04.02.2021.

15:43

Foto:

Društvo

BRAČNI PAROVI STALI U RED! Veliko interesovanje na konkursu za vantelesnu oplodnju, Kikinda se brine o podmlatku

Već se neformalno javilo 12 parova koji žele pomoć lokalne samouprave za podršku vantelesne oplodnje, a sastanak sa čelnicima grada protekao je u prijatnoj atmosferi i uz razmenu mišljenja, sa željom da se pravilnik za javni poziv napravi tako da svima odgovara.

-Kako je dogovoreno, materijalno ćemo podržati one parove koji su već prošli zdravstvenu komisiju i imaju potvrdu da su ušli u republički program, odnosno pokušaj vantelesne oplodnje. Ono što će
Grad finansirati su lekovi, suplementi i sve što je prateće i potrebno da bi postali roditelji, rekla je Ramona Tot, članica Gradskog veća zadužena za manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici.

Informer

Ramona Tot

Prvi put Grad Kikinda u okviru svoje populacione politike izdvaja i sredstva za pomoć prilikom
pokušaja vantelesne oplodnje. Za sada nezvanično prijavljenim 12 parova, biće isplaćeno oko 60 hiljada dinara. S obzirom da je interesovanje veliko i sve su indicije da će ih biti više, konurs će biti otvoren i tokom septembra-rekla je Tot.

- Parovi su razumeli ono što Grad želi da im ponudi i da je to dobra mera populacione politike koju mi želimo da promovišemo. O ovoj temi se ranije nije mnogo govorilo, tema je osetljiva i parovi koji ne mogu da imaju potomke nisu želeli mnogo da pričaju javno.

Svim parovima koji nisu bili na sastanku, poručujem da dođu, ukoliko imaju neko pitanje, da se ohrabre i da znaju da će Grad kikinda stati izav njih i pružiti im svu podršku koja im je potrebna-istakao je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine Grada Kikinde.

Informer

Zainteresovanim parovima koji su se javili lokalnoj samoupravi, pokušaj vantelesne oplodnje neće biti iskjučivo za prvo dete, nego i drugo i treće.

Bračni parovi mogu da se prijave čim javni poziv bude raspisan, uz dostavu izvoda iz matične knjige rođenih, a vanbračni sa izjavom dva svedoka. Kompletan postupak vantelesne oplodnje koji finansira država košta oko 300 hiljada dinara.