Shutterstock

19:32 Putovanja 0

Ljubav&Zdravlje | 27. 03. 17.

GURMANLUCI S TEZGE: Gradovi s najboljom uličnom hranom na svetu!

Ulična hrana je lična karta nekog grada, nešto što se neizbežno degustira na putovanjima kako bi se proniklo u duh kulture njenih stanovnika

Ulična hrana nije samo potreba savremenog čoveka da nešto prezalogaji na brzinu. Još manje je puki "treš". To je lična karta nekog grada, nešto što se neizbežno degustira na putovanjima kako bi se proniklo u duh kulture njenih stanovnika. Gurmanski užitak koji pružaju ovi ulični specijaliteti je vrhunski, a njihov ukus nateraće vas da se u ova mesta iznova vraćate. Ovo je nekoliko gradova sa najboljom ponudom ulične hrane.

Istanbul

Ulična hrana u ovom turskom gradu toliko je raznovrsna da ostavlja nezaboravan utisak na posetioce koji su neretko iznenađeni činjenicom koliko raznolikih namirnica može da se nađe na tezgama. Spisak je dug, ovo su samo neki od specijaliteta:

* Salep, u prevodu "prava vruća orhideja", pravi se od brašna lukovice posebne vrste orhideje pomešanog sa mlekom, vodom, šećerom i ružinom vodicom. Služi se vruć posut cimetom i neodoljivo podseća na sutlijaš.

* Islak burger - "mokri hamburger", zemička natopljena u sosu, punjena ćuftom i, opet, sa dodatkom sosa.

* Midye dolma - punjene dagnje, blago skuvane i popunjene prženim pirinčem, jedu se prelivene limunovim sokom.

Shutterstock

* Kebab se može naći i u ostalim evropskim gradovima, ali njegov ukus nije nigde tako sjajan kao u turskoj metropoli.

Sarajevo

Sarajevski specijalitet je burek, a "Gardijan" ga je uvrstio na listu najbolje ulične hrane na svetu. Opisan kao ukusan i hrskav, burek je oduševio britanske novinare. Pravi se od tanke, ručno razvijene kore i puni se mesom, sirom ili spanaćem, a najbolje je jesti ga uz jogurt. Među hranom koju Sarajevo nudi nalaze se i neizostavni ćevapi, koji su jedna od najčešćih asocijacija na ovaj grad. Oni koji su ih probali tvrde da su sarajevski ćevapi najbolja hrana sa roštilja na svetu.

Hanoj

Banh mi je sendvič koji se priprema tako što se beli baget zagreje na grilu, premaže paštetom i majonezom i preko toga se stavi pečena svinjetina ili piletina, sveže povrće i začini. Na kraju se za nezaboravan ukus ove vijetnamske hrane dodaju kapi soja-sosa i malo čilija.

Kebab se može naći i u ostalim evropskim gradovima, ali njegov ukus je najbolji u turskoj metropoli

Meksiko Siti

Na spisku svetskih metropola u kojima se jede najbolja ulična hrana nalazi se i glavni grad Meksika. Tamale je meksičko jelo za čiju pripremu se koriste brašno od kuvanog kukuruznog brašna i pikantni komadići mesa. Meksikanci su narod poznat po svojoj inovativnosti i autentičnoj hrani, pa svi koji posete Meksiko Siti moraju da probaju i takos, antojitose, elotes, huarače i kolačiće od kukuruza.

Shutterstock

Marakeš

Ova turistička destinacija poznata je kao omiljeno mesto svih onih koji žele da uživaju u vrhunskoj hrani. Marokanska kuhinja predstavlja mešavinu francuskih, španskih i nacionalnih jela, a na glavnom trgu u Marakešu na brojnim štandovima možete kupiti sledeće specijalitete: supu harira, veliki izbor sušenog voća, različita mesa začinjena raznovrsnim sastojcima, kuskus, kebab, ribu...

Pariz

Parižani, osim neizbežnog kroasana uz jutarnju kafu, obožavaju palačinke. Jedu ih tokom čitave godine, u bilo koje doba dana, kao slan ili sladak obrok. Parižani za doručak vole palačinke sa sirom, ali i šunkom. Jedu ih i kao poslasticu sa voćem, šećerom, čokoladom. Ako vas put nanese u ovu prestonicu romantike, znajte da su najukusnije one u bulevaru Monparnas.

Sarajevski specijalitet je burek, a "Gardijan" ga je uvrstio na listu najbolje ulične hrane na svetu

Rim

Rimljani, kao i ostali Italijani uživaju u jednostavnosti, kako u odevanju, tako i u kuhinji. Omiljena ulična hrana Rimljana je supl, pohovane loptice od pirinča punjene mocarelom, mesom ili povrćem. Veoma podsećaju na sicilijanske arančine ili na nama bliže krokete, a prodaju ih na kioscima uz picu. Postoje i moderne verzije sa raznim drugim ukusima.

Shutterstock

Berlin

Već i vrapci znaju da je greh vratiti se iz Nemačke a da niste probali kobasice u kombinaciji sa pivom (iz krigle, podrazumeva se). Prvi "karivurst" otvoren je 1949. godine i odmah je postao važna ikona nemačke kulture. Kobasica sa kečapom ili kari-sosom, koja se služi iseckana na kolutiće, u kifli ili uz krompiriće, najpopularnija je ulična hrana u Nemačkoj. Nemci godišnje pojedu 800 miliona kobasica, a najviše u Berlinu i Hamburgu.

1950.
godine nastalo je najpoznatije singapursko jelo "čili krabe"

Jerusalim

Kuglice od leblebija, zvane falafel, od davnina prisvajaju Egipćani, Palestinci, Izraelci... Najveću popularnost, ipak, imaju u Izraelu, gde ih smatraju nacionalnim jelom. U Tel Avivu ili u Jerusalimu falafel se jede u hodu u lepinji ili pita-hlebu, uz salatu, povrće i ljuti sos.

Shutterstock

Beograd

Ne postoji turista koji nije čuo za pljeskavicu koju treba probati u Beogradu. Ćevapi se takođe mogu naći u uličnoj ponudi, ali je pljeskavica, ipak, kraljica kioska. Priloga ima bezbroj, ali je sitno seckani crni luk tradicija koja se mora ispoštovati. U Srbiji, ovo je definitivno najpopularniji ručak s nogu.

800
miliona kobasica godišnje pojedu Nemci

 

Njujork

Pri pomisli na uličnu hranu na Menhetnu prva slika su kolica na kojima nedavno pristigli doseljenici prodaju hot-dog i perece. Sada se, međutim, na ulicama pojavila potpuno nova generacija s raznovrsnijom ponudom, od azijskih nudli do bečke šnicle. Najprodavanije jelo u srednjem delu Menhetna (koji turisti najviše posećuju) jeste birjani - tipičan indijski obrok, napravljen od pirinča s piletinom, preliven jogurtom i začinima.

Varšava

Naći ćete verzije piroga širom Poljske i u celoj istočnoj Evropi, ali je Krakov jedini grad koji ima čitav festival posvećen ovoj vrsti knedli. Piroge se prave od jednostavnog testa - brašna, jaja, vode i soli - koje se potom istanji, iseče na krugove i puni mesom, krompirom ili sirom. Prvo se kuva, a zatim prži na maslacu.

Singapur

Najpopularnije ulično singapursko jelo je "čili krabe", koje možete okusiti u baš svakom centru sa štandovima sa hranom. Nastalo je još polovinom prošlog veka, a smislio ga je Čer Jam Tijan, koji je ljute rakove prodavao na ulici iz svoje prikolice. Krabe se serviraju cele, kratko pržene u slatko-kiselom sosu napravljenom od paradajza, jaja i, naravno, čili papričica.

Jamajka

Svako može da marinira piletinu s tropskim začinima, pa da je ispeče na roštilju, ali samo na Jamajci ovaj specijalitet se priprema po "originalnom" receptu, na roštilju s ugljem i precizno određenom količinom dima. Jamajkanska piletina (eng. jerk chicken) prava je gastronomska pustolovina.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]