KREMASTA FANTAZIJA! Čokoladna torta koja se jednostavno priprema

Pixabay

09:20 Recepti 0

punkufer.hr | 20. 11. 2019.

KREMASTA FANTAZIJA! Čokoladna torta koja se jednostavno priprema

Kad vam se jede nešto kremasto, bogato i slatko, čokoladna torta uvek je izvrsna ideja i zalogaj koji retko kad razočara, posebno ako se lako i brzo priprema

Sastojci:

200 g tamne čokolade (70 %)
250 g maslaca (sobne temperature)
2 kašičice instant-kafe
350 ml vruće vode
200 g šećera u prahu
2 jaja
2 kašičice ekstrakta vanile (ili 2 vanilin šećera)
240 g glatkog brašna
6 g praška za pecivo (pola vrećice)
30 g kakaoa u prahu
prstohvat soli

PRSTE DA POLIŽEŠ! Piletina sa prelivom od pavlake i belog luka (VIDEO)

Za fil:

200 g tamne čokolade (70 %)
200 ml slatke pavlake
1 kašika maslaca (sobne temperature)

Printscreen You Tube

Priprema:

U dublju posudu ili lonac stavite instant kafu i zalijte je vrućom vodom. U vruću kafu ubacite maslac narezan na kockice i grubo naseckanu čokoladu. Dobro izmešajte kako bi se maslac i čokolada otopili. Potom dodajte šećer pa i njega izmešajte. Dodajte jaja i ekstrakt vanile, pa sve dobro izmešajte varjačom.

U drugoj posudi izmešajte brašno s praškom za pecivo, kakaom i solju, pa dodajte u posudu s čokoladom. Smesa će biti malo tečnija. Smesu izlijte u kalup za tortu (prečnika 23-24 cm) koji ste namazali maslacem i prekrili papirom za pečenje, pa stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C i pecite 60 minuta.

Pečenu tortu izvadite iz rerne, ostavite da se hladi u kalupu jedno 30 minuta, potom je izvadite iz kalupa i skroz ohladite.

Napravite fil: u manju posudu stavite slatku pavlaku i zagrejte do tačke vrenja. Što sitnije narežite čokoladu pa je prebacite u veću posudu. Preko čokolade prelijte vruću slatku pavlaku, pa dobro izmešajte kako bi se čokolada otopila. Na kraju dodajte maslac i sve još jednom izmešajte. Dobićete gladak, sjajan fil, koji prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi 2-3 sata kako biste dobili konzistenciju fila odgovarajuću za premazivanje torte. Čokoladnim filom premažite tortu sa svih strana, narežite je i poslužite.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]