• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: praktična žena/informer.rs

02.09.2020

19:37

TRES LECHES ILI TRI MLEKA, kako god da ga zovete ovaj kolač je FENOMENALAN! (RECEPT)

Recepti

TRES LECHES ILI TRI MLEKA, kako god da ga zovete ovaj kolač je FENOMENALAN! (RECEPT)

Podeli vest

Obavezno probajte!

Kondenzovano mleko

U vruću vodu (1/3 čaše) dodajte pola čaše šećera u prahu, a zatim 1 čašu (od 2 dl) mleka u prahu. Po želji možete dodati maslac pri kraju. Sve promešati mikserom ili blenderom dok se ne dobije željena gustina.

Dulce de leche (karamel)
Sastojci: 

  • 200 g šećera
  • 2 kašike vode
  • 200 ml slatke pavlake
  • 20 g maslaca
  • na vrh noža soli

Priprema: 

Šećer i vodu zagrevati na umerenoj temperaturi dok se šećer skroz ne istopi i postane karamelizovan. Ovo je jako važno, ne dodavati druge sastojke dok šećer ne postane crvenkasto staklast i bez grudvica. Skloniti sa vatre i dodati maslac. Izmešati, vratiti na vatru i dodati vrelu slatku pavlaku i malo soli. Dobro izmešati i otaviti da se krčka na umerenoj temperaturi oko 5 minuta. Gustina i boja karamela zavisiće od dužine kuvanja i temperature na kojoj se kuva. Ako kuvamo duže dobiće se gušći i tamniji karamel. Karamel ostaviti na sobnoj temperature da se ohladi, imaće teksturu džema i vrlo se lako maže.

Foto: M.S.J.

Sastojci za patišpanj:

  • 4 jaja S klase
  • 5 kašika brašna (100g)
  • 2 kašike pšeničnog griza (30g)
  • 1 kašičica praška za pecivo (6g)
  • 2 kašike hladne vode
  • 1 kesica vanil šećera
  • mali prstohvat soli
  • 100g šećera
  • 1,5 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Prosejati brašno, dodati griz, prašak za pecivo i kesicu vanil šećera.
U posebnoj posudi umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati dve kašike vode i mutiti. Na kraju dodati šećer i sve dobro izmutiti u čvrst šne.
U drugoj posudi umutiti žumanca sa ekstraktom vanile, da malo zapene, pa dodati u šne od belanaca i kratko izmešati mikserom na najmanjoj brzini.

Praškaste sastojke dodati na kraju, postepeno, pa ih lagano umešati metlicom od miksera i posle samo još malo izmešati silikonskom špatulom da smesa ne bi pala.

Izliti smesu u pleh dimenzija 25x21cm i blago je poravnati da svuda bude iste debljine. Smesa će prilično napuniti pleh, ali neće izaći tokom pečenja.

Peći patispanj u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C 20-25 minuta, zavisi od vaše rerne. Gotovo je kada porumeni i odvoji se od ivica pleha, a može se iskoristiti i test čačkalicom, ako izađe suva, gotovo je.Pečen patišpanj ostaviti po strani da se hladi dok se pravi preliv.

Preliv:

  • 550ml punomasnog mleka
  • 350ml kondenzovanog zaslađenog mleka
  • 100ml slatke pavlake za šlag

Mleko sipati, najbolje u teflonski, lončić, pa pustiti da provri i ukuva za nekih 2cm od početnog nivoa (10-15 min). Zatim sipati ostala dva mleka, izmešati i sačekati da sve zajedno provri i skloniti sa ringle.

Patišpanj izbockati čačkalicom po celoj površini. U tepsiju u kojoj se pekao, sipati zaliv, od ivica ka sredini, pa sve tako dok imate čime. Tepsiju prekriti alu folijom i sačekati da se ohladi do sobne temperature, pa prebaciti u frižider da se kratko ohladi. Možete odmah staviti karamel, a možete da čekate da kolač prenoći, pa da mažete pre služenja. U prvoj varijanti, kolač će malo povući karamel u sebe, ali karamel neće biti baš lep i sjajan. U drugoj varijanti imaćete lepši izgled, ali i nedovoljno spojene ukuse karamela i natopljenog kolača. U svakom slučaju, obavezno je stajanje kolača, od bar 8h pre služenja, u frižideru.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija