RECEPT ZA NAJBOLJU SRPSKU SARMU! I svekrva joj neće naći manu, TOLIKO JE DOBRA!

Pixabay

22:09 Recepti 0

mondo.rs/informer.rs | 22. 10. 2020.

RECEPT ZA NAJBOLJU SRPSKU SARMU! I svekrva joj neće naći manu, TOLIKO JE DOBRA!

Neko je pravi samo sa junećim mesom, neko voli masnije, ali svi ipak najviše volimo onu koju su nam spremale naše mame.

Iako volimo da ga svojatamo i nazivano "srpskim", istina je da ovaj specijalitet potiče iz Turske. Bez obzira na to ko  je "osmislio", sarma je neizostavno glavno jelo na domaćim trpezama, počev od jeseni pa sve do poznog proleća.

A ako još uvek niste ukiselili kupus, evo kako da to učinite za svega 12 sati.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 g junećeg mlevenog mesa 
  • 1 šolja od 2 dl pirinča 
  • 3 čena belog luka 
  • 150 g dimljenih svinjskih rebara 
  • 150 g dimljene mesnate slanine 
  • biljni začin 
  • so
  • mleveni i biber u zrnu
  • lorber
  • ulje

Priprema:

Odvojiti listove kupusa, stanjiti debelu žilu u sredini svakog lista. Beli luk sitno iseći i propržiti. Dodati meso, pirinač, so, biber i začin C i još malo propržiti. List kupusa staviti na dlan, sipati u sredinu kašiku fila i uviti sarmu. Na dno šerpe staviti malo ulja i listove kupusa, pa preko ređati sarme. Posle svakog reda stavljati isečena rebra i slaninu, list lorbera i poneko zrno bibera. Sve prekriti listovima kupusa. Naliti vodom, pa kuvati na tihoj vatri 2-3 sata, povremeno dolivajući toplu vodu.

Tanjug



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.