• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

28.10.2019

17:52

ŠTA KAD VAŠ 'PONOS' PADNE? Evo kako da prevaziđete erektilnu disfunkciju!

Ljubav

ŠTA KAD VAŠ 'PONOS' PADNE? Evo kako da prevaziđete erektilnu disfunkciju!

Podeli vest

Ako muškarac ima problem sa erekcijom, to ništa ne govori o njegovoj muškosti, ali govori o tome da je pod stresom i da ne zna kako da izađe iz začaranog kruga brige i anksioznosti

U većini slučajeva uzrok erektilne disfunkcije i impotencije je psihološke prirode, naročito kod mladih i fizički zdravih muškaraca. Upravo je to razlog zašto u takvim slučajevima lekovi ne pomažu, kaže psihoterapeut dr Vladimir Mišić iz savetovališta "Vaš psiholog". Ako muškarac ima ovaj problem, to ništa ne govori o njegovoj muškosti, ali govori o tome da je pod stresom i da ne zna kako da izađe iz začaranog kruga brige i anksioznosti.

Kako mislite, tako se osećate

- Svakom normalnom i zdravom muškarcu se dosta puta u životu dogodilo da ne postigne erekciju u željenom momentu. Ko kaže da nije tako, ili laže ili ne želi da se toga seća - ljudi često ne žele da se prisećaju nemilih događaja, a kamoli da ih broje ili vode o njima evidenciju. To samo po sebi nije nikakav problem. Nekada smo umorni, nekada nismo dovoljno zainteresovani, nekada nas boli glava, ljuti smo na partnerku, pod stresom smo zbog posla i slično. Mi smo ljudska bića, a ne roboti, pa ne možemo uvek, bilo gde i pod bilo kojim uslovima, a isto važi i za žene, naravno - objašnjava dr Vladimir Mišić.  

(FOTO) PLANIRATE DA JE ZAPROSITE? Ovo je najpopularniji model vereničkog prstena!

Foto: Shutterstock

Dame, ne kritikujte ga!

Ukoliko vaš partner ima ovaj problem nemojte da žurite, niti da ga kritikujete ako želite da mu pomognete. 

- Pogotovo nemojte da mu postavljate pitanja tokom seksualnog odnosa ("kako se sad osećaš, da li ćeš moći?"), to muškarce veoma iritira. Pokažite da ga podržavate, razumete i budite strpljivi. Ako želite da sa njim razgovarate na tu temu, učinite to nakon odnosa ili kasnije. Nemojte potencirati ovu temu ako vaš partner izrazito izbegava da priča o tome. Ako se ponovi situacija da vaš partner ne može da ima erekciju do kraja seksualnog odnosa, nemojte očajavati, ljutiti se na njega i slično. Zadovoljite se ručno ili oralno međusobno. Ovo je problem koji možete zajedno prevazići i vaša pomoć u vidu podrške je veoma moćna i korisna - naglašava dr Vladimir Mišić.

 


 

- Drugi tip reakcije je upravo onaj koji dovodi do hronične erektilne disfunkcije. To je slučaj kada smatramo da to što nismo bili u stanju da postignemo ili održimo erekciju je "užasno i da će se to dešavati i u budućnosti". U tom slučaju će se ove crne slutnje zaista i obistiniti. Kako? Reč je o samoispunjujućem proročanstvu. Osoba X razmišlja, anticipira i brine da li će uspeti da postigne ili održi erekciju tokom budućeg seksualnog odnosa, tim mislima stvara zabrinutost, anksioznost i telesnu napetost, to dovodi do pomeranja fokusa pažnje sa prijatnih senzacija (koje inače stimulišu seksualnu pobuđenost) na unutrašnje, neprijatno stanje straha i zamišljanje negativnih ishoda, što dovodi do smanjenja seksualnog uzbuđenja, povlačenja krvi sa periferije organizma, napetosti mišića i konačno do odsustva ili gubitka erekcije - sugeriše psihoterapeut. Muškarci na gubitak ili izostanak erekcije reaguju na dva načina. U prvom slučaju shvataju da se to dešava samo ponekad, a ne uvek, ne pridaju tome neki veliki značaj i shodno tome bivaju samo trenutno nezadovoljni ili frustrirani, ali ne i anksiozni, besni ili depresivni.

Ništa se ne mora 

Kako zaustaviti takve misli? Rešenje ovog problema nije u zabrani već u promeni načina razmišljanja, promeni stava prema erekciji i mogućem odsustvu erekcije, dodaje dr Mišić. 

- Izvor vaših strahovanja je u eksplicitnom ili implicitnom apsolutističkom zahtevu koji postavljate sebi: "Moram imati (ili održati) erekciju. Moram u tome uspeti baš sada, ovde i odmah". Muškarci koji imaju ovaj problem govore to sebi eksplicitno (direktno, u formi unutrašnjeg govora) ili implicitno, po već dobro utvrđenoj navici imaju takve automatske, često nesvesne, neverbalizovane misli, koje mogu biti u formi vizuelnih predstava - naglašava naš sagovornik.

ŽENE PRESUDILE! Ovo su tri NAJGORE OSOBINE savremenih 'frajera'!

Sada zastanite i razmislite malo, predlaže psihoterapeut. Zapitajte se da li time što zahtevate od sebe da morate da imate erekciju zaista i u tome uspevate? Zašto mislite da morate? Da li je užasno ako u tome ne uspete?

Foto: Shutterstock

- Neki misle da jeste. Razmišljaju na sledeći način: "Šta ako mi se ponovo desi da ne uspem? Moja devojka/žena će misliti da sam nesposoban? To znači da nisam pravi (dovoljno dobar) muškarac. Nešto nije u redu sa mnom, sa mojom muškošću. Ako mi se ovo ponovo desi, ja to neću moći da podnesem..." Kada se jednom upletete u krug ovih samosabotirajućih misli, bićete anksiozni i počećete da brinete svaki put pre i za vreme seksualnog čina - opominje dr Mišić.

Kako da pomognete sebi

Ono što prvo možete da uradite jeste da promenite svoje stavove prema mogućim neuspesima, kaže naš sagovornik i savetuje: 

OVU POZU MUŠKARCI NAJVIŠE VOLE! Žene, bacite se na posao!

- Možete reći sebi: "Želim da postignem erekciju i da uživam u seksu, ali mi to zaista nije neophodno" -  pronađite i zapišite dokaze koji govore u prilog tome. "Upravo zbog toga ne moram da više brinem unapred. Umesto da brinem, pokušaću da se opustim i fokusiraću se na prijatne senzacije. Ako ponekad ne uspem, to ne znači da sam impotentan ili manje vredan muškarac. Ne moram uvek da uspem, jer to ništa ne govori o meni i mojoj muškosti. Ako ne mogu danas, ne znači da neću moći i sutra" i slično.  Najbolje je da i vi sami sastavite ovakve rečenice svojim rečima.

- Za svaku rečenicu pribavite argumente koji dokazuju njenu ispravnost, valjanost i realističnost. Nije poenta u tome da ponavljate rečenice u koje ne verujete, već da govorite sebi ono u šta verujete i za šta imate čvrste dokaze.

Foto: Shutterstock

- Kada prestanete da brinete, bićete opušteniji i tada ćete biti u stanju da se fokusirate na prijatne senzacije i svoju partnerku. U isto vreme, fokusirajte se na predigru i nemojte žuriti. Najvažnije je da budete opušteni i da uživate, erekcija je nešto što će doći lako, spontano i prirodno ako vi odustanete da forsirate stvar.

 

 

- Ako vaša partnerka nije upoznata s problemom, recite joj da vam treba malo više vremena da se opustite i da u tom smislu ima više razumevanja za vas. 

- Većina žena će imati saosećanja s obzirom na to da je i ženama potrebna predigra da se opuste i pojačaju seksualnu uzbuđenost. Ukoliko imate ovaj problem i niste u stanju da ga samostalno rešite, ne očajavajte. To ne znači da nešto nije u redu sa vama. To može biti posledica toga što imate ovaj problem dugo, a niste radili na njegovom rešavanju. U tom slučaju potražite pomoć - predlaže dr Vladimir Mišić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija