• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

06.01.2021

10:53

NAJSTARIJI RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU! Osim PARICE u nju morate ubaciti i OVO kako biste prizvali SREĆU I USPEH u ovoj godini

Recepti

NAJSTARIJI RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU! Osim PARICE u nju morate ubaciti i OVO kako biste prizvali SREĆU I USPEH u ovoj godini

Podeli vest

Na pravoslavni Božić se prema običajima jede česnica, tradicionalna pogača koju domaćice zamese na Badnje veče ili rano ujutro na Božić, pre svitanja.

U testo, koje oblikuju u okrugli hleb, domaćice stavljaju novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa otkinuto od pečenice koju je domaćin pekao 5. januara, na Tucindan, kao i parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu.

Običaji su i da se, posebno u seoskim domaćinstvima, u česnicu stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.

Tako pripremljena česnica iznosi se na već postavljenu prazničnu trpezu, na Božić. Ne seče se nožem, već se lomi rukama. Ukućani okreću među sobom česnicu tri puta, a zatim se lomi i jede pre ostale hrane.

Foto: Shutterstock

Božićna česnica

Svaki od ukućana uzima parče pogače i traži paricu koju je domaćica umetnula, a koja će mu po narodnom verovanju obezbediti sreću cele godine. Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice kako bi u njihov dom ušli snaga i zdravlje.

U nekim krajevima je običaj da se pronađena para umetne u okvir ikone krsne slave porodice ili stavi kraj nje. Tu ostaje cele godine kako bi porodici obezbedila blagostanje do sledećeg Božića. Ko pronađe novčić i badnjak, treba da ga čuva na posebnom mestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama zbog kojih su i stavljeni u božićni hleb.

U nekim krajevima veruje se da ako se prilikom pečenja česnice testo podigne iznad, na primer, kukuruza, te godine će on odlično roditi.

RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU

Foto: Shutterstock

Parica u česnici

Potrebno je:

Kilogram brašna
1/2 l mleka
Jedan svež kvasac
2 jaja
Malo soli

Priprema:

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro umesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić. Pecite česnicu u podmazanom plehu.

Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili za dekoraciju možete napraviti tvrđe testo od brašna i vode, ukrase narežete, pravite po želji i nalepite na božićni kolač.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija