• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

26.09.2020

08:30

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBAR AJVAR! Uz ovaj jednostavan potez proverite da li je DOVOLJNO SKUVAN

Recepti

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBAR AJVAR! Uz ovaj jednostavan potez proverite da li je DOVOLJNO SKUVAN

Podeli vest

Svako ovo pravilo je važno ispoštovati!

Bliži se septembar, mesec tokom kog se dvorištima širi miris pečene paprike i degustira ajvar, srpski kavijar, kako ga još nazivaju. Evo nekoliko saveta kako da dobijete najukusniji ajvar, koji može na policama da preživi do naredne sezone. Naravno, ako ga u međuvremenu slatko ne pojedete.

Berba paprike iz plastenika u leskovačkom kraju već je počela, ali zbog loših vremenskih uslova očekuju se i do 40 odsto manji prinosi. Dok se jedni brinu za cenu, drugi se pitaju hoće li ostati bez ajvara. Ako se odlučite da pripremite nekoliko teglica za zimu, pratite ove savete.

Samo paprika

Mnoge domaćice u ajvar stavljaju i patlidžan i paradajz, kako bi dobile na količini, ali i malo uštedele. Međutim, najukusniji ajvar je ako ga pravite samo od paprike.

Birajte crvenu papriku, šilju ili slonovo uvo, koja je najmesnatija. Neka ona bude prava, a ne kvrgava i kriva, biće vam lakše za pečenje. Najbolje je da papriku kupite kod nekog proverenog prodavca, na zelenim ili kvantaškim pijacama. Cena je svakako bolja od one u prodavnicama.

Zreli i zdravi plodovi

Dobro proverite svaku papriku koju pripremate. Plodovi moraju da budu zreli, a ne zelenkasti, jer tek tada paprika imaju svoju punu slast i pravi ukus.

Kupujte papriku bez flekica, kvarnih delova, koja nije počela da propada ili kalira. Ako već birate papriku koja se pomalo kvari ili ima flekice, dobro je očistite. U suprutnom, ajvar može brzo da propadne, tj. prokisne, a onda je svaki trud uzaludan. 

Foto: Tanjug

 

Pecite na drva

Ništa ne može da zameni "smederevac" ili drugi šporet na drva, kada je reč o pripremi ajvara. Paprika koja se peče na drva dobija poseban ukus i šmek, koji dodatno intenzivira ukus "srpskog kavijara". Ložite suva drva ili šapurine. Sporije je nego na plin ili struju, ali garantuje najbolji ukus.

Pustite papriku da malo odstoji pa onda ljuštite i meljite

Najbolje je da vruću, tek ispečenu papriku stavljate u plastičnu kesu, može da posluži i ona crna za smeće. Neka ona u kesi odstoji, da se dobro potpari jer je posle toga lakše da je oljuštite. Takođe, na dnu će ostati sav višak vode zbog procesa kondenzacije, a to će donekle da ubrza samo kuvanje.

Vodite računa da prilikom ljušćenja skinete sav višak – sve crne, ispečene delove i semenke. Može da se desi da je neka semenka malo počela da se kvari, pa je bolje da je eliminišete da se i ajvar ne bi pokvario. 

Tako ispečenu i oceđenu papriku sameljite u običnoj mašini za mlevenje mesa.

Dugo pržite ajvar na laganoj vatri

Kao što već vidite po ovim savetima, dok ne dođe do šerpe, priprema najboljeg ajvara zahteva dosta posla. Zato se ne predajte na pretposlednjem koraku.

Pre nego što samlevenu papriku ubacite u šerpu, na laganoj vatri pustite da malo proključa nekoliko sastojaka – ulje, jabukovo sirće, šećer i so (količina zavisi od ukusa). Kad vidite da je počelo da cvrči, dodajte samlevenu papriku i spremite se za dugo kuvanje. Mešajte konstantno, nikako nemojte da pustite da malo zagori, ukus se odmah menja.

Foto: printscreen

 

(Šećer ima ulogu prirodnog konzervansa, tako da ne morate da dodajete druge hemijske supstance). 

Kako da znate da je ajvar gotov – postavite varjaču na dno šerpe i prevucite po prečniku nekoliko puta. Ako tom prilikom vidite dno šerpe, voda je isparila, ajvar je ukuvan i spreman za tegle.

Čista ambalaža 

Tegle i poklopci moraju da budu dobro oprani i osušeni. Vreo ajvar sipajte u tegle i odmah zatvorite. Na taj način će se napraviti vakuum, koji obezbeđuje neku vrstu brze pasterizacije. 

Ovako pripremljen ajvar će dugo trajati, neće se kvariti čak i do naredne jeseni. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija