28.10.2024.

17:11

Foto: Zoran Petrović/NITRA

Društvo

Prijavite se za postdoktorski boravak 50 mladih naučnika u NR Kini: Održan Info dan povodom Javnog poziva

Zainteresovanim naučnicima na početku ovog događaja obratili su se ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija državni sekretar prof. dr Miroslav Trajanović i pomoćnik ministra Ivana Vukašinović, kao i ministar savetnik pri ambasadi Narodne Republike Kine u Srbiji Đang Đi.

Zainteresovanima za ovaj program predstavljen je naučni i inovacioni ekosistem Kine, a od dr Danijele Mišić sa Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, koja je više puta boravila u Kini, čuli su njena pozitivna iskustva i najvažnije savete vezane za boravak u Kini. 

Informer

 

- Uzevši u obzir da je nedavno produžen rok za prijavljivanje kandidata za Javni poziv za prijavljivanje mladih istraživača u cilju boravka u Narodnoj Republici Kini u trajanju od 6 do 12 meseci, na koji se istraživači mogu prijaviti do prvog novembra, cilj ovog info dana bio je da se program bliže predstavi zainteresovanima - istakao je ovom prilikom državni sekretar prof. dr Miroslav Trajanović. 

- Ono što je dobro je da istraživači mogu da predlože u kojoj instituciji žele da rade istraživanja, a ako to ne znaju, oni mogu da definišu temu istraživanja, pa će kinesko Ministarstvo nauke naći najbolji institut za njih, koji će ih primiti i omogućiti im uslove za istraživanja - istakao je prof. dr Trajanović, dodavši da će učesnicima ovog programa biti plaćeni svi troškovi puta i boravka u Kini.

Informer

 

- Za ovu svrhu namenjena sredstva i više su nego dovoljna za život u Kini, a učesnici za vreme ovog boravka takođe ne gube pravo na platu u Srbiji, a radno mesto ih čeka - kazao je prof. dr Trajanović. 

Učesnici ovog programa, zaključio je prof. dr Trajanović, moći će da dobiju mentorstvo najkvalitetnijih istraživača u Kini, na raspolaganju biće im najsavremenija oprema, a dobiće priliku i da se uključe u rad istraživačkih grupa koje rade na sličnim istraživanja. Detaljnije o Javnom pozivu možete pogledati na linku.