Shutterstock

20:16 Putovanja 0

Ljubav & zdravlje | 21. 05. 2018.

S KUTLAČOM PO SVETU: Grčka, zemlja maslina i fete!

Mnogi ukusni grčki specijaliteti vode poreklo iz antičke Grčke, a kod nekih se, zbog istorijskih okolnosti, osećaju i orijentalni uticaji. Sveže namirnice, raskošna upotreba aromatičnog bilja i začina, maslinovo ulje i jednostavnost pripreme prepoznatljive su odlike ove kuhinje

Veliki broj turista iz Srbije imao je priliku da obiđe Grčku. Njihova jela su nekima bila svakodnevni meni, dok su drugi prednost davali sigurnim varijantama poput roštilja, pice i nezaobilaznog girosa. Nažalost, velikom broju turista su giros i grčka salata početak i kraj otkrivanja ukusa grčke kuhinje. Zato vas pozivamo da zavirite dublje u grčke ukuse i da otkrijete jela koja do sada niste imali priliku ili želju da probate. 

Maslina, dar od bogova

Mnogi ukusni grčki specijaliteti vode poreklo iz antičke Grčke, a kod nekih se, zbog istorijskih okolnosti, osećaju i orijentalni uticaji. Sveže namirnice, raskošna upotreba aromatičnog bilja i začina, maslinovo ulje (prisutno u većini jela) i jednostavnost pripreme prepoznatljive su odlike ove kuhinje.

Uživanje u obroku zajedno s porodicom i prijateljima deo je grčke životne filozofije i spada u obavezan deo društvenog života

Posebnu čar daju specifična filozofija života i očuvani običaji. Grci, kako kažu za sebe, lagano uživaju u jelima kako bi najbolje osetili njihov raskošni ukus. Zavisno od doba dana i raspoloženja, uz meze i glavno jelo pije se uzo, cipuro (rakija) ili belo vino. Zbog sorti grožđa koje u Grčkoj uspevaju, uglavnom se proizvodi belo ili roze, dok je crveno vino retkost. 

Shutterstock

Među najstarijim sastojcima koji se koriste u grčkoj kuhinji izdvaja se maslinovo ulje. Legenda kaže da su drvo masline u drevna vremena Grci dobili na dar od boginje Atine, po kojoj su nazvali svoj polis u znak zahvalnosti. Oko dve trećine Grčke pokriveno je maslinjacima i u svakoj regiji uspevaju različite sorte. 

Lokalni specijaliteti 

Grčka je podeljena na deset regija, pa je u njenoj kuhinji prisutna velika raznolikost, a svaka regija poznata je po određenim specijalitetima. Ostrvo Santorini poznato je po sušenom paradajzu i "santo" vinu, dok se na Kritu sprema vrlo ukusno predjelo dakos (na prepečeni hleb se stavlja rendani paradajz, feta sir i maslinovo ulje). Regija Kalamata poznata je po prvoklasnim maslinama i maslinovom ulju, dok se na Krfu sprema odlična kajgana s rendanim paradajzom, koja se naziva strapacada. Ostrvo Ios znano je po aromatičnoj biljki mastika, koja nigde više na svetu ne uspeva. Više od 2.500 godina mastika se koristi kao začin ili kao smola u lečenju stomačnih tegoba, dok se danas sve više upotrebljava u kozmetičkoj industriji.

Osim maslina i maslinovog ulja, drugi važan sastojak bez koje je ova mediteranska kuhinja nezamisliva je feta sir, koji su pre nekoliko hiljada godina u planinskim predelima počeli da prave pastiri od nepasterizovanog mleka. Iako se proizvodi širom sveta (ali mahom od kravljeg mleka), grčka feta je posebna i pravi se isključivo od kozjeg i ovčijeg mleka, zbog čega ima jedinstven ukus. 

Bogatstvo začina

Zahvaljujući blagoj klimi, povrće i voće se uzgaja na prirodan način, što se odražava i na kvalitet i punoću ukusa. Dobro uspevaju različite aromatične biljke poput origana, nane, timijana, bosiljka, ruzmarina, majčine dušice..., ali i slatkasti začini kao što su cimet, karanfilić i muskatni oraščić.

Kako ovce i koze slobodno pasu na livadama i hrane se aromatičnim biljem, meso je takođe specifičnog ukusa. Svakodnevno se spremaju plodovi mora i različite vrste morskih riba, dok je jagnjetina specijalitet koji mnoge domaćice iznose kada žele da ukažu posebnu čast svojim gostima.

Shutterstock

Predjela - meze

o Dolmadakija - predjelo od pirinča i lišća vinove loze sa suvim grožđem, nanom, crnim lukom i peršunom; služi se vruće ili hladno
o Tiropita - slana pita sa sirom
o Spanakopita - pita sa spanaćem i sirom
o Gigantes (Fasolija) - beli pasulj pečen u sosu od paradajza
o Saganaki - mocarela pržena u dubokom ulju, vrlo ukusno, ali kalorično jelo; jede se vruće poprskano limunovim sokom
o Taramosalata - dimljeni bakalar s kuvanim krompirom, crnim lukom i limunom.
Ako želite da probate od svega pomalo, naručite pikiliju!

Shutterstock

Glavna jela

o Musaka - najpoznatije grčko jelo, složenac od jagnjetine, patlidžana i krompira začinjen maslinovim uljem, crnim lukom, paradajzom, belim vinom i rendanim kefalotiri sirom
o Suvlaki - kockice mesa (najčešće jagnjetine) na roštilju; jede se sa sosom caciki i služi u okruglom hlepčiću s dodatkom svežeg paradajza i crnog luka ili kao ražnjić
o Pasticio - vrsta makarona, priprema se s mlevenim mesom i bešamelom
o Melicanes - pečene tikvice ili patlidžan
o Frikase - složenac od jagnjetine sa celerom i biljem
o Keftedes - slane mesne ćufte sa prezlama, začinjene crnim lukom i pržene u ulju
o Kalamari - lignje, pržene ili s roštilja, služe se sa raznim sosevima; odlične su i punjene slanim belim sirom halumi, prezlama, ruzmarinom, peršunom, crnim lukom i pinjolima 
o Lukanika - male kobasice koje se pripremaju na roštilju i služe s limunom
o Burekakija - male mesne pite - specijalitet s Krita

Shutterstock

Salate i slatkiši

Svakako najpoznatija salata je upravo ona grčka, od božanstvene mešavine feta sira, paradajza, crnih maslina i crnog luka bogato začinjena maslinovim uljem, a zatim i lahano - salata od sitno seckanog kupusa prelivenog uljem i limunovim sokom.

Najpoznatija salata je upravo ona grčka od božanstvene mešavine feta sira, paradajza, crnih maslina i crnog luka

Činjenica je da  su brojni grčki kolači mešavina istočnih (čitaj turskih) poslastica i grčkog načina pripreme - vrlo su slatki, natopljeni medom, začinima, pinjolima i anisom. Grci će se uvrediti ako im kažete da je baklava ili tulumba turski kolač, baš kao i kada naručite "tursku kafu" uz kolače. Predlog je da kažete "One greek coffee, please".

Ipak, ima i unikatnih grčkih slatkiša. Verovatno najpoznatiji grčki dezerti koje treba da probate su grčka alva (slična turskoj), portokalopita (kolač od narandže), kokakija (kolač ispunjen kremom, potopljen u slatki sirup i preliven čokoladom), kadaif na grčki način, tulumbe, baklave... Ipak, ne treba zaboraviti i čuvene sočne krofnice prelivene medom ili čokoladom - lokumades, omiljenu poslasticu na plaži. 

Shutterstock

Prema tradiciji, pripremljena jela stavljaju se na sredini stola, a gosti zatim biraju jela po sopstvenom ukusu

Uživanje u obroku zajedno s porodicom i prijateljima spada u obavezan deo društvenog života. Atmosfera tipično grčkih restorana i taverni vrlo je opuštena, neformalna i nadasve prijatna, dok je kuvarsko umeće vrlo cenjeno, čak i kad se radi o amaterima. Prema tradiciji, pripremljena jela stavljaju se na sredini stola, a gosti zatim biraju jela po sopstvenom ukusu.

Brojni su događaji povezani s određenim vrstama jela - kufeta (ušećereni bademi) dele se na krštenju i venčanju, a koliva (kuvane žitarice) na pogrebu. Svako veće slavlje ili praznik ima sopstveni specijalitet, a recepti se tokom godine menjaju prema sezonama i namirnicama koje su tada dostupne.

SAVETI ZA PUTOVANJE  

o Poštujte starije! U Grčkoj je iskazivanje poštovanja prema starijima vrlo izraženo

o Ako vas poslovni partneri ponude hranom ili pićem, nemojte da ih odbijete, jer se to smatra vrlo nepristojnim

Shutterstock

o Uputstva za šoping: isplati se kupovati ručni rad, vino, tepihe, grnčariju, čipku, zlatni i srebrni nakit. Područja oko atinskih trgova Sintagma i Kolonaki su popularna mesta za kupovinu hrane i kvalitetnih predmeta. Najjeftiniji je Rodos. Slobodno se cenkajte!

o Ukoliko želite da naučite par grčkih fraza, to bi otprilike zvučalo ovako:
Ćao - Jasas ili Jasu (neformalno)
Dobro jutro - Kalimera
Dobar dan - Herete
Molim - Parakalo
Hvala - Efharisto
Da - Ne (!)
Ne - Ohi
Oprostite - Signomi
Kako ste/si? - Ti kanete ili Ti kanis (neformalno)
Gde je...? - Pu ine...?
Koliko? - Poso kani?




Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]