• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kiwi.hr

29.11.2015

11:35

NAPRAVITE niskokalorični džem za deset minuta!

Recepti

NAPRAVITE niskokalorični džem za deset minuta!

Podeli vest

Sve što vam treba za ovaj zdrav džem je zamrznuto voće, med i čia semenke

Čia semenke i džem

Čia semenke imaju mnogobrojna lekovita svojstva. Snabdevaju nas energijom, pomažu kod dijabetesa i smanjuju nivo lošeg holesterola, a podižu nivo dobrog. Odlične su za probavu i čišćenje creva zbog velikog udela vlakana. Njihova najveća vrednost je u tome što sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina.

DOMAĆICA Grčki džem od šljiva

Kod pripreme džema, glavni posao rade upravo čia semenke. Umesto dodavanja pektina i velike količine šećera, čia semenke su tu da zgusnu džem. Džem od čia semenki je ređi od uobičajenog džema. Nakon nekog vremena u frižideru, džem će se malo stvrdnuti ali nikada kao pravi džem. Bez obzira na to, normalno se maže na hleb, dodaje u jogurt, palačinke ili ovsenu kašu.

Recept

Sastojci:

2 šoljice šumskog voća

2 kašike meda

2 kašike čia semenki

Priprema:

U šerpu stavite zamrznuto šumsko voće i med. Na srednje jakoj tempereturi kuvajte 10-15 minuta povremeno mešajući. Kada se voće dovoljno raspadne i pusti svoje sokove dodajte čia semenke. Promešajte, kuvajte još 1 minut pa ponovo promešajte.

Sklonite šerpu sa šporeta i pustite da odstoji 10 minuta. Premestite u teglu i držite ju otvorenom dok se džem ne ohladi. Džem čuvajte u frižideru i iskoristite ga u roku od 2 nedelje.

Savet: Umesto meda možete stavljati bilo koje drugo sladilo ili ih u potpunosti izbaciti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija