DOMAĆA PITA SA VIŠNJAMA I GRIZOM! Puna SOČNOG FILA, korice TANKE I MEKANE

Printscreen You Tube

19:05 Recepti 0

domacirecepti.net | 01. 12. 2020.

DOMAĆA PITA SA VIŠNJAMA I GRIZOM! Puna SOČNOG FILA, korice TANKE I MEKANE

Pita sa višnjama je asocijacija na detinjstvo. Njen recept se ne menja godinama, ali ako dodate malo griza i probate nešto novo, neće škoditi!

Sastojci – mera je čaša od 200ml:

500 gr tankih kora
3 jaja
1 čaša ulja
1 čaša šećera (pita nije puno slatka pa može da se doda još)
2 čaše jogurta
1 puna čaša i još 2/3 druge čaše ili mereno 250 gr
oko 800 gr višanja
griz

Printscreen You Tube

Priprema:

Ulupati penasto jaja, pa dodavati šećer uz mućenje. Mutiti dok se šećer ne otopi. Zatim uliti ulje i jogurt i opet sve umutiti. Na kraju dodati griz i sve izmešati.

Ostaviti 10ak minuta da odstoji dok pripremite višnje i kore. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.

Kore otpakovati pa izbrojati. Za jednu pitu potrebno je 4 kore. Podmazati pleh u kojem ćete peći.

Na prvu koru naneti jednu kutlaču premaza ili 4 –  kašika pa razvući preko cele kore. Preko staviti drugu koru i ponoviti postupak, a tako uraditi i sa trećom korom.

Kada stavite četvrtu, stavite upola manje nadeva, pa tanko razvucite.

Na dužu stranu stavite jednu četvrtinu pripremljenih višanja, pa kore uvijte i stavite u podmazan pleh. Uradite tako sa svim korama, nadevom i višnjama.

Vodite računa da vam nadeva ostane  i za premazivanje pite odgore. Ukoliko vam ne ostane otopite malo maslaca i njime premažite.

Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 30 minuta, zavisno od vaše rerne ili dok lepo ne porumeni.

Pečenu pitu sa višnjama prekrijte krpom, pa ostavite da se prohladi barem 10 – 15 minuta ili da se potpuno ohladi. Sve zavisi koliko željno iščekujete da je probate.

Pospite šećerom u prahu, isecite i poslužite.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.