• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer.rs

22.10.2019

15:04

GRČKA PORTOKALOPITA! Ukusan kolač sa pomorandžom!

Recepti

GRČKA PORTOKALOPITA! Ukusan kolač sa pomorandžom!

Podeli vest

Da li ste probali ovaj specijalitet?

Potrebno je:

- 450 g debljih kora za pite

- 6 pomorandži

- po kašičica praška za pecivo i sode bikarbone

- 2 kesice vanilin šećera

- 150 g šećera

- 3 velika jajeta

- 400 g gustog jogurta

- 200 ml ulja

Za preliv:

- 250 ml soka od pomorandže

- 250 ml vode

- kesica vanilin šećera

- 300 g šećera
 

Prvo pripremite preliv. Iscedite sok od pomorandže, dodajte vodu, šećer i kuvajte desetak minuta. Sklonite da se hladi. Na stolnjak poređajte kore, stisnite ih i ostavite oko 2 sata da se suše. Tri pomorandže operite sunđerom na koji ste kanuli malo deterdženta, isperite mlakom vodom, a potom i vodom u koju ste dodali malo jabukovog sirćeta. Isperite ponovo, pa stavite u činiju sa vodom u koju ste sipali kašiku sode bikarbone. Posle sat vremena ih isperite. Spremne su za upotrebu. Dve stavite u šerpu i kuvajte oko sat, a od treće narendajte koricu. Od preostale dve pomorandže plus od one kojoj ste narendali koricu iscedite sok, a preostale dve kuvane malo prohladite, lagano iscedite sok (neka ostane pulpa), isecite ih na komade, stavite u multipraktik, dodajte sok od tri pomorandže, narendanu koricu i sve sameljite u kašu. Dodajte šećer, ulje, izmešajte, ubacite jaja, jogurt, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, ponovo izmešajte i smesu sipajte u veću činiju. Suve kore sitno izmrvite, dodajte ih u smesu od pomorandži i kašikom izmešajte. Izlijte u tepsiju, preko poređajte kriške preostale pomorandže i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Kad je pita gotova, zalijte je hladnim prelivom. Ukusnija je kad se služi sutradan.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija