BROKOLI, zdravlje nadohvat ruke! Spremite UKUSAN POTAŽ i pastu sa SLANINICOM i belim lukom! (RECEPTI)

Shutterstock

11:02 >> 11:04 Recepti 0

ljubav&zdravlje/balkanin.com/B92.net | 30. 11. 2020.

BROKOLI, zdravlje nadohvat ruke! Spremite UKUSAN POTAŽ i pastu sa SLANINICOM i belim lukom! (RECEPTI)

Korist za zdravlje, pristupačnost tokom čitave godine i obilje nutrijenata čine brokoli izuzetnim povrćem...

Brokoli sadrži dvostruko veću količinu vitamina C nego pomorandža. Brokoli sadrži i vitamine B grupe, posebno B3, B5 i folnu kiselinu - koja podržava rast tkiva fetusa. Takođe, u brokoliju ima dosta kalijuma, koji reguliše visok krvni pritisak. Od minerala još sadrži fosfor, gvožđe i hrom. Velika količina vlakana pospešava funkciju sistema za varenje i smanjuje holesterol u krvi.

Poslednjih godina je pažnja usmerena na tri moćna antioksidansa sadržana u brokoliju - pre svega na indol, koji prevenira hormonski zavisne kancere (dojke i prostate). On potpomaže takozvane dobre hormone, koji se bore protiv destruktivnih. Tu je i sulforafan, koji ima i preventivno i terapijsko dejstvo. Indirektni je antioksidans, prevenira kardiovaskularne bolesti i stres. Ima produženo dejstvo i otporan je na toplotu, ali nije otporan na starenje brokolija. Ovo povrće sadrži i dobro poznat antioksidans beta-karoten, koji usporava oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.

RECEPTI:

Shutterstock

Potaž sa brokolijem

Sastojci: glavica karfiola, 500 g brokolija, 2 parčeta suvog hleba, puter, 2 žumanca, 200 ml pavlake, peršun, kašika brašna, 2 čena belog luka, kašičica šećera, mleveni beli biber, rendani muskatni oraščić, 200 ml belog vina, ulje, so. Ukoliko je potrebno, sastojke prepolovite po količini.

Proprema: U jednoj šerpi skuvajte cvetove karfiola, a u drugoj brokoli. U tiganju sa zagrejanim puterom i uljem pržite brašno. Kada se isprži, dodajte vode u kojoj se kuvao karfiol. Posolite. Izmešajte u blenderu obareni karfiol i brokoli, prespite u šerpu na šporetu i dodajte tečnost u kojoj se kuvao brokoli.  Posolite, dodajte muskatni oraščić i mleveni beli biber. Dodajte prethodno isprženi luk, sitno seckani peršun, šećer, belo vino i proprženo brašno. Sklonite sa šporeta, dodajte 2-3 kašike prethodno pomešana 2 žumanca, pavlake i malo vode po potrebi. Dodajte prethodno ispržene parčiće hleba isečenog na kocke. Ukrasite cvetovima karfiola i brokolija.

Pixabay

Pasta sa slaninom i belim lukom

Sastojci: 250 g testenine, parče (do 100 g) slanine, 2-3 čena belog luka, manji brokoli, pola manjeg pakovanja slatke pavlake, maslinovo ulje, malo rendanog parmezana.

Priprema: Testeninu skuvajte al dente, slaninu isececkajte na kockice, brokoli iskidajte na cvetiće. Na maslinovom ulju propržite na kratko beli luk, dodajte brokoli i slaninu, a posle 2-3 minuta i slatku pavlaku da prokuva. Povrće i slaninu pomešajte sa testeninom, izrtučite u vatrostalnu posudu, pospite parmezanom i zapecite 10-tak minuta na 200 stepeni.  

(TEST) Koji je vaš LJUBAVNI ZAČIN? Da li ste VATRENI kao LJUTA PAPRIČICA ili ste MIROĐIJA koja sve začini pogledajte OVDE.

PERŠUN nije samo začin - ČAJ leči STOMAČNE TEGOBE i uporne INFEKCIJE, a detalje pogledajte OVDE.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.