BOGATA PRAZNIČNA TRPEZA - Šta spremiti na BADNJI DAN, a šta za božićni ručak (posno i mrsno)
Podeli vest
Božić je vreme kada je na trpezi sve dozvoljeno, mada običaji nalažu da se obavezno umesi česnica i ispeče pečenica. Tu su još i tradicionalne pihtije, razne sarme i kolači, torta, rakija... Prethodi mu Badnje veče, kruna četrdesetodnevnog posta, sa nešto skomnijom trpezom, ali ipak svečanom. Evo nekoliko inspiracija...
Nemojte zaboraviti da u vašim domovima, okupljeni zajedno oko stola otpevate ovaj tropar. Ako vi ne slavite slavu, onda smo sigurni da idete kod nekoga ko slavi Svetog Nikolu...
18.12.2019
19:25
Toskanska čorba
Sastojci: 100 g crnog pasulja, grančica žalfije, 2 čena belog luka, 0,8 dl maslinovog ulja, 2 manje glavice luka, koren celera, 2 šargarepe, 2 krompira, 100 g šampinjona, pola glavice kupusa, 150 g tikvica, rendana kora limuna, pola veze peršuna, grančica majčine dušice, komadić svežeg đumbira, so.
Priprema: Veče pre pripreme čorbe potopite pasulj u hladnoj vodi, ujutro ga ocedite, prelijte sa 2 l blago posoljene vode, dodajte žalfiju i čenove belog luka i kuvajte 90 minuta. U međuvremenu propržite luk, dodajte seckanu šargarepu, krompir, šampinjone, tikvice i kupus. Dodajte koru limuna, seckani peršun i cele listiće majčine dušice, smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Čim pasulj omekša, jedan deo ocedite i propasirajte, pa pire pomešajte sa dinstanim povrćem. Posolite, dodajte rendani đumbir i kuvajte na sasvim niskoj temperaturi još 90 minuta. Na kraju stavite preostali pasulj i malo čorbe u kojoj se kuvao, promešajte i rasporedite u činije za serviranje.
Posne sarme u bundevi
Sastojci: bundeva srednje veličine, glavica kiselog kupusa, 200 g pirinča, 3-4 kašike ulja, glavica luka, 2 šargarepe, 2 crvene paprika, veza peršuna, 2 kašike paradajz pirea, so, biber.
Priprema: Na vrelom ulju propržite seckani luk i pirinač, dodajte rendanu šargarepu, prelijte s malo vode i, kada tečnost provri, dinstajte pet minuta. Dodajte paprike isečene na kockice, seckani peršun, posolite, pobiberite i sklonite sa strane. Ovom masom punite listove kiselog kupusa, uvijajte sarme i ređajte ih na tanjir. Bundevi odstranite vrh, izdubite je i sav sadržaj sačuvajte za neku drugu priliku, a bundevu napunite pripremljenim sarmama. Paradajz pire rastvorite u vodi i sipajte preko sarmi. Napunjenu bundevu premestite u pleh i pecite tri-četiri sata na 180 stepeni.
Punjene pastrmke sa pomorandžom
Sastojci: dve veće pastrmke, 1 kg krompira, 300 g šargarepe, 250 g graška, 2-3 manje glavice crnog luka, 2 čena belog luka, veza peršuna, 3-4 kašike ulja, začini po ukusu: majčina dušica, bosiljka, majoran, nana, ruzmarin, biber, so, pomorandža.
Priprema: Krompir i crni luk isecite na kockice, šargarepu na tanke kolutove, dodajte (smrznuti) grašak, seckani beli luk i peršun, začinite, pobiberite i posolite, pa dodajte ulje i dobro promešajte. Ribe malo posolite, a zatim ih napunite pripremljenim filom. Poređajte ih u posudu za pečenje, prelijte uljem, preko ribe rasporedite ostatak fila i kolutove pomorandže i sve prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite 60 minuta na 180 stepeni, a desetak minuta pred kraj pečenja uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200 stepeni i zapecite da riba i povrće porumene.
