03.02.2021.

14:23

Foto:

Društvo

NESREĆA NIKAD NE IDE SAMA! Prognaniku iz Krajine izgorela kuća i radionica, vatrena stihija PROGUTALA SVE ŠTO JE IMAO!

Jednom od njih, Đorđu Đukiću, vatrena stihija je u nedelju uništila gotovo sve što je godinama mukotrpno stvarao, izgorela je njegova stolarska radionica i jedan deo kuće, a u drugom više ne može da se živi.

Informer

 

Đorđe je na Bantol stigao kao „dete Oluje“, sa majkom i sestrom, bez igde ičega, a vremenom je postao vrstan zanatalija građevinac i stolar. Ozidao je najpre svoju kuću, a zatim i mnoge druge na Banstolu, što za nadnicu, a mnogo više u mobama, kako su Krajišnici ovde najčešće podizali nove domove iz pepela onih rasutih po bivšoj SFRJ.

Nedavno je odlučio da se bavi samo stolarijom i izradom originalnog nameštaja i drvene galanterije od plemenitog drveta, a svu ušteveđinu je uložio u kupovinu mašina, alata i građe, ali je vatra u nedelju sve to progutala.

Informer

 

- Kad sam juče, oko pet popodne, skoknuo do grada, a majka Jovanka ostala sama kod kuće, u radionici je buknuo požar. Dok su stigli vatrogasci, iz Inđije i Karlovaca, radionica sa kompletnom opremom i već urađenim delovima nameštaja je izgorela.

Vatrogasci su spasili manji deo kuće, ali sada ni on nije za stanovanje – priča Đorđe i dodaje:

- Sve je nestalo. I namštaj, i alat... Ni čekića više nemam – sa suzama u očima i beskrajnom tugom kaže Đorđe, koji je svojim rukama sazidao kuću i radionicu od nekih 150 kvadrata. I opet se vratio – na nulu.

Informer

 

Kako narod kaže, u svakoj nesreći ima i neke sreće, pa niko nije stradao.Sreća za Đorđa je i to što su se komšije već u pondeljak okupile u njegovom dvorištu. Krenulo s najpre sa čišćenjem zgarišta i planovima kako da se čoveku što pre pomogne.

- Đole i njegova mati Jovanka su sjajni ljudi, učinićemo sve što možemo da im pomognemo da ovo prevaziđu - kaže Nikola Terzić, jedan od komšija.

Prema prvim najavama, Đorđa i Jovanku neće zaboraviti ni u Opštini Sremski Karlovci. Dve članice Gradskog veća su na mestu požara obećale finansijsku i drugu pomoć Dukićima kako bi što pre obnovili kuću i radionicu.

- Za početak, predsednik Skupštine opštine Boban Petković je dao nalog da se Dukićima dopremi kontejner da odnese šut sa zgarišta, a mi ćemo narednih dana, nakon procena štete i mogućnostima Opštine gledati da im maksimalno koliko možemo finansijski pomognemo – rekla je Nadica Agbaba, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti. SO Sremski Karlovci.