Pixabay

19:09 Auto 0

Informer | 15. 09. 2018.

(FOTO) NEOBIČAN IZUM UGOSTITELJA IZ KRAGUJEVCA: Peče prasiće u BMW-u!

Dragan Radičević Buđa nije hteo da proda stari automobil za male pare, pa je od njega napravio pečenjaru na točkovima, koja je postala prava atrakcija

Ugostitelj Dragan Radičević Buđa (57) iz Stragara nadomak Kragujevca već godinu dana za svoje goste priprema neobičan specijalitet - prasetinu i jagnjetinu iz BMW-a! Verovali ili ne, on ih peče u svom automobilu koji je i dalje u voznom stanju, samo je zadnji deo "preradio" u mangalo. Za Informer kaže da je to uradio iz inata i velike ljubavi prema ovoj marki automobila.

Il' požar il' pečenje

Testiranje pečenjare nije prošlo bez straha, a gazda Buđa kaže da su zbog rizika auto odvezli na livadu da bi potpalili prvu vatru.
- Il' će biti požar il' pečenje. Stavili smo ćumur, hepo kocke za potpal, i uspeli smo. Pre godinu dana ispekli smo prvo prase i od tada stalno dimi iz mog BMV - priseća se Buđa.

- Oduvek sam vozio BMV. To je moja velika ljubav. Imao sam dva auta te marke i odlučio sam da ih prodam kako bih kupio jedan nov. Došao čovek da kupi i ponudio dvesta evra za oba. Rekao sam tad: "More, bolje da u kolima napravim mangalo da pečem prase nego tebi da ih dam za te pare." I tako se rodila ideja - prepričava nam Buđa.

Za mesec i po dana, uz pomoć komšije Dragana Matića, Buđa je uspeo da BMW transformiše u mobilnu pečenjaru.

- Sve me je koštalo oko 1.000 evra. Izolacija je postavljena od azbestnih ploča. koje trpe temperaturu do 1.000 stepeni. U gepeku je motorić pomoću kojeg se okreće, a pečemo na ćumuru. Kola ne mogu da registrujem, ali su u voznom stanju, pa i tablice imaju - pokazuje nam ponosito.

Zaštitiće patent

Buđa svoj patent još nije zaštitio, jer, kaže, nema vremena da se bavi papirologijom, ali već razmišlja o novim projektima.

Njegova pečenjara na četiri točka privlači i turiste. Dolazili su, kaže, i Amerikanci, Rusi, čudili se, slikali i probali pečenje.

- Prase se u automobilu ispeče duplo brže nego inače, pa se onima koji jedu čini i da je slađe. Meni je dobro. Narod je oduševljen, posao ide, a skoro su mi tražili auto da ga voze po vašarima - dodaje naš sagovornik.

Meštani ga podržavaju i zahvalni su što se zbog pečenjare na točkovima sve češće priča o njihovom kraju.

- Gazda Buđa je dobar čovek i veliki prijatelj. Kad je preradio auto, svi smo bili u čudu, ali smo prihvatili taj njegov izum sa oduševljenjem. Sad svako zna gde da dođe na pečenje - kaže Milan Đošić.
 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]