• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa

26.09.2019

14:40

DVA PROVERENA RECEPTA ZA SAVRŠEN KISELI KUPUS! Tradicionalno je najbolje!

Recepti

DVA PROVERENA RECEPTA ZA SAVRŠEN KISELI KUPUS! Tradicionalno je najbolje!

Podeli vest

Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom

U veći lonac stavimo so, nalijemo vrućom vodom i čekamo da se so rastvori pa sve to nalivamo u kacu, dodajući još obične vode do vrha.

Obično dodamo dve manje očišćene glavice cvekle koje se iseckaju na četvrtine, pokrijemo tankom pamučnom krpom i stavimo preko tanak porcelanski plitki tanjir.

Preko njega smo ranije stavljali kamen, a ja sada stavim veću zatvorenu teglu napunjenu vodom, otprilike je to 1,5 litar.

Ne pretačemo rasol, nego na početku, sve dok rasol ne počne da zri, svaki drugi ili treći dan otvorimo bure i izvadimo kamen ili teglu, pa uz onaj tanjir pritiskamo kako bismo protresli tečnost u buretu.

Teglu i krpu svaki put oprati, skinuti cvet koji se nakupio. Ovako kiseljen kupus sve do juna meseca je kao da je juče stavljen.

Prema nekim receptima između redova glavica kupusa dodaje se sloj kupusa ribanca ili krupnije sečenog kupusa, a savremene domaćice su izmislile caku – plastične kese napune ribancem, vežu ih da se sadržaj ne prosipa i izbuše ih na nekoliko mesta kako bi se kupus ukiselio.


 

Foto: Pixabay

Kiseli kupus – kilogram soli na 30kg kupusa

Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim pirotskim domaćinstvima.

Osim kupusa potrebno je:

kilogram soli na 30kg kupusa
gušća pamučna krpa
kamen ili tegla zapremine 1,5l

Priprema kiselog kupusa:

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure.

Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.
 

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa.
Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač.
Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode.
Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena.

So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

 

Foto: Pixabay

Kiseli kupus – na 40 litara vode 1,6kg soli

I ovo je jedan od onih recepata koji garantuju da kupus ostaje čvrst do narednog leta.

Pored kupusa, neophodno je:

1,6kg soli na 40l vode
tanka pamučna krpa
kamen ili tegla zapremine 1,5l

Kiseljenje kupusa:

Oprane i očišćene glavice kupusa, na čijem je korenu zasečen krst ili je nožem napravljeno udubljenje, slagati u buriće.
U veću posudu sipati so, preliti vrućom vodom i sačekati da se otopi.

Sipati vodu sa solju preko kupusa i dodati sveže vode po potrebi.
Pokriti tankom pamučnom krpom.

Preko kupusa staviti pritiskač i kamen ili teglu i zatvoriti bure.
Na početku povremeno dolivati vodu, po potrebi.

Ukoliko je potrebno – dolivati vodu. Pritiskati s vremena na vreme (na dva do tri dana) i tada ispirati kamen i krpu, a ako koristite teglu, potrebno ju je isprati spolja.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
I da i ne

pre 4 godine

Svako ima svoj recept, po kome kiseli kupus. Ima tu jos jedan bitan faktor, koji ljudi ne znaju da objasne, a to je "klima" u kojoj se kiseli kupus, sto bi se reklo, a vrlo bitan faktor, temperatura prostorije u kojoj se kiseli kupus. Od navedenih recepata ima nesto st je istovetno sa receptom, koji sam negde pronasao i po kome sam "ostavljao" kupus, a to je: 4% soli na kolicinu vode, kojom se naliva ocisceni, "provenuli" kupus, slozen u bure/kacu, onako kako raste. Nije bitna kolicina kupusa, sto se soli tice, vec salinitet, koncentracija soli u vodenom rastvoru, sa kojom se naliva, "slozeni" kupus, jer ce ona u "saradnji" sa kupusom da odigra svoju ulogu i da napravi ono, sto nama treba. Vode ce biti potrebno onoliko, koliko je potrebno, da se kupus nalije i da preko gornjeg reda bude recimo 10-ak santimetara. Pritisnuti kupus odozgo, nekim tezim predmetom (kamenom, teglom sa vodom,...), naravno uz pomoc mrezaste plastike, koja se moze kupiti, da glavice budu stalno potopljene, da ne plutaju. Nikakva rezanja korena, zasecanja,... nisu potrebna. Probajte, necete se pokajati.

Jana

pre 4 godine

Moje je misljenje da je suvisno komentarisati kako se kiseli kupus.Ja mislim da nema iskusne domacice koja ne zna da napravi ovaj zimski specijalitet. Pored velike vaznosti koliko treba sve stavitu i na koji nacin se sprema kupus, veoma vaznu ulogu po meni je voda sa kojom ga nalivamo . Ja moj kupus nalivam sa preciscenom vodom. Ovaj nacin je mnogo zdrav i kupus ostane ocuvan do proleca. Tako kiselim vec godinama i jako sam zadovoljna.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija