(VIDEO) MEKANE KIFLICE SA SIROM I ŠUNKOM! Idealna večera

Youtube printscreen/Uradi Sama - Ideje za kreativce

12:33 Recepti 0

domaći recepti | 29. 10. 2020.

(VIDEO) MEKANE KIFLICE SA SIROM I ŠUNKOM! Idealna večera

Probajte da napravite ove najmekše kiflice sa sočnim punjenjem

Sastojci:

1 čaša mleka

1 čaša vode
1/2 čaše ulja
1 kašika šećera
10 g suvog kvasca
2 jaja
7 čaša mekog brašna
100 gr maslaca/putera
1 1/2 kašika soli
Punjenje po želji – slano, slatko (u videu korišćeno 500 g sitnog sira i 200 g šunke)

Priprema:

U veću posudu staviti toplo mleko, toplu vodu, ulje sobne temperature, šećer, kvasac, jedno žumance i dva belanca. Preostalo žumance koristićemo za premazivanje.

Sve promešati varjačom, pa dodavati po malo brašna i mešati.

Mešamo sve dok se testo ne zgusne, tako da je varjačom teže da se meša.

Zatim dodajemo opet po malo brašna kako bi umesitli testo. Mekano i skoro lepljivo za ruke.

Dodajemo maslac i nastavljamo mešanje. Kada se maslac skoro spojio sa testom dodamo so i onda sve rukama gnječimo. Masa će postati masnija, al se neće lepiti za ruke.

Kada su se i maslac i so ugradili u testo pospemo sa još malo brašna i završimo mešenje ( to bolje možete videti u videu kao i količinu brašna koja je preostala ).

youtube/Domaći Recepti

Posuti posudu sa malo brašna, staviti testo, pa posuti i odgore, pokriti krpom i ostaviti sat vremena na toplom mestu kako bi testo naraslo.

Kada testo naraste na radnoj površini premesiti ga.

Testo je masnije, pa nema potrebe za brašnom.

Podeliti testo na 12 približno jednakih delova, pa svaki deo testa oblikovati u lopticu.

Pokriti najlonom i ostaviti 5 – 10 minuta dok pripremite nadev.

Uzimati po jednu lopticu, pa rukama je stiskati i razvući na neku veličinu otprilike 15 x 20 cm, možda malo manje ( opet pogledajte u videu ). Staviti kašiku nadeva, pa uviti tako što prvo savijete sa strane ka unutra, pa urolate.

Poslagati u pleh podmazan uljem ili obložen pek papirom.

Prekriti najlonom, folijom, celofanom, čime imate, pa preko stavite krpu i ostavite 20 – 30 minuta na toplom da tako odstoje.

Posle 20 – 30 minuta uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i za to vreme će rolnice još da odstoje.

Kada se rerna zagrejala umutite ono ostavljeno žumance sa kašikom mleka i premažite rolnice. Pospite semenke ukoliko to želite.

Stavite da se peku dok ne porumene, a to je nekih 25 minuta, zavisno od rerne.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.