Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

18.09.2020

08:53

ČUDESNI SVET LIKERA! 8 sjajnih RECEPATA koji će vas OBORITI s NOGU!

Recepti

ČUDESNI SVET LIKERA! 8 sjajnih RECEPATA koji će vas OBORITI s NOGU!

Podeli vest

Ova aromatična slatkasta pića nezaobilazni su sastojci mnogih koktela, torti i kolača, a uglavnom se služe uz kafu i deserte...

Likeri sadrže od 15 do 40 odsto alkohola, a prave se od lekovitog bilja, voća, oraha, začina, jaja, čokolade i šećera. Mada ovo aromatično piće danas najradije piju žene, manje je poznato da je prvi moderni liker spravljen za muškarca, i to ne bilo kog, već za francuskog kralja Luja XIV.

Prema nekim izvorima, ova pića konzumirala su se zapravo još u starom Egiptu, ali popularnost im je dostigla vrhunac u srednjem veku kada su se uglavnom koristili kao lek. Na velikoj ceni bili su likeri koje su pravili monasi od aromatičnog bilja i voća iz svojih vrtova opasanih visokim zidinama.

NAJBOLJI PRIRODNI LAKSATIVI! Uz ove namirnice regulisaćete probavu i rešiti višak kilograma!

Istorija kaže da su moderni likeri koje danas poznajemo nastali u 17. veku. Za nastanak prvog modernog likera zaslužan je, kažu, francuski kralj Luj XIV, poznat i kao Kralj Sunce. Bio je poznat po raskošnom, pa i raspusnom životu, koji je počeo da ostavlja tragove na njegovoj snazi. Jedna od njegovih ljubavnica Markiza de Mentenon odlučila je da mu pomogne i po savetu monaha Benediktanaca napravila je "čudotvoran" lek od mladih oraha, meda i "strogo čuvanog leka alhemičara” (etanola). Markiza je odlučila da piću ime da po Kralju Sunca. Liker od oraha se dopao kralju i tako je počeo novi život modernih likera koji su ipak sve do kraja 18. veka bili privilegija bogatih zbog previsoke cene šećera. Jedino nije ostalo zabeleženo da li je orahovača pomogla Luju XIV, ali je poznato da je posle smrti svoje prve supruge ubrzo oženio dugogodišnju ljubavnicu  - Markizu de Mentenon.

Danas postoji mnogo vrsta likera, a najcenjeniji su oni koji se spravljaju ručno, po domaćim receptima, od voća i lekovitog bilja.

Foto: Shutterstock

Liker od vanile

Sastojci: 250 g šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 650 ml vode, 300 ml alkohola, 30 g smeđeg šećera.

Priprema: Kristal šećer, burbon vanilin šećer i vodu stavite da se kuvaju. Kad provri, preručite u staklenu flašu, dodajte alkohol i smeđi šećer, te promućkajte. Flašu ostavite da odstoji na hladnom mestu oko nedelju dana, ali je povremeno promućkajte. Liker procedite kroz gazu i sipajte u flašu za liker.

Foto: Shutterstock

Kafetino

Sastojci: 150 g kafe, 150 ml vode, 300 g šećera, 600 ml ključale vode, 150 ml rakije, kašika cimeta.

TESTO KOJE UVEK USPEVA! Napravite najbolji domaći HLEB od crnog brašna!

Priprema: Šećer prelijte sa 150 ml vode i kuvajte nekoliko minuta. Kafu prelijte ključalom vodom, pa procedite kroz gazu. Proceđenu kafu, rakiju, cimet i šećerni sirup kuvajte još dva-tri minuta da rakija malo ispari. Skinite s vatre i ohladite, te poslužite.

Foto: Shutterstock

Višnjevača

Sastojci: 1, 5 kg višanja, 750 g šećera, 0,5 l vode, 500 ml alkoholnog pića po izboru (lozovača, votka), vanila.

Priprema: Višnje očistite od peteljki, dobro operite i stavite u veliku teglu. Šećer skuvajte u vodi, pa dok je sirup mlak prelijte preko višanja, dodajte vanilu i alkohol i teglu dobro zatvorite. Tri do četiri nedelje ostavite sve na suncu, a onda procedite sadržaj i sipajte u flaše.

Foto: Shutterstock

Orahovača

Sastojci: 500 kg mladih oraha, 1,5 l alkoholnog pića po izboru, 30 g cimeta, 30 g karanfilića, 500 g šećera, 750 ml vode.

AKO SPAVATE MANJE OD 6 SATI, VAŠEM ORGANIZMU PRETI VELIKA OPASNOST! Najviše je na udaru ovaj organ, a evo zašto je san POSEBNO VAŽAN U VREME KORONE

Priprema: Orahe operite, obrišite, isecite u komadiće (nije neophodno) i stavite zajedno sa začinima u alkohol. Dobro zatvorite i ostavite 30 dana. Nakon toga skuvajte šećer i vodu, pa kad se sirup zgusne, pomešajte ga sa alkoholom. Liker prespite u flaše i pustite da odleži nekoliko nedelja.

Foto: Shutterstock

Ajer konjak

Sastojci: 8 žumanaca, 200 g šećera, 400 ml slatke pavlake, 500 ml konjaka, 2 kašičice vanilin šećera, malo sirćeta.

Priprema: Umutite žumanca s malo sirćeta, dodajte vanilin šećer i slatku pavlaku, pa sve dobro promešajte. Dok mešate, polako sipajte konjak. Smesu stavite u frižider na nekoliko sati, zatim skinite penu i sipajte u flaše. Ovako pripremljen liker iskoristite u roku od dve nedelje.

Foto: Shutterstock

Narančino

Sastojci: 1 l alkoholnog pića po izboru, 9 pomorandži, oko 400 g šećera, 1,5 l vode.

(VIDEO) PITA SA PEČURKAMA! Brzo i lako se pravi

Priprema: Isecite koru pomorandži na uže i kraće tračice da lakše iscedite aromatično ulje. Isečenu koru i kolutove pomorandži stavite u teglu, prelijte alkoholom i dobro zatvorite. Teglu držite na tamnom i hladnom mestu 15 dana i svaki dan lagano promešajte njen sadržaj. Od šećera i vode skuvajte sirup i sastavite s pomorandžama i alkoholom. Dobro promešajte, procedite i sipajte u flaše. Izgnječite kore koje su ostale u cediljki. Flaše zatvorite i ostavite da stoje tri meseca, ali još je bolje ako stoje i duže.

Foto: Shutterstock

Liker od čokolade

Sastojci: 1 l mleka, 250 kg crne čokolade, vanilla, limun, 500 ml alkoholnog pića po izboru, 300 g šećera.

Priprema: U mleko stavite na kriške isečen limun, rendanu čokoladu, šećer, vanilu i alkohol, pa dobro izmućkajte i ostavite na toplom mestu tri nedelje. Flašu svaki dan malo protresite. Nakon toga procedite i flaširajte.

Foto: Shutterstock

Mentol liker

Sastojci: 500 ml vode, 180 ml domaće rakije, 150 g smeđeg šećera, 3 kesice burbon vanilin šećera, 2 kesice čaja od nane, kašika arome mente.

Priprema: U sud sipajte vodu, rakiju, smeđi šećer i vanilin šećer, te kuvajte na laganoj vatri. Kada provri, kuvajte još pet minuta. Skinite s vatre, stavite kesice čaja, poklopite sud i ohladite. Zatim izvadite vrećice i sipajte aromu, dobro promešajte, preručite u boce i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu do sutradan. Poslužite uz kolutove kivija.

Sedam recepata za domaće ledene čajeve možete da pogledate OVDE.

A kako da naparavite liker od aronije čitajte OVDE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija