OD JEDNOG TESTA NAPRAVITE DVA VRHUNSKA RECEPTA! Prste da poližeš /VIDEO/
Budite praktični i od jednog testa napravite dva ukusna jela
24.02.2021
10:36
Recepti
Zato destilaciju (pečenje) rakije treba obaviti u pravo vreme. Prerana destilacija koma uzrokovaće to da ćete dobiti manje rakije i to zbog nepotpuno prevrelog šećera u plodovima. S druge strane, prekasnom destilacijom koma uz znatan gubitak alkohola – može se dogoditi da se pokvari ceo sadržaj, svojim lošim sastojcima, kao što su kiselina i plesan. Ako nemate mogućnost da blagovremeno pečete kom, a to je najkasnije 2-3 nedelje posle završnog vrenja, konzervirajte ga, da bi duže vreme ostao kvalitetan. U tu svrhu se pokriva najlonskom folijom preko koje se nabaca tanji sloj peska.
Treba izbeći više alkohola
Kom od šljiva peče se u kazanima, pravilnije u destilacijskim aparatima za dvokratnu destilaciju ili kako bi naš narod rekao, u “veselim mašinama”. Pečenje prevrelog koma odvaja hlapive sastojke prevodeći ih u tečni destilat – rakiju. Ispraljivi sastojci koma sastoje se iz mnogobrojnih hemijskih komponenti koje, uz najzastupljeniju vodu i alkohol, prelaze u destilat. To su aromatične materije isparljive kiseline, esteri, viši alkoholi itd.
Svi isparljivi sastojci nemaju istu vrednost za kvalitet rakije, pa neke pri pečenju treba svakako izbeći, a to se naročito odnosi na više alkohole, jer rakiji daju loš ukus patoke. Svrha destilacije nije samo dobijanje neutralnog alkohola, već da osim vode i alkohola u rakiju pređu i sortne aromatične primese, bez kojih nema kvalitetnog ukusa i mirisa šljivovice. Pri postizanju tog cilja, najveće je umeće pečenje, tako da se na vreme odvoje frakcije rakije koje bi joj mogle pokvariti karakterističan skladan ukus i miris.
Kako očuvati voćnu aromu kod rakija?
Pre punjenja kazana, sa koma se skine i baci gornji deo, sve do zdravog dela jer je sasušen, ukiseljen i plesnjiv. Kotao se puni komom do otprilike dve trećine zapremine, jer je potrebno 30% praznog prostora kako kom ne bi iskipio kad zavre. U početku pečenja vatra pod kotlom mora biti jača, a desetak minuta pre početka vrenja, kad se kapak zagreje tako da se više na njemu ne može držati ruka, vatru treba smanjiti. Destilacija se mora odvijati polako, a traje obično dva do tri sata, jer samo tako se može dobiti šljivovica intenzivno izražene arome.
Destilacija se izvodi obavezno u frakcijama
Pri hlađenju vodom, hladnjak mora biti u gornjoj trećini topao, u sredini mlak, a u donjem delu hladan. Destilacija se izvodi obavezno u frakcijama, a to znači da treba izdvajati tri frakcije: prvenac, srednju frakciju – srce i poslednju frakciju – patoku. Kad iz hladnjaka poteče tanki mlaz rakije, to je prvenac, a on sadrži veliki postotak lako isparljivih komponenti, koji kvare miris rakije i zato se mora odvojiti u količini 0,3-0,6% od komine u kotlu (3 dl do 6 dl na 100 l komine).
Posle prvenca hvata se najveći deo srednjeg destilata, kojim dobijamo meku šljivovicu do jačine koju želimo (28-38 %). Kad jačina destilata na izlazu iz hladnjaka padne na oko 10%- 15% alkohola, dalje se hvata poslednja frakcija, patoka, sve dok u destilatu alkohol ne padne na 2%-3%. Frakcija prvenca i patoke mešaju se i na kraju zajedno ili posebno destiluju uz ponovo odvajanje prvenca i patoke. Tako dobijena rakija je obično slabijeg kvaliteta. Vrlo loša praksa je ubacivanja patoke i prvenca u kominu sledećeg kotla, jer se tako ozbiljno narušava kvalitet šljivovice. Nema nikakvog smisla da ono što smo jednom odvojili kao loše još jednom ulivamo u kotao i opet odvajamo.
Izbegnite rakiju od koje boli glava
Dobijanje vrlo kvalitetne rakije jačine od 37%-45 % jednokratnom destilacijom komine vrlo je teško, a to podrazumeva pravilno odvajanje sve tri frakcije. Ima i onih koji jednokratno peku rakiju jačine i 38%-42 % (15-17 gradi), ali imajte na umu da takve rakije imaju pomalo neugodan, patočan miris, ukoliko šljiva nije bila izuzetnog kvaliteta, pravilno ukomljena i na vreme pečena. Ne treba zaboraviti da su upravo takve patočne rakije teškog mirisa, koji rakiji daju viši alkoholi, glavni uzročnik jakog mamurluka, ako se “popije” malo više.
Jake, kako volimo reći, ljute šljivovice 45%-50% alkohola (18-20 gradi), odličnog kvaliteta, mogu se dobiti samo prepečenjem meke rakije. To znači da se uređaj za destilaciju (kotao) rastavi i temeljno opere 5%-6 % toplim rastvorom sode uz jako ispiranje hladnom vodom. Nakon toga kotao se puni sirovom, mekom rakijom do 70% svoje zapremine. Svrha druge destilacije, tj. prepeke mekane (slabe) rakije, jeste da joj se povisi sadržaj alkohola, ali ujedno i prečisti (rektifikacija) od eventualnih nepoželjnih sastojaka (kiseline, patočnog mirisa, itd.). Tajna visokog kvaliteta naših odličnih starih prepečenica je u tome što se prepečenjem koncentrišu aromatične materije, koje im daju onaj izvanredan miris i ukus plodova plave šljive.
Kod prepeka treba odvojiti nešto više prvenca
Prepek rakije obavlja se takođe frakcionom destilacijom, sa odvajanjem prvenca, srednje frakcije i patoke, dakle kao i kod pečenja meke rakije. Razlika je u tome što se kod prepeka odvaja 1-2 litre prvenca, to više što je šljivovica slabijeg kvaliteta. Najčešća i najveća je greška kod prepeka upravo je prerano prelaženje sa frakcije prvenca na hvatanje srednje frakcije. Zbog toga se dobije rakija koja jako “pali” u grlu i vrlo je oštrog mirisa i u njoj se alkohol baš ističe. Zbog toga je uvek bolje odvojiti nešto više prvenca, nego manje.
Iskusni “pecmajstori” uz alkoholometar i degustacijom mogu tačno da odrede trenutak kad treba preći na hvatanje srednje frakcije. Prepek meke rakije treba da se odvija polagano (4-5 sati), jer samo tako u prepečenicu prelaze sve fine aromatične i ispraljive materije odlučujuće za kvalitet šljivovice. I napokon, najvažnije je pravovremeno odvojiti patoku, i to onda kad jačina destilata koji izlazi iz hladnjaka padne na 20% do 25%, a jačina srednje frakcije je oko 60%-65%.
Na kraju se prepeku prvenac i patoka
Prvenac i patoka se mešaju i posebno ponovno prepeku u slabiju, lošiju prepečenicu. Najčešća greška kod prepeka je nastojanje da se dobije rakija približne jačine onoj u potrošnji (45%-50%). Takvim lošim postupkom prepeka uhvaćen je veći deo patoke, koji dobijenoj prepečenici znatno pokvari ukus i miris. Od 100 l mekane šljivovice (30%) prepekom se dobije 1-2 litre prvenca, 30 litara prepečenice, 20-25 litara patoke, 40-45 litara džibre koja ostaje u kotlu.
Dobijena prepečenica (srednja frakcija) jačine 65%, razblažuje se destilovanom vodom da se dobije 45% rakija od 18 gradi, ugodna za piće. Tako se 30 litara 65% rakije razblažuje sa 13,8 litara destilovane vode.
Rakija zahteva određeno vreme starenja (odležavanja) kojim dobija harmonični ukus, pitkija je, mekša i izraženijeg bukea. Minimalno razdoblje starenja iznosi 8-10 nedelja i to samo u hrastovim buradima, koje rakiji, uz zlatnožutu boju, daju i niz drugih sastojaka važnih za njen odličan ukus i miris.
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima se pomeraju rokovi za raspisivanje i glasanje na lokalnim izborima.
23.04.2024
10:23
Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je da je koalicija izgubila jedinstvo jer Dragan Đilas, Zdravko Ponoš i Nebojša Zelenović nisu stali uz odluku većine koja želi na izbore
23.04.2024
10:16
Direktor na Nova S televiziji Slobodan Georgiev istakao je da izlazak opozicije na lokalne izbore po Srbiji, a bojkot u Beogradu, nema nikakvog smisla!
23.04.2024
10:06
Do sada su đilasovci pokušavali da ubede narod da je medijska situacija u Beogradu najbolja i da je opozicija navodno pobedila prošle godine, a da je, nasuprot tome, situacija u ostalim mestima po Srbiji očajna! Ipak, sada je došlo do obrta!
23.04.2024
09:38
Urednik portala European Western Balkan, Aleksandar Ivković govorio je na tajkunskoj televiziji o odluci Dragana Đilasa, Miloša Jovanovića i Zdravka Ponoša da izađu na lokalne izbore po ostatku Srbije, a da u Beogradu izbore bojkotuju
23.04.2024
09:29
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa predstavnicima država članica Ujedinjenih nacija (UN) iz latino-američke i karipske grupe, kako bi sa njima razgovarao o nacrtu rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici", opisujući im poziciju Srbije u vezi sa nacrtom tom dokumenta.
23.04.2024
18:20
Nakon molbe reprezentativnih sindikata u skladu sa odlukom direktora Zorana Đorđevića isplata akontacije dela zarade za april 2024. godine biće isplaćena ranije, u utorak, 30. aprila 2024. godine
23.04.2024
17:55
Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) najavio je jače udare vetra u određenim delovima Srbije tokom popodneva.
23.04.2024
17:16 >> 17:27
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Njujorku sa predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe o nacrtu rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici".
23.04.2024
17:21
Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se danas u Palma de Majorci – Španija, tokom Konferencije predsednika parlamenata zemalja članica EU, sa Volfgangom Sobotkom, predsednikom Nacionalnog veća Austrije.
23.04.2024
17:16
Još jedno bojno polje otvoreno je u Africi. Izgleda da je došao kraj kolonijalizma. Politiko je objavio da je Amerika doživela poraz u Africi i da tamo više nemaju nikakav uticaj. Na ovu temu u "Info danu" govorili su novinar Dragan Vujičić i izdavač Vesna Pešić.
23.04.2024
17:49
Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.
23.04.2024
16:13
Novinar Slobodan Lekić komentarisao je, između ostalog, sednicu Saveta bezbednosti UN, život Srba na Kosmetu, takozvanu Rezoluciju o Srebrenici tokom svog gostovanja u "Info jutru" Informer TV.
23.04.2024
13:13
Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.
23.04.2024
12:40
Prema poslednjim informacijama u teškoj saobraćajnoj nezgodi koja se tokom popodnevnih sati dogodila u širem centru Čačka, pet osoba je povređeno i svi su hospitalizovani u Opštoj bolnici Čačak.
23.04.2024
17:34
Danka Ilić ubijena je 26.marta kada su je osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević udarili službenim vozilom JKP "Vodovod" Bor, nakon čega su je onesvešćenu stavili u zadnji deo automobila.
23.04.2024
16:24
Vukašin Manojlović (27) osuđen je danas prvostepeno na šest godina zatvora u Višem sudu u Beogradu za silovanje vanbračne supruge D. S. i prebijanje njihovog šestomesečnog sina u stanu u kom su živeli na Zvezdari.
23.04.2024
16:46
Radoslav Dragijević osumnjičen da je pomagao sinu Dejanu Dragijeviću u skrivanju tela devojčice koju je prethodno njegov sin Dejan ubio sa kolegom iz vodovoda Srđanom Jankovićem, danas je obavestio tužioca da želi da promeni advokata, pišu portali.
23.04.2024
15:05
U sredu 24. aprila navršava se godinu dana od nezpamćenog zločina u selu Gornja Trepča kod Čačka u kojem je brat Momčilo Stepić (55) ubio brata Milovana (59) odrubivši mu glavu sekirom.
23.04.2024
14:30
Srpski fudbaler Nemanja Gudelj povredio je koleno desne noge u pobedi njegove Sevilje nad Majorkom (2:1) .
23.04.2024
18:46
Strahinja Jokić, brat NBA zvezde Nikole Jokića, imao je sukob sa jednim navijačem posle sinoćnjeg meča Denvera i LA Lejkersa.
23.04.2024
16:23
Večeras počinje četvrtfinalna serija plej-ofa košarkaške Evrolige, utakmicama između Panatinaikosa i Makabija (Sport klub 3, 19.30), odnosno madridskog Reala i Baskonije (Sport klub 1, 21.00)!
23.04.2024
17:08
Na najvećem kolumbijskom fudbalskom derbiju između Atletiko Nasionala i Independijentea jedan igrač pogođen je nožem u glavu.
23.04.2024
17:50
Srpska teniserka Olga Danilović (23) plasirala se u glavni žreb mastersa u Madridu, pošto je u finalu kvalifikacija savladala Nemicu Jule Nimajer rezultatom 2:0 (6:4, 6:4).
23.04.2024
16:25
Šef Čečenije Ramzan Kadirov (47) objavio je snimak iz teretane nakon navoda da ima nekrozu pankreasa i da Moskva traži njegovog naslednika.
23.04.2024
17:25
Izrael bi mogao da nestane, ako se usudi na drugi napad na Iran, poručio je iranski predsednik Ibrahim Raisi, obraćajući se studentima Univerziteta Lahore u Pakistanu, prenosi IRNA.
23.04.2024
18:07
Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.
23.04.2024
15:33
Ruska vojska će ove godine dobiti prve primerke raketnog sistema zemlja vazduh S-500 u dve modifikacije, kao i raketne sisteme S-400, S-300V4, Buk-M3, Tor-M2U i radare nove generacije, izjavio je na sednici kolegijuma ministar odbrane Sergej Šojgu.
23.04.2024
14:39
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da gubici ukrajinskih snaga od početka specijalne operacije ruske vojske iznose - pola miliona vojnika.
23.04.2024
12:40
Američki glumac Alek Boldvin istragao je telefon iz ruke antiizraelske agitatorke koja je od njega više puta tražila da izgovori "Slobodna Palestina" u kafiću Maman u Njujorku.
23.04.2024
16:53
Obožavaoci britanske kraljevske porodice razočarani su jer na Instagram profilu princeze i princa od Velsa nema rođednanske slike princa Luisa koji danas puni šest godina.
23.04.2024
11:22
Poslednjih godina Ričard Gir (74) se malo povukao iz javnosti, a skoro ga je teško videti i sa suprugom Aleksandrom Silvom, koja je mlađa od njega 33 godine.
22.04.2024
22:18
Kendži Žirak, popularni pevač iz Francuske, upucan je u noći između 21. i 22. aprila, zbog čega je hitno prevežen i zadržan u bolnici u Bordou, prenose francuski mediji.
22.04.2024
19:33
Kontroverzni muzičar ne ostaje dužan svom kolegi na prozivke.
23.04.2024
18:21
Folk zvezda se pred okupljenim fotografima pojavila u atraktivnom izdanju.
23.04.2024
17:51
Filip uživa u svakom trenutku sa malom Leonom od koje se ne odvaja.
23.04.2024
17:01
Šparavalo je ogolila dušu i ispričala šta je sve proživljavala sa Pavlovićevom dok su bile u vezi.
23.04.2024
16:41
Bivša rijaliti učesnica progovorila je o kafani o kojoj se mnogo spekulisalo unutar "Bele kuće".
23.04.2024
16:17
Povodom Dana opštine Gornji Milanovac, na svečanoj sednici Skupštine opštine u velikoj sali Kluturnog centra "Mija Aleksić“, dodeljene su zlatna i srebrne medalje "Takovski ustanak“, a Zlatna medalja za izuzetnan doprinos očuvanju životne sredine dobila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.
23.04.2024
17:29
Kolektivno Đurđevdansko venčanje, koje je trebalo da bude održano u okviru obeležavanja Dana grada, 6. maja, otkazano je zbog nedovoljno prijavljenih parova.
23.04.2024
10:15
Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održano je 66. državno takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola, koji ne pohađaju specijalizovana matematička odeljenja.
23.04.2024
09:15
U Muzeju knjige i putovanja na Banjici, nalaze se najveće zbirke knjiga u Jugoistočnoj Evrope, knjige pisane na različitim materijalima – na papirusu, štapićima od bambusa, najkvalitetnijoj kineskoj svili, palminom i bananinom lišću ali i sa koricama od ljudskih kostiju...
23.04.2024
08:05
Zahlađenje i pad temperature zabrinuli su voćare zbog opasnosti od mraza i izmrzavanja cvetova i tek zametnutih plodova jer i slab mraz može da napravi štetu u voćnjaku i znatno umanji rod.
22.04.2024
14:08
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.