• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

26.09.2020

08:30

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBAR AJVAR! Uz ovaj jednostavan potez proverite da li je DOVOLJNO SKUVAN

Recepti

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBAR AJVAR! Uz ovaj jednostavan potez proverite da li je DOVOLJNO SKUVAN

Podeli vest

Svako ovo pravilo je važno ispoštovati!

Bliži se septembar, mesec tokom kog se dvorištima širi miris pečene paprike i degustira ajvar, srpski kavijar, kako ga još nazivaju. Evo nekoliko saveta kako da dobijete najukusniji ajvar, koji može na policama da preživi do naredne sezone. Naravno, ako ga u međuvremenu slatko ne pojedete.

Berba paprike iz plastenika u leskovačkom kraju već je počela, ali zbog loših vremenskih uslova očekuju se i do 40 odsto manji prinosi. Dok se jedni brinu za cenu, drugi se pitaju hoće li ostati bez ajvara. Ako se odlučite da pripremite nekoliko teglica za zimu, pratite ove savete.

Samo paprika

Mnoge domaćice u ajvar stavljaju i patlidžan i paradajz, kako bi dobile na količini, ali i malo uštedele. Međutim, najukusniji ajvar je ako ga pravite samo od paprike.

Birajte crvenu papriku, šilju ili slonovo uvo, koja je najmesnatija. Neka ona bude prava, a ne kvrgava i kriva, biće vam lakše za pečenje. Najbolje je da papriku kupite kod nekog proverenog prodavca, na zelenim ili kvantaškim pijacama. Cena je svakako bolja od one u prodavnicama.

Zreli i zdravi plodovi

Dobro proverite svaku papriku koju pripremate. Plodovi moraju da budu zreli, a ne zelenkasti, jer tek tada paprika imaju svoju punu slast i pravi ukus.

Kupujte papriku bez flekica, kvarnih delova, koja nije počela da propada ili kalira. Ako već birate papriku koja se pomalo kvari ili ima flekice, dobro je očistite. U suprutnom, ajvar može brzo da propadne, tj. prokisne, a onda je svaki trud uzaludan. 

Foto: Tanjug

 

Pecite na drva

Ništa ne može da zameni "smederevac" ili drugi šporet na drva, kada je reč o pripremi ajvara. Paprika koja se peče na drva dobija poseban ukus i šmek, koji dodatno intenzivira ukus "srpskog kavijara". Ložite suva drva ili šapurine. Sporije je nego na plin ili struju, ali garantuje najbolji ukus.

Pustite papriku da malo odstoji pa onda ljuštite i meljite

Najbolje je da vruću, tek ispečenu papriku stavljate u plastičnu kesu, može da posluži i ona crna za smeće. Neka ona u kesi odstoji, da se dobro potpari jer je posle toga lakše da je oljuštite. Takođe, na dnu će ostati sav višak vode zbog procesa kondenzacije, a to će donekle da ubrza samo kuvanje.

Vodite računa da prilikom ljušćenja skinete sav višak – sve crne, ispečene delove i semenke. Može da se desi da je neka semenka malo počela da se kvari, pa je bolje da je eliminišete da se i ajvar ne bi pokvario. 

Tako ispečenu i oceđenu papriku sameljite u običnoj mašini za mlevenje mesa.

Dugo pržite ajvar na laganoj vatri

Kao što već vidite po ovim savetima, dok ne dođe do šerpe, priprema najboljeg ajvara zahteva dosta posla. Zato se ne predajte na pretposlednjem koraku.

Pre nego što samlevenu papriku ubacite u šerpu, na laganoj vatri pustite da malo proključa nekoliko sastojaka – ulje, jabukovo sirće, šećer i so (količina zavisi od ukusa). Kad vidite da je počelo da cvrči, dodajte samlevenu papriku i spremite se za dugo kuvanje. Mešajte konstantno, nikako nemojte da pustite da malo zagori, ukus se odmah menja.

Foto: printscreen

 

(Šećer ima ulogu prirodnog konzervansa, tako da ne morate da dodajete druge hemijske supstance). 

Kako da znate da je ajvar gotov – postavite varjaču na dno šerpe i prevucite po prečniku nekoliko puta. Ako tom prilikom vidite dno šerpe, voda je isparila, ajvar je ukuvan i spreman za tegle.

Čista ambalaža 

Tegle i poklopci moraju da budu dobro oprani i osušeni. Vreo ajvar sipajte u tegle i odmah zatvorite. Na taj način će se napraviti vakuum, koji obezbeđuje neku vrstu brze pasterizacije. 

Ovako pripremljen ajvar će dugo trajati, neće se kvariti čak i do naredne jeseni. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!
Live TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59