• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

22.11.2016

10:17

AKO VOLITE BELI LUK! Evo kako da se rešite lošeg zadaha!

Recepti

AKO VOLITE BELI LUK! Evo kako da se rešite lošeg zadaha!

Podeli vest

Svi mi volimo ponekad da preteramo s belim lukom u svim njegovim oblicima. Svi znamo i da je dobar za zdravlje, ali isto tako znamo da je retko viđen promašaj pozdraviti bilo koga u javnosti rečima protkanim zadahom od ovog povrća

Sirova nana, jabuka ili zelena salata savršeno su oružje u borbi protiv zadaha začinjenog belim lukom.

Te tri namirnice sadrže specifične enzime i antioksidante koji suzbijaju hemijske reakcije koje proizvode karakterističan smrad belog luka. Kako to kaže Džon Kopland iz Instituta za prehrambene tehnologije: – Aroma hrane ne skriva aromu belog luka. Prava hemija je zaslužna za smanjenje smrada iz usta.

Šeril Baringer sa univerziteta u Ohaju sprovela je istraživanja u potrazi za hemijskim jedinjenjima koja bi uništavala sve te hemikalije s mirisom belog luka. I okrenula se enzimima i antioksidantima pod zajedničkim imenom fenoli u jabukama sorte fudži, ajsberg salati, listovima nane i zelenom čaju.

Public

Tim istraživača dao je jednom ispitaniku da žvaće tri čena belog luka tačno 25 sekundi i nakon toga je samo popio čašu vode. Kroz sat vremena duvao je u spravu koja meri nivo jedinjenja sa mirisom belog luka u njegovom dahu. Potom su ispitaniku davali isti test, ali umesto vode upotrebili su sirove i zagrejane jabuke, sok od jabuke, sok od nane, sirovu i zagrejanu salate, sirovu nanu i zeleni čaj. I beležili su koncentraciju četiri hemikalije s najintenzivnijim mirisom belog luka.

A NIJE VITAMIN C: Kako da se brzo OTARASITE PREHLADE!

Sirova nana dovela je do najznačajnijeg smanjenja, ali sirove jabuke i salata takođe su znatno smanjile miris belog luka. Sok nane i jabuke takođe su ublažili nivo aromatičnih hemikalija, ali znatno manje nego sirove verzije ovih namirnica. Namirnice zagrejane u mikrotalasnoj imale su najslabiji učinak, a zeleni čaj nije imao nikakav učinak na smanjenje koncentracije aromatičnih hemikalija.

Baringer kaže da fenoli u tim namirnicama verovatno utiču na hemikalije s mirisom belog luka i menjaju ih tako da to više nisu iste hemikalije. A to dovodi do gotovo potpunog nestanka mirisa belog luka.

JOŠ ĆE DA ISPADNE KORISNA: Da li žvakaće gume pomažu u sagorevanju kalorija?

U posebnom laboratorijskom eksperimentu Baringerova je otkrila da ruzmarinska kiselina ima najveći uticaj na beli luk, a najviše takve kiseline sadrži upravo sirova nana.

Najbitniji savet je da, ako se već odlučite na žvakanje nane, da je to najbolje da uradite odmah nakon obroka.

Drugi put kad malo preterate s belim lukom, najbolje vam je da naručite mohito i sebi i osobi sa kojom ste izašli.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija