• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

30.08.2020

10:33

DOMAĆI NAMAZI - zdravo, ukusno, kremasto! 7 najboljih RECEPATA nutricioniste!

Recepti

DOMAĆI NAMAZI - zdravo, ukusno, kremasto! 7 najboljih RECEPATA nutricioniste!

Podeli vest

Ako vas namazi asociraju na nešto loše i nezdravo, znajte da to ne mora da bude tako. Oni domaći nemaju konzervanse i aditive, brzo i lako se pripremaju, a nisu ni previše skupi

Kada kažemo namaz, šta vam prvo pada na pamet? Pašteta koja je sve samo ne pasirano meso i povrće? Ako vas namazi asociraju na nešto loše i nezdravo, znajte da to ne mora da bude tako. Oni domaći nemaju konzervanse i aditive, brzo i lako se pripremaju, a nisu ni previše skupi. Mogu da budu vrlo nutritivno kvalitetni, samo ako se malo potrudite i kombinujete prave sastojke, kaže nutricionistkinja Branka Mirković i predlaže mnoštvo recepata.

PUNJENE JABUKE! Poslastica kojoj nećete odoleti - lako se PRIPREMA!

(TEST) KAKO OSVAJATE NEČIJE SRCE? Vaš najveći adut u ljubavi je...

- Namazi su kremasto obrađena hrana koja može da se razmazuje po hlebu, tostu, kiflama, krekerima, đevreku, palačinkama... Mogu da zamene svaki obrok i veoma su omiljeni u svim uzrastima. Pritom su i veoma su ekonomični, zato što mogu da se prave i od raznih ostataka hrane. Oni u kućnoj verziji su ukusniji, nutritivno kvalitetniji, jeftiniji i možete da kreirate razne kombinacije po vašoj želji - navodi Branka.

Podloga za namaze najčešće je od pekarskih proizvoda, a može poslužiti i pola sveže paprike, list zelene salate, grilovane tikvice ili grilovan patlidžan, kao i kolut paradajza, posebno ako vodite računa o broju kalorija.

Voće i čokolada

- Osnovna podela namaza je na slatke i slane. Ovi prvi se potom dele na one čija su osnova voće i druge čija su baza čokolada. U voćne namaze spadaju džem, pekmez, marmelada, želei, sir od voća, u narodu poznatiji kao kitnikes, najčešće od dunja. Za domaći džem sa manje šećera na kilogram voća dodajte 300 grama šećera i učvršćivač za džem 3:1 - savetuje nutricionista.

Foto: Shutterstock

U čokoladne namaze se dodaju puteri od badema, lešnika i drugih orašastih plodova ili mleveni orašasti plodovi. Kod kuće možete da otopite čokoladu i dodate malo putera i mleka, a potom po ukusu i mleveno orašasto voće, dodaje naša sagovornica.

TAJNO POSETILA SRBIJU! Kim Kardašijan probala rakiju, a PAPRIKAŠ JE ODBILA! Nakon posete našoj zemlji DOŽIVELA PAKAO!

Od ajvara do putera

Kod slanih namaza opcija je svakako puno - možete ih praviti od kombinacija mesa, povrća, jaja, mlečnih proizvoda...

Foto: Shutterstock

Slani mlečni: pavlaka, krem sir, topljeni sirevi, puter, kajmak.
Slani posni: kod nas je, naravno, najpoznatiji ajvar, ali se sve češće koristi humus sa dodacima i bez njih, paštete od mahunarki i povrća ili mahunarki i putera od semenki bundeve, suncokreta...
Slani mesni: osnovu čini meso (mogu i ostaci hrane) ili džigerica sa dodacima i bez njih.
Slani sa jajima: majonez, razni namazi na bazi majoneza i pavlake sa dodacima različitih začina ili kiselog povrća, krastavaca, paprike... Često se mešaju i sa kečapom.
Slani sa ribom: paštete od tune, sardina i lososa su najčešće, ali mogu se naći i od bakalara (bakalar bjanko) ili od kozica.
 

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Domaći majonez

Recept koji uvek uspeva, neuporedivo je bolji od kupovnog, jer nema dodate hemije, posebno šećera. Osnova majoneza su jaja, ulje, limun ili sirće i so. Ako ste sigurni da su jaja ispravna, domaća, majonez pravite od svežih jaja, u suprotnom od barenih. Posebno vodite računa ukoliko je namaz namenjen maloj deci, trudnicama i porodiljama, upozorava nutricionista.

IMATE NOĆNE MORE? Evo zbog čega vam se to DOGAĐA

Sastojci: 2 jaja, 5 dl ulja (a može i više), sok od jednog limuna ili 2 (do 3) kašike sirćeta, kašičica soli, biber i senf po želji.
Priprema: Stavite jaja, odabranu kiselinu, so, senf i ostale začine po želji u dublju posudu ili u teglu. Štapnim mikserom počnite sve da mutite uz dodavanje ulja. Najbolje je da bude kontinuirani tanki mlaz ulja. Ako majonez pravite u tegli, dovoljno je da je zatvorite i stavite u frižider, gde može da stoji više dana.

Foto: Shutterstock

Namaz od krem sira

Osnova je krem sir, koji se još naziva i urda, švapski, kotidž-zrnasti, rikota. Sir umutite varjačom, i ako je potrebno, dodajte pavlaku ili puter, u zavisnosti od toga da li želite gušći ili ređi namaz. U osnovu možete odmah staviti (i dobro promešati) razne dodatke, a ekonomično je napraviti veću količinu za nedelju dana i svakodnevno dodati nešto drugo: začine (začinske trave, biber, mlevenu papriku), ajvar, mlevene čvarke, slaninu, usitnjena kuvana jaja, maslinke, kisele krastavce ili papriku, mlevene suvomesnate proizvode.

Foto: Shutterstock

Aromatični puter

Puter otopite na sobnoj temperaturi i dodajte začinske trave ili aromatične začine (biber, ljuta papričica). Na providnu foliju stavite puter, umotajte ga kao kobasicu, krajeve zatvorite kao kad se zavijaju bombone i ostavite u zamrzivaču. Kada se stegne, prebacite ga u frižider, po potrebi secite na kolutove i razmažite po hlebu.

TART SA NEKTARINAMA! Poslastica za vikend

Savet plus: U otopljeni puter možete da dodate i krem sir ili pavlaku, te dobro promešate, a sve namirnice treba da budu sobne temperature.

Foto: Shutterstock

Posna pašteta

Osnovu mogu da čine pasulj, grašak ili krompir. Skuvani hladni pasulj ili grašak ispasirajte štapnim mikserom, a možete koristiti i ostatke jela. Dodajte začine, so, biber, ispasirane pečene paprike ili obareno razno povrće, poput tikvica ili pečenog plavog patlidžana. Možete dodati i mlevene semenke bundeve, lana, susama, suncokreta... Najbolje je da probate i sami odredite koji vam se odnos (ukus) najviše sviđa.

Foto: Shutterstock

Pašteta od pileće džigerice

Sastojci: 1/2 kg sveže pileće džigerice, 50 g pančete, 150 g putera (25 g za prženje, ostalo se dodaje na kraju), manja glavica crnog luka, so i biber po ukusu, za odrasle i kašika konjaka.
Priprema: Na umerenoj temperaturi na puteru izdinstajte luk, dodajte na što manje komade iseckanu pančetu i nastavite prženje. Dodajte džigericu (ne secite je) i propržite sa svih strana da spolja potamni, a unutra ostane ružičasta, ali se dobro ispeče. Isecite i proverite na jednoj džigerici ako niste sigurni. Kada je gotova, dodajte začine i prohladite. Stavite u blender ili je ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte ostatak putera i nastavite proces mešanja. Probajte i dodajte začine po potrebi. Za odrasle možete dodati malo konjaka ili nekog alkohola. Stavite u posudu, i ako želite, prelijte sa malo otopljenog putera. Može da stoji pet do sedam dana u frižideru.

Foto: Shutterstock

Riblja pašteta

Upotrebite konzervu tune ili sardine tako što ćete ocediti ulje, dodati začine i dobro ispasirati. Na kraju dodajte ulje koje ste ocedili da biste dobili željenu teksturu. Ukus možete da obogatite pečenom paprikom, kečapom, pireom od pasulja...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nemanjicbgd

pre 3 godine

Pravi, domaci, majonez se pravi samo od zumanaca. Na jedno zumance ide 125ml ulja. kasika senfa, zavisi od broja zumanaca, na 8 zumanaca i litar ulja ide supena kasika senfa, kasicica od kafe sirceta, jos bolje sok od 1 limuna i malecka kasicica, manja od kasicice za kafu, soli. Prpbajte, uvericete se da je ukusniji, zdraviji od ovog, gde ide celo jaje i duplo vise ulja. Mikserom se umuti, bukvalno, za par minuta. A, da, jaja i ulje moraju biti na sobnoj temperaturi, nikako hladni. Prijatno!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija