• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

01.11.2020

10:19 >> 11:08

NIJEDAN DAN BEZ supe ili čorbe - 7 RECEPATA za svaki dan u nedelji! Od juneće čorbice do boršča!

Recepti

NIJEDAN DAN BEZ supe ili čorbe - 7 RECEPATA za svaki dan u nedelji! Od juneće čorbice do boršča!

Podeli vest

Pileća supa dokazano pomaže kod prehlade i začepljenog nosa, čorba od paradajza je narodni lek za mamurluk, a odnedavno se dokazalo da supa može da bude i odličan saveznik vitke linije...

Supa ili njena nešto gušća rođaka čorba je oduvek bila sinonim za hranu koja nas teši, krepi, leči i ne retko nas podseća na domaću atmosferu i vreme koje provodimo u krugu porodice. Pileća supa dokazano pomaže kod prehlade i začepljenog nosa, čorba od paradajza je narodni lek za mamurluk, a odnedavno se dokazalo da supa može da bude i odličan saveznik vitke linije. Verovatno svako od nas ima svoju omiljenu supu ili čorbu i oko toga ne moramo da budemo saglasni, ali sigurno se slažete da je ovo jelo fenomenalno i neizostavno u svakodnevnoj ishrani.

Supe i čorbe nalaze se u ishrani svih naroda, u različitim kulturama i religijama širom planete. Nazivi pojedinih supa/čorbi ukazuju na poreklo, poput italijanske minestrone, francuske ragu čorbe, tajlandske pileće supe, ruskog boršča, mađarske gulaš čorbe, asure – turske supe, marokanske supe od povrća, kineske od piletine i špargli, miso supe, srpske jagnjeće čorbe. Sve, međutim, imaju istu ulogu, a to je da stimulišu apetit i podstiču varenje, te se konzumiraju na početku ručka ili večere.

Foto: Shutterstock

Juneća čorbica

Asure – turska desert supa

Foto: Shutterstock

Sastojci: 200 g pšenice, 100 g belog pasulja, 100 g leblebija, 10 suvih kajsija, 5-6 suvih smokava, 150 g suvog grožđa, 200 g šećera, 2,5 l vode. Orah i zrna nara za dekoraciju. 

Priprema: Pšenicu i pasulj naliti hladnom vodom, a leblebije vrućom i ostaviti da prenoći. Narednog dana sve posebno skuvati, ocediti vodu i pomešati sa suvim kajsijama, smokvama, grožđem i šećerom. Naliti hladnom vodom i staviti da se uz smanjenu temperaturu kuva. Kuvanu supu, sipati u tanjire - manje činije, posuti mlevenim orasima i cimetom i služiti. Služiti vruću ili hladnu po želji.

Mogu se spremati od velikog broja različitih namirnica, mesa, peradi, divljači, kostiju, iznutrica, ribe i morskih plodova, povrća, mleka, jogurta, pa čak i voća. Za poboljšanje arome dodajte lovorov i peršunov list, bosiljak, celer, nanu, majčinu dušicu, ruzmarin, biber, mlevenu papriku kari, limunov sok, jabukovo sirće… mogućnosti su zaista neograničene.

Juneća čorbica

Sastojci: 300 g junećeg mesa bez kostiju, 2 glavice crnog luka, 2 šargarepe, celer, krompir, 2 šake pirinča, malo suvog začina, so i biber, malo ulja, kašika brašna, peršunov list i mirođija.

Priprema: Iseckajte crni luk i meso. U šerpu sipajte malo ulja, pa stavite meso i luk da se dinstaju. Zatim posolite, dodajte začin i nalijte sa vodom da se lagano krčka 2 sata. Postepeno dodajte po potrebi još vode. Kad je junetina skuvana dodajte iseckanu šargarepu, bibera, soli, peršunov list i malo mirođije. Potom dodajte i pirinač. Neka se kuva još bar 20 minuta. Na kraju zgusnite čorbu sa malo brašna razmućenim i hladnoj vodi. Po ukusu možete dodati i malo ceđenog limunovog soka.

Foto: Shutterstock

Supa sa knedlama

Sastojci: 300-350 g sitnog pilećeg mesa (leđa, krilca), 3-4 srednje šargarepe, 3-4 srednje velika krompira, krupniji crni luk, koren peršuna, pola korena celera, četvrtina slatkog kupusa, suvi bilji začin, so, biber. Za knedle: jaje, 5 kašika griza, malo soli.

Priprema: U lonac staviti piletinu, šargarepu, krompir i očišćenu belu zelen. Naliti hladnom vodom, poklopiti i na blagom ključu kuvati oko 15 minuta. Na plotni ili u rerni ispeći crni luk zajedno sa ljuskom. Posle 15 minuta kuvanja posoliti, dodati kupus (kupus će pokupiti suvišnu masnoću i supi dati fin, sladunjav ukus) i ispečen luk sa ljuskom. Na veoma blagoj vatri kuvati još 10 minuta. Za knedle u veću šolju kašičicom izmutiti jaje, dodati so i griz i ostaviti da malo nabubri. Supu procediti kroz cediljku, oceđeno povrće i kuvano meso izručiti na tacnu, a lonac sa supom vratiti na ringlu i sačekati da provri. Knedle vaditi kašičicom i sipati ih u blago vrijuću supu. Dodajte sitno iseckan peršunov i celerov list, lonac poklopite, ringlu isključite i na isključenoj ringli kuvajte još 2 minuta.

Foto: Shutterstock

Krem supa od šampinjona i vrganja

Sastojci: maslinovo ulje, manji crni luk, krompir srednje veličine, 15 g sušenih vrganja, 350-400 g šampinjona, 7.5-8dl vode ili povrtnog ili pilećeg bujona, 1dl pavlake za kuvanje, so, biber, sveži peršun.

Priprema: Vrganje prelijte ključalom vodom i ostavite 5-10 minuta. Propržite luk, posolite ga, dodajte oceđene i naseckane vrganje i na kockice naseckan krompir. Dodajte na krupno naseckajte šampinjone. Prelijte ključalom vodom ili supom i smanjite vatru. Posolite, poklopite i ostavite da se krčka 20-ak minuta. Sve usitnite u blenderu, vratite u šerpu i dodajte pavlaku. Dodajte peršun, biber i so, po potrebi. Isjeckajte šampinjone na tanke listiće i propržite ih na malo putera u tiganju, dok ne dobiju finu braonkastu boju. Posolite i pobiberite.

Foto: Shutterstock

Potaž od brokolija i batata

Sastojci: maslino ulje, crni luk, 2 čena belog luka, veća glavica brokolija, batat, 1l povrtnog bujona ili vode, so, biber, 2 kašike kisele pavlake.

Priprema: Propržite crni i beli luk, dodajte kockice batata i naseckan koren brokolija, popržite par minuta pa dodajte bujon. Kad provri, dodajte so, smanjite vatru i kuvajte 10-ak minuta. Dodajte cvetiće brokolija, poklopite i kuvajte još 10-ak minuta. Proverite da li je slano i dodajte biber po ukusu. Sačekajte da se čorba prohladi, a zatim je prespite u blender, dodajte kiselu pavlaku i izmiksajte. Sipajte u činije i dekorišite narendanim sirom.

Foto: Shutterstock

Minestrone supa

Sastojci: glavica crnog luka, tri čena belog luka, dve šargarepe, srednji krompir, 400 g paradajz pelata, 400 g pasulja iz konzerve, šolja iseckanog kupusa, 100 g testenine, maslinovo ulje, kocka za supu, so, biber, origano, lovor.

Priprema: U većoj šerpi propržite iseckan crni luk, dodajte sitno seckani beli luk, pa nalijte sa malo vode i začinite lovorom i izmrvljenom kockom za supu. Kad proključa, dodajte iseckanu šargarepu i krompir, sipajte još dve šolje vode, te krčkajte dok ne proključa. Dodajte usitnjen paradajz, kuvajte pet minuta, pa ubacite testeninu, kupus i oceđen pasulj. Posolite, pobiberite i začinite origanom, mešajte još pet minuta, pa poslužite.

Foto: Shutterstock

Boršč

Sastojci: pola kokoške (ili celo mlado pile), cvekla, 2 krompira, pola glavice mekanijeg kupusa, luk, šargarepa, 2 dl soka od paradajza, ulje, so. 

Priprema: Pola kokoške u komadu stavite u 4, 5 l hladne vode u koju ste dodali so i kuvajte kao supu dok se meso ne skuva. Meso potom izvadite. U preostalu vodu dodajte cveklu isečenu na rezance. Kada je cvekla napola kuvana dodajte krompir isečen na kocke. Nakon što su kuvani, dodajte na što sitnije rezance isečen kupus. Kuvajte još 10-15 minuta. Na malo ulja prodinstajte sitno seckani luk, dodajte rendanu šargarepu i dinstajte dok ne omekša. Dodajte sok od paradajza, malo prokuvajte i sipajte u lonac. Lagano promešajte i dosolite po ukusu.

KARFIOL NA DRUGAČIJI NAČIN! Brzo se i lako PRAVI i odličan je PRILOG mesu, a kako - čitajte OVDE.

(VIDEO) VITAMINSKI POSNI DŽUMBUS PAPRIKAŠ! Kako da napravite ručak za čitavu porodicu čitajte OVDE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija