• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

20.02.2020

08:26

TORTA SA GREŠKOM! Kolač od 4 SASTOJKA koji je već 100 godina NAJPOPULARNIJI u Italiji!

Recepti

TORTA SA GREŠKOM! Kolač od 4 SASTOJKA koji je već 100 godina NAJPOPULARNIJI u Italiji!

Podeli vest

Svi smo čuli za magično italijansko ostrvo Kapri, ali mnogi ne znaju za najpoznatiju poslasticu sa ovog mesta - tortu ili kolač Kapreze

U pitanju je čokoladni klasik koji možete da pravite svakog dana kod kuće, i to od svega četiri sastojka!

Osim mesta na kojem je nastala, zanimljiv je i način kako je ova poslastica prvi put pripremljena - greškom.

Legenda kaže da je kuvar po imenu Karmin di Fjore 1920. godine prvi put napravio Kapreze tortu u jednoj zanatskoj radionici na Kapriju, i to kada mu je naređeno da napravi slatkiš za tri Amerikanca.

Kada je čuo da su u pitanju mafijaši Al Kaponea, kuvar je od straha zaboravio da u tortu stavi brašno. To, naravno, nije smeo da kaže, pa je slatkiš poslužio takvog kakav je ispao. I rezultat je bio sjajan! Njegova "torta s greškom" postala je jedna od najpoznatijih širom Italije.

Foto: Pixabay

Recept za Kapreze tortu

Sastojci: 4 jaja, 150 g šećera u prahu, 150 g crne čokolade, 200 g mlevenih badema, 130 g putera, šećer u prahu za ukrašavanje.

Priprema: Čokoladu i puter otopite na pari, tako da dobijete fin krem. Ostavite da se ohladi. Žumanca odvojite od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg sa polovinom šećera u prahu. Žumanca umutiti sa ostatkom šećera, dodajte otopljen puter sa čokoladom, pa lepo umutite na slaboj brzini. Dodajte mlevene bademe, pa promešajte kašikom, a zatim veoma lagano umešajte i umućena belanca.

U dobro podmazan pleh ili obložen pek papirom sipajte smesu i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni, oko 30 minuta.

Čačkalicom proverite da li je pečeno, ali imajte u vidu da je osnovna odlika delikatne Kapreze torte to što u sredini treba da ostane vlažna i kremasta.

Pečenu i prohlađenu tortu pospite sa malo šećera u prahu i poslužite - najlepša je dok se jede topla. 

Hrskava spolja, unutra mekana i kremasta, Kapreze torta će vas sigurno osvojiti na prvi zalogaj! Iako vam zbog sastojaka možda deluje "teško", ukus je neverovatno lagan i veoma prija uz šoljicu kafe.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija