MAJONEZ BEZ JAJA NA TRI NAČINA! Napravite ukusni dodatak svim jelima!

Pixabay

13:10 Recepti 0

Lepaisrećna | 05. 12. 2020.

MAJONEZ BEZ JAJA NA TRI NAČINA! Napravite ukusni dodatak svim jelima!

Majonez je odličan dodatak svim salatama, a evo kako možete da ga pripremite na 3 načina i u danima posta

Sastojci:

6 ravnih kašika gustina

24 kašike vode

3 kašičice senfa

9 kašika ulja

sok od 1/2 limuna

biber

so

Priprema:

6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica. Skuvati da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa. Zatim dodati jednu po jednu 9 kašika ulja. Na kraju sipati sok od 1/2 limuna. Mutiti da sve bude kompaktno. Dodati soli i bibera prema ukusu. Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.

POSNI MAJONEZ OD SOJINOG MLEKA

Sastojci:

200 ml nezaslađenog sojinog mleka

300 ml ulja

kašičica limunovog soka

2 kašičice jabukovog sirćeta

kašičica senfa

soli po ukusu

Priprema:

Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja. Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće. Zatim sipati limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva. Sada dodajte senf i ostatak ulja. Mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš posni majonez je gotov.

Shutterstock

POSNI MAJONEZ OD KROMPIRA

Sastojci:

2 krompira

kašičica senfa

limunov sok

kašika belog vina

200 ml ulja

so

biber po ukusu

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte. Dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom. Dodajte polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte. Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.