ZAČINITE PILETINU NA DRUGAČIJI NAČIN! 6 najlepših soseva - daju totalno drugačiju aromu! Belo vino, ruzmarin ili JAVOROV SIRUP

Shutterstock

12:55 Recepti 0

bonapeti.rs | 17. 01. 2020.

ZAČINITE PILETINU NA DRUGAČIJI NAČIN! 6 najlepših soseva - daju totalno drugačiju aromu! Belo vino, ruzmarin ili JAVOROV SIRUP

Odaberite onaj po vašem ukusu

Odgovarajući sos može čak i obično pečeno pile da pretvori u neverovatan gastronomski užitak.

Predstavljamo vam najlepše recepte za sosove uz koje će vaša piletina biti apsolutno savršena!

Shutterstock

Sos sa belim vinom

Sastojci: 

1/3 šolje sitno iseckanog luka

 pola šolje pilećeg bujona

 1/4 šolje suvog belog vina

 2 kašike belog vinskog sirćeta

2 kašike putera

 2 kašike sitno seckanog svežeg vlašca


Priprema: 

Tiganj zagrejte na srednju temperaturu i dodajte malo biljnog ulja za kuvanje. U njega stavite sitno iseckan luk da se prži otprilike 2 minuta, često mešajući. U tako pripremljen sos sipajte pileći bujon, belo vino i sirće i stavite da proključa. Kuvajte sos dok se ne zgusne, a višak tečnosti ne ispari (oko 5 minuta kuvanja). Dodajte puter i vlašac, pomešajte da se puter lepo rastopi, pa prelijte piletinu.

AP PHOTO

Sos sa belim lukom, javorovim sirupom i ruzmarinom

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

 2 čena belog luka

1/4 šolje suvog belog vina

 1/4 šolja pilećeg bujona

 2 kašike javorovog sirupa

2 kašike senfa

3/4 kašičice seckanog svežeg ruzmarina

 pola kašičice sveže mlevenog bibera

Priprema: 

U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje visokoj temperaturi. U tiganj dodajte seckani beli luk. Dinstajte do 30 sekundi, neprestano mešajući. Stavite vino, pileći bujon, javorov sirup i senf, pa sačekajte da provri. Kuvajte dok tečnost ne ispari (oko 5 minuta), povremeno mešajući. Sos skinite sa ringle i u njega dodajte ruzmarin i biber.

Pixabay

Sos od majoneza i limunovog soka

Sastojci:

 1/4 šolje majoneza

 2 kašike belog sirćeta

 1 kašičica svežeg limunovog soka

 pola kašičice sveže mlevenog crnog bibera

 1/4 kašičica soli

1 samleven čen belog luka

Priprema:

 Izgnječite beli luk tako da pusti svoj sok. U jednu posudu dodajte sve sastojke i dobro promešajte. Sos je gotov!

Shutterstock

Ljuti sos


Sastojci:

 1 kašika rendanog đumbira

 2/3 šolje pilećeg bujona

 3 kašike marmelade od pomorandže

 1,5 kašika soja sosa

 1,5 kašika svežeg limunovog soka

 3/4 kašičice ljutog čili sosa

Priprema: 

U tiganju na srednje visokoj temperaturi zagrejte malo biljnog ulja. Dodajte rendani đumbir, pržite 1 minut, uz neprestano mešanje. Dodajte i druge sastojke: pileći bujon, marmeladu od pomorandže i soja sos i sačekajte da provri. Kuvajte dok smesa ne postane bogata i gusta. Sos pomešajte sa svežim limunovim sokom i ljutim sosom.

Printscreen You Tube

Turski sos

Sastojci: 

pola šolje istopljenog maslaca

pola šolje brašna, 4 šolje pilećeg bujona

 2 struka sveže majčine dušice

sokovi iz pečenog pileta

so i mleveni crni biber po ukusu


Priprema:

 Napravite zapršku od istopljenog maslaca i brašna i ostavite je sa strane. U šerpu sipajte pileći bujon, struk majčine dušice i sok od pripremljenog pileta i ostavite da provri. Smanjite vatru i ostavite smesu da se polako krčka. Sos kuvajte na slaboj vatri oko 10 minuta dok ne dostigne željenu gustinu. Sos začinite solju i biberom po ukusu, procedite i izvadite majčinu dušicu.

Printscreen You Tube

Holandeze sos

Sastojci: 

3 žumanca

100 g istopljenog maslaca

2 kašike limunovog soka

1/4 kašičice soli

prstohvat belog bibera

2 kašike pilećeg bujona

pola glavice luka, crni biber u zrnu.

Priprema:

 Isckajte luk i kuvajte sa crnim biberom u zrnu. Pomešajte žumance, limunov sok, skuvani luk, bujon, so i biber, pa mutite sve sastojke na velikoj brzini oko 30 sekundi. Nakon toga, dok još mutite, polako dodajte istopljeni maslac. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]