OVI TRIKOVI GARANTUJU NAJSAVRŠENIJE MEKO I TVRDO KUVANO JAJE! Morate ih isprobati!

Pixabay

12:22 Recepti 0

stil/informer.rs | 13. 10. 2019.

OVI TRIKOVI GARANTUJU NAJSAVRŠENIJE MEKO I TVRDO KUVANO JAJE! Morate ih isprobati!

Jaja su u mnogim domaćinstvima jedan od najčešćih izbora kada je priprema doručka u pitanju, ali postoje i oni koji ih izbegavaju zbog holesterola

Iako postoji uvreženo mišljenje da stvaraju loš holesterol, mnogi nutricionisti savetuju da ih ipak uvrstite u svoju ishranu jer su hranljiva i daju osećaj sitosti.

Britanska televizijska kuvarica Delia Smit u svom priručniku za kuvanje otkriva da jaja ne valja kuvati čim ih izvadite iz frižidera jer će tada ljuska brzo pući.

Ona kaže da lonac u kojem se kuvaju jaja ne sme da bude preveliki, kao i da jaja kuvate na laganoj vatri.

Međutim, najvažnije kod pripreme jaja jeste vreme kuvanja s obzirom na to da od toga zavisi tvrdoća.

Delia navodi nekoliko saveta za savršeno skuvano jaje:

Pixabay

Meko kuvano jaje

-Kada se jaje oprezno spusti u lončić provrele vode, treba ih kuvati oko jedan minut.
-Zatim se lonac se poklopi i skloni s vatre.
-Jaje u vodi ostaje šest ili sedam minuta.
-Šestominutno stajanje rezultiraće tečnim žumancetom i mekim belancetom.
-Posle sedam minuta žumance će biti kremastije i belance potpuno stabilno.

 

Tvrdo kuvano jaje

-Jaja stavite u hladnu vodu, a potom na vatri kuvajte šest ili sedam minuta.
-Trik je u tome da jaja odmah posle kuvanja stavite pod hladnu vodu nekoliko minuta. Tamo treba ostati sve dok ne budu dovoljno hladna da se neometano mogu dodirivati i servirati.

 

Pixabay

Trik za brzo guljenje jaja

Najlakši način je da tvrdo kuvano jaje stavite u čašu vode koju ćete poklopiti dlanom i potom mućkati dok ne otpadne sva ljuska.

Šta nikako ne smete da radite?


 Jaja se nikako ne smeju pripremati u mikrotalasnoj. Stručnjaci kažu da može biti opasno i prouzrokovati eksploziju.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]