• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa.rs

29.03.2020

10:03

NAPRAVITE PRAVI, DOMAĆI HLEB! Na starinski način - ne morate da idete u PRODAVNICU, brzo se SPREMA!

Recepti

NAPRAVITE PRAVI, DOMAĆI HLEB! Na starinski način - ne morate da idete u PRODAVNICU, brzo se SPREMA!

Podeli vest

Brzo, lako i ukusno!

Ako volite miris i ukus pravog domaćeg hleba ovo je pravi recept za vas.

Sastojci:

1 kg brašna
1 malo pakovanje svežeg kvasca (40 gr)
Pola kašičice soli i oko 8 dcl vode

Foto: Pixabay

 

Hleb se uobičajeno mesio od belog ili polubelog brašna. I količina testa bila je veća. Koristili su 2kg brašna, a nekad i više. Kad bi se pravio veći hleb bake bi izdvojile 2-3 manje jufke i od njih napravile pogače koje bi se pojele dok su još tople. Bez obzira koliko hleba hoćemo da umesimo način spremanja je isti.

Kvasac malo izdrobimo i stavimo u čašu, dodamo kroz prste šećer i nalijemo toplom vodom čašu do pola. Promešamo i ostavimo da kvasa. Napraviće se za kratko vreme pena koja će ispuniti času. U posudu sipamo brašno i malo soli (preporučujemo vam da ne stavljate mnogo soli kako hleb ne bi bio slan već neutralnog ukusa ). Na sredini napravimo malu udubinu i tu sipamo nadošli kvasac. Sa mlakom vodom zamesimo srednje tvrdo testo.

Mesimo duže, sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Ostavimo izrađeno testo da kvasa i odmara oko 2 sata ( na toplom mestu ). Nakon toga stavljamo ga u kalup. Kalup se podmaže uljem i pospe brašnom da se testo ne bi zalepilo. Kad se hleb ispeče, izvadimo ga iz kalupa, poprskamo ili blago premažemo hladnom vodom, prekrijemo lanenom krpom i ostavimo da se ohladi. Hleb se peče u dobro zagrejanoj rerni na temperaturi od 250 stepeni.

Potrebno je oko pola sata da bude gotov.

Foto: pexels.com

Napomena: kad god pečemo testo najbolje je proveriti da li je gotovo tako što ćemo tankim nožem probosti testo i ako na nožu nema tragova testa možemo biti sigurni da je testo pečeno.

Nećemo pogrešiti ako najpre zamesimo mekše testo i ostavimo ga da kvasa.

U tom slučaju koristimo manje brašna (oko 600 gr) koje umesimo sa istom količinom vode, soli i kvasca. Kad testo naraste ponovo ga sa preostalim brašnom izradimo, uobličimo u oblik vekne i ostavimo da se odmori 10 minuta na samo uljem ili mašću podmazanom plehu. Veknu možemo nožem zaseći sa 2-3 poprečna reza ili sa jednim uzdužnim kako bi lepše izgledao. Ispečen hleb prekrijemo lanenom krpom.

Važno je da znate da će hleb biti ukusniji ako ga duže mesite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nada

pre 4 godine

Umesto kocke kvasca ja stavim 1/4 kocke, i 1/2 kašičice sode bikarbone. Ne mešam testo rukama već isključivo varjačom, a modlu podmažem 1 kašikom masti. Ostalo je isto.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija