• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

15.12.2017

08:31

KOJA hrana ide najbolje uz PIVO?

Recepti

KOJA hrana ide najbolje uz PIVO?

Podeli vest

Viševekovna tradicija stoji iza kombinovanja piva i hrane, stoga postoje različiti načini konzumiranja – kao aperitiv, za vreme jela ili nakon jela. Ovome dodajemo boje, ukuse, količinu alkohola i arome, temperaturu konzumiranja i priliku u kojoj ćemo ispijati „zlatni napitak“, pa dolazimo do toga da se pivo može kombinovati gotovo sa svom hranom, bilo da je reč o mesu, ribi, ukiseljenom ili svežem povrću, raznovrsnim sirevima ili desertima

Predlažemo vam neka od namirnica i jela koja se savršeno dopunjuju sa pivom:

Sir i pivo


Iako je najčešća kombinacija serviranja vina uz sireve, u mnogim kulturama se servira pivo uz sir. Pivo i sir su proizvodi sličnog porekla i sličnog načina proizvodnje, pa je razlog za njihovo spajanje vrlo logičan.

Pivo se kreira od žitarica, ječma, pšenice i hmelja, a mleko daju krave koje se vrlo često hrane upravo žitaricama i hmeljom. U proizvodnji, oba proizvoda prolaze kroz fermentacije i upravo je njihovo poreklo i način proizvodnje rezultat komplementarnosti ukusa i mirisa.

Sirevi koji imaju bogatu teksturu se savršeno slažu sa penušavim pivom, dok se meki sirevi poput mocarele savršeno kombinuju sa laganim svetlim pivima. Kozji sirevi su odlični uz piva koja imaju ukus karamele. Piva sa voćnim ukusom gotovo da su komplementarna sa svim sirevima. Uz čedar sir možete piti srednje tamno pivo. Ukoliko želite da zadovoljite sva čula, važno je da ne narušite ravnotežu u kombinaciji ova dva proizvoda.

Pizza


Pizza je pored hot dogova i burgera jedna od najpopularnijih brzih hrana. Savršenu ravnotežu na nepcu ćete postići ukoliko kombinujete slatko-kiselkasti ukus tople pizze sa svetlim pivima.

Burgeri/biftek/pečenje


Tamnija, jača piva mogu da „uravnoteže” jače meso. Suština je da se pronađe pivo koje je jednako mesu. Bilo koje jako meso ili mesni obrok treba da bude propraćeno pivom koje je dovoljno jako da ga isprati.


Pasta


Ukoliko volite da uživate u hladnim pastama tokom leta, najbolji ukus ćete dobiti ako uz pastu pijete tamno i lager pivo. Tople paste se najbolje slažu sa svetlim pivima.


Piletina i morski plodovi


Jedno pravilo koje postoji kada je u pitanju piletina i morski plodovi je da pri ispijanju piva ne želite da nadmašite ukus hrane. Zato su svetla piva pravi izbor. U slučaju da je uz jelo poslužen neki kremasti sos, tada treba izabrati teško, bogatije pivo.

Desert


Deserti koji imaju gorku notu, poput čokoladnih poslastica kao što je Schwarzwald torta ili Brownies kolač, slažu se uz crno pivo. Tiramisu se odlično slaže sa pivom, a u nekim restoranima se upravo pivo koristi kao jedan od sastojaka za pripremanje ove poslastice. Otkrićete novi svet ukusa ukoliko kombinujete voćna piva sa pudinzima ili sladoledom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija