• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

29.10.2018

18:48

MANDARINE ZA VITKU LINIJU: Štite od prehlade, čuvaju srce, poboljšavaju pamćenje...

Recepti

MANDARINE ZA VITKU LINIJU: Štite od prehlade, čuvaju srce, poboljšavaju pamćenje...

Podeli vest

Ovo kiselo-slatko voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžava osećaj sitosti, preporučuje se i onima koji žele da se reše suvišnih kilograma

Mirisne i sočne mandarine trebalo bi jesti tokom jeseni u što većim količinama. Ovo kiselo-slatko voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžava osećaj sitosti, preporučuje se i onima koji žele da se reše suvišnih kilograma. Dobro je sačuvati i koru, koja se dodaje čajevima, ali samo ako je neprskana.

Ova slasna voćka je poreklom iz Jugoistočne Azije, a ime je dobila po svetlonarandžastoj odeći mandarina - drevnih kineskih javnih službenika - jer je bila dostupna isključivo povlašćenim klasama. Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek je u devetnaestom veku stigla u Evropu i Severnu Ameriku.

Sastav i lekovitost

Pektin u mandarini sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi. Njeni sastojci, vitamin C i vitamini grupe B, minerali, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum, pozitivno deluju na zdravlje mozga, poboljšavajući njegove funkcije, što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji.

Dve maske od mandarina

Ako imate izuzetno suvu kožu, sok mandarine pomešajte sa žumancetom, kašikom meda i maslinovog ulja. Nanesite na lice, vrat i dekolte. Držite pola sata, pa isperite mlakom vodom.
Ako vam je koža masna, izmiksujte mandarinu s tri kašičice kisele pavlake, kašičicom jogurta i nekoliko kapi limunovog soka. Ovu masku držite na licu 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Osim toga, vitamin C sprečava neurodegenerativne bolesti, artritis, prehladu i grip, a velik broj istraživanja pokazao je vezu između povećanog uzimanja ovog vitamina i smanjene pojave nekoliko vrsta raka.

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranljive materije u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na zidovima arterija, što može dovesti do srčanog udara.

Ova voćka je korisna i za lepotu - bogata je antioksidansima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenja kože, pa je odlično sredstvo za negu lica. Razlaganjem beta-karotena iz mandarine sintetiše se vitamin A, koji je zaslužan za baršunast ten.

Novija istraživanja takođe pokazuju da mandarine sadrže supstancu nobletin, koja pomaže u borbi protiv gojaznosti i štiti od dijabetesa tipa 2.

Foto: Pixabay

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti na belu vlaknastu opnu koja obavija plod s unutrašnje strane kore. Ako jedete puno ugljenih hidrata i masti, taj deo citrusnog voća, prepun dijetalnih vlakana, pomoći će vam da ubrzate probavu i očistite organizam od toksina.

Uz sve to, jedna voćka sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.

Na tanjiru

Mandarina se najčešće konzumira sveža, a omiljena je ne samo zbog sočnog i slatkog mesa već i zbog laganog ljuštenja, prilikom kojeg se oslobađa lep, eterični miris. Kora može da se koristi za ukrašavanje kolača i poslastica, bilo kao sveža, sušena ili nakon kuvanja u šećernom sirupu, dok se sušeni rezanci od kore mogu dodavati u razne soseve, ali i čajeve.

Plodovi se koriste u voćnim salatama, kao kriške prelivene ili uronjene u čokoladu, čest su ukras na tortama od čokolade i kolaču od sira, a odlično se slažu s jabukama, kruškama i orašastim plodovima, posebno bademima.

Kod pripreme slanih jela savršen je dodatak u salatama od povrća, belog mesa i testenine, kojima daje dozu svežine i egzotike.

Sok od mandarina je izvrstan sastojak marinada za piletinu i ćuretinu, a citrusni sos poslužite sa svinjetinom, teletinom, mekanom junetinom i jelima od testenine.

Foto: Shutterstock

Sve sorte mandarina mogu se koristiti kao i pomorandže.
 

RECEPTI:

Žele od klementina

Sastojci: 12 klementina, sok od grožđa, kašika želatina u prahu, 2 kašike šećera, slatka tučena pavlaka.
Priprema:
Ocedite osam klementina i dodajte soka od grožđa tako da dobijete količinu od 600 ml. Uzmite pola mešanog soka, pa ga lagano ugrejte na 50-55 stepeni, dodajte kašiku želatina u prahu uz lagano mešanje, nakon nekoliko minuta kada se rastopi, dodajte dve kašike šećera i mešajte dok se šećer ne rastopi, pa spojite s preostalim sokom. Četiri klementine očistite od kore i kožice, meso isecite na kocke, a koricu na fine rezance. U šire plitke čaše rasporedite meso klementina, pa ih prelijte pripremljenim tečnim želeom, stavite u frižider da se ohladi i očvrsne. Pre posluživanja dodajte slatku tučenu pavlaku i ukrasite tankim rezancima korice klementina.

Foto: Shutterstock

Rebarca sa sosom od mandarina sa šafranom

Sastojci: 800 g svinjskih rebara, 2 kašičice krupno mlevenog crnog bibera, narendana korica jedne mandarine, so. Za marinadu: 100 ml ceđenog soka od mandarine sa pulpom, kašičica senfa, 2 kašičice žutog šećera, kašičica meda, sok od pola limuna, pola kašičice ljute paprike. Za sos od mandarina sa šafranom: sok preostao da pečenja, 70 ml ceđenog soka od mandarina sa pulpom, kašika soka od limuna, 2 kašičice žutog šećera, kašičica gustina, kašičica narendane kore mandarine, na vrh noža šafrana.
Priprema:
Sve sastojke za marinadu staviti u manju činiju i umutiti viljuškom, da se ujednače i sjedine. Meso dobro posoliti sa svih strana, pa ga staviti u pliću posudu tako da deo sa kostima bude sa gornje strane. Premazati ga i preliti marinadom. Ostaviti u frižideru najmanje dva sata ili preko noći. Izvaditi meso iz marinade, pa ga posuti biberom i korom mandarine. Preostalu marinadu sipati u posudu za pečenje, po potrebi doliti malo vode da tečnost prekrije dno posude. Staviti rešetku za pečenje pa meso. Peći na 220 stepeni sat i po, dok ne primi lepu boju. Kada je meso gotovo, staviti ga sa strane da se malo prohladi pre sečenja. U manju šerpicu procediti sok preostao od pečenja, pa odliti višak masnoće. Dodati ostale sastojke za sos, pa prokuvati na tihoj vatri. Kuvati dok se sos ne zgusne. Meso iseći na manje komade i poslužiti uz sos.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija