• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: domacirecepti.net

26.10.2020

08:42

NAJMEKŠE TURSKE KIFLE! Prave se lako, a ostaće sveže i do TRI DANA (FOTO)

Recepti

NAJMEKŠE TURSKE KIFLE! Prave se lako, a ostaće sveže i do TRI DANA (FOTO)

Podeli vest

Možete ih jesti uz svaki obrok

Sastojci:

500 ml +1 kašika mleka
2 ravne kašike šećera
10 gr suvog kvasca

2 cela jaja
100 gr margarina ili maslaca
1 kašika soli
1 kašika sirćeta
5 grama praška za pecivo
900 gr mekog brašna

Foto: youtube/Domaći Recepti

Turske kiflice

Priprema:

Zagrejati mleko, maslac otopiti, a jaja razdvojiti. Dva belanca i jedno žumance idu u testo, a žumance ostavimo za premazivanje.

U toplo mleko staviti šećer i kvasac, pa promešati. Dodati zatim malo brašna, žumance i belanca, otopljen maslac (ostaviti jednu kašiku), prašak za pecivo i sirće pa opet dobro izmešati.

Dodajemo još malo brašna i so i mešamo. Kada smo sve dobro izmešali dodajemo ostatak brašna i mesimo testo.

Testo je mekano i lepljivo i treba da dosta mesiti. Oko 10 minuta. Kako budete mesili testo ono će se vezivati.

Na pola mešenja napravite pauzicu da odmorite ruke. Operite ih i možete blago pouljiti ih. Premesiti opet testo. Mazanjem uljem se neće tako jako lepiti za ruke, a treba da je lepljivo.

Podići testo, istresti onaj odvojen maslac u činiju pa spustiti testo. Malo ga premesiti savijajući krajeve testa ka unutra.

Zaokružiti pa pokriti krpom ili folijom i ostaviti na toplom mestu sat vremena da odstoji, a može i duže.

Nadošlo testo izvaditi iz činije pouljenim rukama. Malo pouljite sto, pa testo samo malo premesite. Podelite ga na 16 približno jednakih delova.

Svaki deo oblikujte u lopticu savijajući krajeve ka napolje i malo izvrite na stolu. U veliki plah od rerne stavite papir za pečenje. Namažite blago uljem oklagiju. Uzmite jednu lopticu, pa vrhovima prstiju je malo istanjite idući po njoj gore – dole. Okrenite pa uradite isto.

Oklagijom idite od sredine ka gore, pa dole, da se dobije elipsasti oblik.

Savijte 1 cm donji deo i utapkajte prstima, pa urolaste celu kiflu. Na kraju razvucite gorenji deo da bude četvrtast pa završite rolanje.

Poslagati ih u pleh i prekriti folijom pa ostaviti oko 40 minuta da odstoje, nakon tog vremena uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje i ostaviti kifle još toliko da odstoje.

Ako vam nisu narasle dovoljno slobodno ih ostavite još da rastu.

Da biste ubrzali proces zagrejte rernu izmedju 30 i 40 stepeni pa pokrivene kifle stavite u rernu sa tek malo otvorenim vratima rerne.

Stavite kifle da se peku 20 minuta, ili zavisno od rerne, dok ovako lepo ne porumene. Pečene kifle pokrijte krpom i ostavite da odstoje 10 minuta, pa ručkajte.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mila simic

pre 3 godine

Ne, hvala ! Svako pecivo koje je MEKO je neugodno za jesti. Pecivo mora biti hrskavo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija