S VARJAČOM PO SVETU! 3 specijaliteta od njihovog visočanstva - JAJA!

Shutterstock

10:59 Recepti 0

Ljubav&Zdravlje/N.L. | 14. 06. 2020.

S VARJAČOM PO SVETU! 3 specijaliteta od njihovog visočanstva - JAJA!

Ako želite da obogatite svoj jelovnik, predlažemo vam da isprobate neke od najpoznatijih svetskih specijaliteta s jajima...

Šakšuka - Bliski Istok i Severna Afrika 

Mada se najčešće naziva izraelskim jelom, šakšuka (u prevodu 'sve je pomešano') se jede širom Bliskog Istoka i Severne Afrike. Na zapadu se jede s komadima hrskavog hleba kao odličan branč. Ono zbog čega je ovo jelo posebno je meko kuvano jaje uronjeno u ljutkast sok od paradajza i paprike.

NAJTAČNIJI NEDELJNI HOROSKOP OD 15. DO 22. JUNA: Kreće retrogradni Merkur - KVARE SE PLANOVI! Blizancima LAŽNA OBEĆANJA, Device ne treba da donose BITNE ODLUKE, a Lavovi ruše svoje ILUZIJE!

SAVRŠENSTVO UKUSA! Piletina sa mladim lukom, prsti se sami ližu! (VIDEO)

Možete da pomsilite da je slično našem satarašu ili bećarcu, jer su sastojci skoro pa identični. Ali, nije… ukus je potpuno drugačiji. Kumin daje fantastičaan šmek, a jaje poširano u ovakvom sosu ima potpuno drugačiji ukus.

Shutterstock

Sastojci: glavica crnog luka, čen belog luka, par kašika maslinovog ulja, pola crvene paprika, 500 g paradajza, po pola kašičice kumina i soli, po četvrtina kašičice bibera i kajenske paprike (ili ljute tucane), 4 jaja, malo fete, po želji, sveži peršun.

MAGIČNI NAPITAK POPRAVLJA KRVNU SLIKU i podiže energiju: Budite sam svoj LEKAR!

Priprema: Propržite crni i beli luk, uz dodatak soli, dodajte papriku i pržite da blago omekša. Dodajte začine, pa sitno seckani oljušteni paradajz i krčkajte 10-15 minuta. Varjačom napravite četiri udubljenja u koja će doći jaja. Svako jaje pažljivo razbijte u svoje udubljenje, posolite i poklopite. Krčkajte dok se jaje ne skuva onoliko koliko želite. Servirajte uz sveži peršun i komadiće fete.

Kiš – Francuska i Nemačka 

Još jedno jelo koje je nezamislivo bez jaja je kiš - u osnovi složenac s raznim povrćem, u koji se može dodavati i meso, a jaja su ta koja 'povezuju' celo jelo. Najpoznatija verzija je svakako kiš loren, koji se naziva i najfinija pita na svetu, a bazira se na prhkom testu, puteru, kuvanoj šunki, jajima i pavlaci.

Shutterstock

Sastojci: Za testo: 250 g brašna, 125 g putera, 5-6 kašika hladne vode, prstohvat soli. Za fil: 200 g mesnate slanine sitno iseckane, 3 jaja, 200 ml pavlake za kuvanje, 200 ml mleka, so, biber, muskatni oraščić.

LAGANO JELO KOJE SE BRZO PRIPREMA! Napravite makarone sa tikvicama i paradajzom!

Priprema: Od navedenih sastojaka zamesite testo i odložite u frižider na pola sata. Za fil kratko propržite slaninu, pa posebno umutite jaja sa pavlakom i mlekom, dodajte začine. Testo razvucite oklagijom i stavite u pleh. Izbušite viljuškom dno i pecite na 180 stepeni 10-15 minuta do zlatne boje. Izvadite pleh, pojačajte rernu na 200 stepeni. Na koru sipajte slaninu, pa prelijte jajima i pavlakom. Vratite pleh u rernu na 15-20 minuta.

Škotsko jaje 

Ovo jelo su izmislili radnici londonske trgovine hrane Fortnum&Mason još davne 1738. godine, a zašto su ih nazvali baš škotskim jajima - to je ostala misterija do dan danas. U Škotskoj i Britaniji se mogu kupiti u prodavnicama, zapakovana u plastične posudice i većinom stoje u frižideru. U Britaniji su oduvek bila 'piknik hrana', te se tamo češće konzumiraju hladna, tokom izleta. Prave se sa mlevenim mesom u koje se 'odeva' kuvano jaje i potom prže.

Shutterstock

Sastojci: 6 kuvanih jaja, 500 g mlevenog mesa, so, biber, kora jedne pomorandže, svež peršun, suva žalfija, kašika senfa, 50 g brašna, prezle, 2 jaja za premaz, ulje.

SPAS ZA SVAKU ŽENU! Ovi čajevi najbrže ublažavaju tegobe tokom menopauze!

Priprema: Pomešajte mleveno meso sa peršunom, žalfijom, kašikom senfa, korom od pomorandže, solju i ostalim začinima po ukusu. Oko svakog oljuštenog, kuvanog jaja umotajte smesu od mlevenog mesa i gledajte da sloj (oko 5-7 mm) bude jednak. Uvaljajte jedno po jedno jaje u brašno, a zatim u jaja i prezle i pržite u dubokom ulju.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.