03.02.2021.

13:55

Foto:

Društvo

PORODICA DOKIĆ S PETORO DECE U KANDŽAMA BIROKRATIJE! Stroga pravila EPS "nemaju dušu" već pune četiri godine STRUJU ČEKAJU /FOTO/

Vesna (20) i Nenad (33) Dokić iz Mokrina sa svoje petoro maloletne dece već četiri godine žive bez struje u ruiniranoj kući na kraju sela. Nije struja njihov jedini problem, u kući nemaju ni kupatilo.

-Zamislite da sve radite bez struje- odeću perete na ruke hladnom vodom, nemate veš mašinu, ako
želite da se okupate, voda je hladna, morate je grejati na peći u loncu, a onda je sipati u malo plastično korito gde kupam i decu, nemate frižider, nemate gde mobilni telefon da napunite-ovim rečima Vesna počinje svoju tužnu priču za Informer.

Informer

 

Miloš (5), Snežana (4), Adrijana (3) i Marko (2) imaju samo jednu želju-da dobiju struju i gledaju crtani film. Tu je i najmlađa Dunja koja ima tri meseca . Svi su u jednoj sobi, vedri ,nasmejani i čisti, upkos teškim uslovima u kojima žive.

- To nam je jedina želja, da gledamo crtani film-kaže najstariji Miloš. Mnogima zvuči nezamislivo, ali tako u 21. veku izgleda život sedmočlane porodice iz Mokrina. Iako su dug za struju od 56 hiljada dinara izmirili, EPS je neumoljiv.

Informer

 

Stroga pravila nalažu da je za obnovu mreže i elektrenergetskih objekata koji su nužni za novo priključenje potrebno još 100 hiljada dinara- za priključak 70 hiljada i dodatni troškovi koji podrazumevaju uvođenje struje od brojila do kuće, delimičnu popravku instalacija i atest za njihovu ispravnost.

Informer

 

- Mi taj novac nemamo. Dug za struju platila je pokojna svekrva od penzionog kredita. Zvala sam Elektrodistribuciju u Zrenjaninu da ih zamolim da mi omoguće uplatu za priključak na rate, ali su rekli da ne može. Molim sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da nam pomognu da dobijemo struju. Ovo je težak, mučenički život. Najviše mi je zbog dece koja svaki dan pitaju kada će moći da gledaju televizor-kaže Vesna koja zbog mališana nije u mogućnosti da radi.

Informer

 

Dokići žive od roditeljskog dodatka koji iznosi 18 hiljada dinara i naknade od desetak hiljada koju dobijaju za otkup mleka od tri krave. Pravo na socijalnu pomoć i dečiji dodatak nemaju, jer je Vesna nasledila 4 jutra zemlje koju zbog problema u imovinsko-pravnim odnosima ne može da obrađuje, niti da je proda. Greju se pomoću stare tučane peći na kojoj kuvaju i ručak.

- Radio sam ranije na farmi, a sada se brinem o stoci i domaćinstvu. Priključak moramo da platimo kao da zidamo novu kuću. A daleko je od toga. Urušava se i potrebna je popravka, bar ono najosnovnije- očajno priča Nenad koji sa Vesnom još u pet popodne priprema decu za spavanje, jer bez struje mrak je još crnji. Vaša mala pomoć Dokićima bi dobrodošla. 

S toga svi koji su u mogućnosti da upute pomoć porodici Dokić za uključenje struje, popravku kuće ili da dostave hranu, neka se jave Vesni na broj telefona: 062 191 22 31.