Baklave sa suvim šljivama
Sastojci: 2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu), 1 kg mlevenih oraha, 500 gr suvih šljiva, 1,5 kg šećera, 3 kesice vanilin-šećera, 1 l vode, 1 limun, ulje.
Priprema: Prvo skuvajte sirup: kašiku šećera sipajte u šerpu i pustite da se karamelizuje. Nalijte 1 l vode i sipajte 1 kg šećera, vanilin-šećer i sok od jednog limuna i kuvajte dok ne provri. Ostavite da se ohladi. Suve šljive stavite u šerpicu, nalijte ohlađenim sirupom da ogreznu i kuvajte dok malo ne omekšaju. Potom sirup iz šljiva vratite u preliv za baklavu. Uzmite jednu koru, pospite po njoj ulje i šećer i ponovite postupak još dva puta. Treću koru (pored ulja i šećera) pospite mlevenim orasima i na oko 2 cm od početka kore, poređajte po širini suve šljive, srolajte koru u rolat, tako da se suve nađu u sredini rolata. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore, odnosno ne napunite pleh. Baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine, nauljite sve rezove i isprskajte sa malo ulja i vode. Pecite na 150 stepeni oko 45 minuta ili dok ne porumene. Baklave izvadite iz rerne i odmah natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom i prekrijte folijom.
BOŽIĆNI RUČAK
Teleća čorba
Sastojci: 600 g telećeg mesa, glavica luka, 2-3 kašike ulja, 2 šargarepe, 2 krompira, biber u zrnu, 2-3 lista lovora, so, 2 kašike brašna, malo crvene mlevene paprika, 2 žumanceta, 200 ml kisele pavlake, svež peršun, sok od limuna.
Priprema: U dubljem loncu izdinstajte seckani luk, pa dodajte meso iseckano na kockice i još malo prodinstajte. Sipajte 2 l vode, stavite biber u zrnu, lovorov list, na kockice seckanu šargarepu i krompir, smanjite temperaturu, posolite i kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. Izmešajte posebno brašno, mlevenu papriku i malo vode, pa dodajte u čorbu i pustite da provri. Umutite žumanca i dodajte kiselu pavlaku. Vruću čorbu sklonite sa vatre, pa polako kutlačom sipajte žumanca i pavlaku stalno mešajući viljuškom.
Marinirani svinjski but sa suvim voćem
Sastojci: 1,5 kg svinjskog buta, 50 g brusnica, 50 g suvog grožđa, 150 g jabuka, 100 g crnog luka, 100 g senfa, kašičica meda, 4 krompira, biber, so, ruzmarin, 1 šolja crvenog vina.
Priprema: Napravite marinadu od senfa, meda i začina. But dobro premazati marinadom, zaseći ga na par mesta nožem i staviti u vatrostalnu posudu. Prekrijte folijom i ostavite u frižideru par sati ili preko noći. Pre pečenja skinite foliju, dodajte brusnice, suvo grožđe, isečen crni luk i isečenu jabuku. Sve prelijte šoljom vina. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite sat vremena. Vodite računa da uvek ima tečnosti i pomalo dolivajte vodu ili bujon prema potrebi. Nakon sat vremena, dodajte isečen krompir. Prekrijte folijom i pecite na 200 stepeni, još sat vremena. Pečen but prohladite i secite na tanje šnicle. Šnicle prelijte sosom od pečenja i servirajte uz krompir.
Teletina na lovački način
Sastojci: 1 kg teletine bez kosti, 100 g suve slanine, 250 g crvenog luka, 4-5 čenova belog luka, 100 g šargarepe, 350 g paradajza (može i pelat), 2 dl vina, 50 g suvih šljiva, 250 g krušaka, kim, so i biber.
Priprema: Stavite meso u posudu za pečenje, oko mesa stavite krupno naseckani crveni luk, paradajz i suve šljive i zalijte vinom. Sve pokrijte folijom i pecite na 185 stepeni oko 90 minuta. Proverite da li je meso pečeno, a ako nije, produžite s pečenjem dok ne omekša. Kad je meso gotovo, sos koji je ostao od pečenja propasirajte. U propasirani sos dodajte kruške nasečene na kriške i sve skupa kuvajte pet minuta. Meso nasecite na šnicle i prelijte gotovim sosom. Služite uz povrće po izboru.
Pileća salata sa celerom i šampinjonima
Sastojci: 200 g korena celera, 400 g belog pilećeg mesa, 100 g šampinjona, 2 kašike crvenog vina, 4 kašičice soja sosa, čen belog luka, 2 kašike ulja, zelena salata.
Priprema: Šampinjone isecite na listiće, kao i celer. Belo meso isecite na kocke veličine zalogaja, dodajte 2 kašike soja sosa, sitno iseckan beli luk i vino. U tiganj stavite iseckane šampinjone i meso, pa dinstajte oko pet minuta. Dodajte iseckan celer i dinstajte još dva minuta. Dodajte preostali soja sos i dinstajte još dva-tri minuta. Na tanjir za posluživanje rasporedite listove zelene salate i odozgo stavite meso.
Torta sa višnjama i kestenom
Sastojci: Za koru: 400 g keksa, 100 g čokolade, 200 g putera, šećer u prahu, malo vode. Za fil: 500 g višanja, 500 g keseten pirea, 500 ml pavlake, 150 g šećera u prahu, listići želatina, rum. Za glazuru: 150 g čokolade, malo ulja.
Priprema: Keks sameljite, višnje odledite i ocedite, želatin potopite u vodu. Priprema kore: Rastopite izlomljenu čokoladu, puter, šećer i malo vode. Dodajte mleveni keks, dobro izmešajte i u kalupu oblikujte podlogu torte. Priprema fila: Preko kore rasporedite višnje. Umutite pavlaku, dodajte kesten pire, malo ruma i rastopljen želatin, pa nanesite preko višanja. Priprema glazure: Na tihoj vatri rastopite izlomljenu čokoladu i malo ulja, a zatim prelijte tortu. Dobro ohladite i poslužite.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
komentari
ponosanS
pre 4 godine
Ja nikad nisam za badnji dan i praznike spremao trpezu od 10 jela, ovo je stvarno bogato i preobilno.
Svima na ovom portalu, ekipi i pravoslavnim narodima Srecan Badnji dan, Badnje vece i Bozic!
Mir Bozji, Hristos se rodi!
I kod mene nema 10 jela, za badnje vece ima mnogo voca, suvog i svezeg, za dorucak mekike sa domacim paradajsom iz flase, za rucak i veceru riblji paprikas i pecen saran u rerni. To isto imam i za Bozic jer posle posta ne jede nam se neka teska hrana.
Nemojte zaboraviti da u vašim domovima, okupljeni zajedno oko stola otpevate ovaj tropar. Ako vi ne slavite slavu, onda smo sigurni da idete kod nekoga ko slavi Svetog Nikolu...
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da će se, u slučaju da se na teritoriji Poljske pojavi američko nuklearno oružje, odgovarajući objekti odmah pridružiti spisku legitimnih ciljeva za uništenje ako dođe do direktnog vojnog sukoba sa NATO-om.
Zapadni saveznici Kijeva ne znaju kako da se izvuku iz sukoba u Ukrajini, rekao je bivši švajcarski obaveštajac i savetnik NATO pukovnik Žak Bo u intervjuu za Jutjub kanal Daniel Davis/Deep Dive.
Urednik portala European Western Balkan, Aleksandar Ivković govorio je na tajkunskoj televiziji o odluci Dragana Đilasa, Miloša Jovanovića i Zdravka Ponoša da izađu na lokalne izbore po ostatku Srbije, a da u Beogradu izbore bojkotuju
U Skupštini Srbije danas je počela sednica na čijem su dnevnom redu izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se menjaju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.
Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.
Maja Gojković, članica Predsedništva SNS pružila je podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se, kako je izjavila "argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u Savetu bezbednosti UN".
Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost analizirao je tekući sukob u Ukrajini i budućnost te zemlje nakon njegovog okončanja. On je o svemu tome govorio u emisiji "Info jutro" na Informer TV.
Karijerni diplomata Branko Branković gostovao je u "Info jutru" Informer TV i govorio o jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, odnosno o Zajednici srpskih opština koja još uvek nije formirana.
Gost Dnevnika TV Informer bio je predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić. On je komentarisao današnju sednicu Saveta bezbednosti UN u Njujorku, ali i situaciju u kojoj se trenutno nalazi Srbija u odnosu na Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku.
Srpskom državljaninu Bojki T. (43) danas u sudu u Lucernu u Švajcarskoj počinje suđenje za pokušaj ubistva bivše supruge Andree T. koju je u aprilu 2021. godine, u porodičnom stanu u ovom gradu, zapalio, a onda izbo nožem.
U istrazi ubistva Danke Ilić (2) iz Bora, za koje su osumnjičeni radnici JKP "Vodovod", iz ovog grada, Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković (50), do sada je u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru saslušano 14 svedoka, a ispitivanje ostalih se nastavlja u narednim danima.
Trojica srpskih državljana uhapšeno je u Beču dok su pokušavali da ukradu bicikle. Prilikom hapšenja otkriven je u žbunju alat koji su korsitili za krađu.
Jedan od najtrofejnijih evropskih fudbalskih trenera, poznat po nadimku "Posebni", Žoze Murinjo (61) ističe kako je iza njega bogata karijera, ali da u narednim godinama planira da postigne barem još toliko.
Na današnji dan 23. aprila 2011. godine odigran je 140. "večiti derbi" u kome je ekipa Partizana savladala Crvenu zvezdu sa 1:0 u okviru 23. kola Superlige Srbije,
Argentinski teniser Federiko Korija, 83. na ATP listi, prisetio se početka 2022. godine i rada sa Novakom Đokovićem pre nego što je naš igrač deportovan iz Australije.
Oružane snage Ukrajine masovno postavljaju lažne natpise na zgrade Časovog Jara o prisustvu civila kako bi zakomplikovale napad ruskih trupa na grad, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
Šef Komisije Saveta Federacije za informacionu politiku i interakciju sa medijima Aleksej Puškov prokomentarisao je razmere protesta u Sjedinjenim Državama protiv izraelske operacije u Pojasu Gaze, napominjući da je za Vašington, koji je uvek podržavao Izrael, ovo je „kvalitativno nov fenomen“.
Televizijski toranj visok 240 metara u ukrajinskom gradu Harkovu prepolovio se i pao na zemlju nakon ruskog napada, saopštili su ukrajinski zvaničnici.
Opremljen sistemom za elektronsko ratovanje Volnorez, vozilo sa ruskim vojnim osobljem „pobeglo“ je od ukrajinskih dronova kamikaza, koji su leteli na njega jedan za drugim, svi su pali posle aktiviranja sistema, rekao je za RIA Novosti programer kompleksa.
Poslednjih godina Ričard Gir (74) se malo povukao iz javnosti, a skoro ga je teško videti i sa suprugom Aleksandrom Silvom, koja je mlađa od njega 33 godine.
Kendži Žirak, popularni pevač iz Francuske, upucan je u noći između 21. i 22. aprila, zbog čega je hitno prevežen i zadržan u bolnici u Bordou, prenose francuski mediji.
Nikola Rokvić pešači do Grčke kako bi pomogao deci oboleloj od raka, a već prvi dan prešao je više od 30 kilometara. Pevač se javio porukom na Instagramu i pokazao kako je proveo noć.
Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održano je 66. državno takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola, koji ne pohađaju specijalizovana matematička odeljenja.
U Muzeju knjige i putovanja na Banjici, nalaze se najveće zbirke knjiga u Jugoistočnoj Evrope, knjige pisane na različitim materijalima – na papirusu, štapićima od bambusa, najkvalitetnijoj kineskoj svili, palminom i bananinom lišću ali i sa koricama od ljudskih kostiju...
Zahlađenje i pad temperature zabrinuli su voćare zbog opasnosti od mraza i izmrzavanja cvetova i tek zametnutih plodova jer i slab mraz može da napravi štetu u voćnjaku i znatno umanji rod.
Da nije bilo potrebe, vlasnici pogrebne opreme iz Srbije i okruženja ne bi organizovali ni prvi, a za vikend su najavili drugi Sajam na kome će izložiti proizvode i prateću opremu.
Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.