravnopravnost u odnosima i međusobno uvažavanje. Najgora ljudska osobina je sujeta. Ona je loša za samog čoveka, pa i za njegovu okolinu. Zato mislim da sujetu treba izbegavati, bilo da se radi o muškarcima ili ženama, da bi mogao da se ostvari funkcionalan odnos.


Svojevremeno si izjavio da ti ne smeta titula "zlatne papuče" Beograda?

- Naravno da mi ne smeta! Ja ne delim poslove na muške i ženske. Volim da vodim svoju decu na treninge, da provedem sa njima što više vremena... Svestan sam da moj Andrej jednom u životu ima šest godina, a Tara devet, i želim da odrastaju pored mene. Nedeljom volim da iznenadim svoju porodicu tako što im napravim doručak. Volim da idem na pijacu... Dobro, ima poslova koje ne volim da radim kao što su pranje i peglanje, niti da pravim ručak, srećom pa imamo kućnu pomoćnicu Slađu, koja rešava te probleme (smeh). A i moja žena je vredna, tako da sam oslobođen dobrog dela obaveza. Što se tiče moje žene, imam samo jednu zamerku. Kad sam se ženio, nisam želeo samo da mi žena bude higijeničarka kao moja mama, a upravo je takva (smeh). Ne smem da uđem obuven u kuću ni za živu glavu, niti da jedem okolo i mrvim - e, to mi je jedina zamerka na Tamaru! Ostalo je sve desetka! Inače, ona je tolika higijeničarka da čisti posle Slađe, koja inače perfektno čisti!

Najbitnija je zdrava priprema hrane

I dalje je aktuelna tvoja šifra 505 za zdrav život?- Jeste, to je Dr Filgud šifra za zdrav život, a u međuvremenu sam završio specijalističku školu iz tradicionalne kineske medicine, pa se bavim i mršavljenjem sa magnetima i akupunkturom. Za razliku od pre 15 godina kad sam pričao da treba izbegavati četiri "bele smrti", sada sam malo promenio princip i tvrdim da je umerenost suština svega. Možete da pojedete i tortu i pečenje, ali vodite računa da se narednih dana više bavite fizičkom aktivnošću i uobročite se. To je suština zdravog života. Jedna od najbitnijih stvari je priprema hrane. Jer ako i najzdraviju hranu pripremate na pogrešan način, gore je nego kada nekad i manje zdravu hranu spremate na pravilan način. Mi hranu najčešće pripremamo tako što je zagrevamo na visokim temperaturama i pečemo je na masti ili na ulju. Tako pripremamo meso, koje pritom gubi sva svoja organoleptička svojstva: miris, ukus, boju, teksturu, proteine, minerale... Pritom dolazi do stvaranja kancerogene materije koja se naziva akrolain. Evo i primera. Kad kuvamo čaj, stavimo kesicu u prokuvanu vodu. Nakon deset minuta izvadimo kesicu i popijemo tečnost. Kad kuvamo povrće, mi povrće izvadimo i vodu prospemo. Onda to bareno povrće dodatno začinimo da bi bilo ukusnije. Takvo povrće je sve izgubilo iz sebe. I vitamine i minerale i oligoelemente i tečnost... Tako unosimo u sebe prazne kalorije. Hrana se priprema u posebnim posudama, na pari, gde meso pusti svoj sok i bude ukusno, ali ne gubi ni oblik, ni miris, ni ukus, ni proteine koji su gradivna materija našeg tela.






Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija