• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kuvajuzivo

24.06.2020

09:08

(VIDEO) TORTA SA ČOKOLADOM I LEČNIKOM! Prste da poližeš

Recepti

(VIDEO) TORTA SA ČOKOLADOM I LEČNIKOM! Prste da poližeš

Podeli vest

Ovu tortu možete praviti i u varijanti da umesto lešnika koristite orahe

Sastojci:

Za jednu koru:

5 belanaca

5 kašika šećera (75g)
2 žumanca
2 kašike brašna (20g)
1 kesica praška za pecivo (12g)
1 kašika ulja
80 g mlevenih pečenih lešnika

Potrebno je napraviti 2 kore.

Za fil:

1 litar mleka (800ml+200ml)
120 g šećera
6 žumanaca
3 kašike brašna (30g)
2 kesice pudinga od vanile (80g)
250 g mlevenih pečenih lešnika
250 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
50 g šećera u prahu
500 g šlaga
1 litar kisele vode (iz frižidera)

Za natapanje korica:

160 ml soka od narandže (80 ml po korici)

Za ukrašavanje: 

200 g šlaga
400 ml kisele vode

Priprema:

Za koru: Uključite rernu da se greje na 180°C. Pomešajte 2 kašike brašna sa kesicom praška za pecivo. Zatim mutite mikserom 5 belanaca dok se ne napravi pena, pa dodajte postepeno 5 kašika šećera, 2 žumanca, 1 kašiku ulja, mešavinu brašna i praška za pecivo. Isključite mikser, dodajte 80 g mlevenih pečenih lešnika i promešajte kašikom da se sjedini. U pleh stavite pek papir, sipajte i izravnajte smesu za koru, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C 20 minuta (vreme može malo varirati u zavisnosti od rerne). Koru izvadite, ostavite da se ohladi, pa posle skinite pek papir. Na isti način napraviti drugu koru.

Za fil: U šerpu stavite 800 ml mleka, 120 g šećera, promešajte i stavite na ringlu da provri. Zatim u posudu stavite 200 ml mleka, pa postepeno dodajte uz mešanje 6 žumanaca, 3 kašike brašna i 2 kesice pudinga od vanile dok se ne razbiju grudvice. Kada mleko provri sklonite sa ringle, dodajte napravljenu smesu uz mešanje postepeno, pa vratite na ringlu i kuvajte na blagoj vatri uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne (oko 5 minuta). Vruć fil podelite na 2 dela. U jedan deo dodajte 250 g čokolade i sjedinite, a u drugi deo dodajte 250 g mlevenih pečenih lešnika i sjedinite. Ostavite da se hladi. 250 g margarina koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi, sjedinite viljuškom sa 50 g šećera u prahu. Podelite na pola. Jednu plovinu dodajte kašiku po kašiku u ohlađen fil sa lešnicima muteći mikserom, a drugu polovinu na isti način dodajte ohlađenom čokoladnom filu. Sipajte 1 l hladne kisele vode u 500 g šlaga i mutite dok šlag ne postane čvrst (oko 3 minuta). Podelite šlag na pola.

Filovanje: Natopite celu koricu sa 80 ml soka od narandže kašikom, postepeno. Stavite preko fil sa lešnikom, zatim polovinu šlaga, drugu koricu (nju natopite takođe sokom od narandže), crni fil i drugu polovinu šlaga.

Za dekoraciju umutite 200 g šlaga sa 400 ml hladne kisele vode i prekrijte sve strane torte. Ukrasite po želji.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija