Društvo
SVETSKI DAN VODA U KIKINDI: Predstoji nam veliki posao, potrebno je sačuvati kvalitet reka i jezera
Tema ovogodišnjeg Svetskog dana voda, 22. marta, je vrednovanje vode, a stručnjaci upozoravaju da je kvalitet najznačajnijeg resursa sve lošiji pod uticajem brojnih faktora, kao što je porast broja stanovništva, modernizacija i zahtevi poljoprivrede i industrije, ali i zbog pogoršanja uticaja klimatskih promena.
- Kvalitet površinskih voda u Kikindi prati se od 2014. godine, na šest lokaliteta. Dosadašnje analize pokazuju da njihov kvalitet nije zadovoljavajući. Na osnovu organoleptičkih, fizičko – hemisjkih i mikrobioloških ispitivanja, došli smo do zaključka da su to vode četvrte i pete klase. One nisu namenjene za kupanje, navodnjavanje, niti poribljavanje, kaže Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.
Za čistiju vodu i zdraviju sredinu potebno je podizanje svesti da su vrednost i značaj vode mnogo veći od njene cene. Ako nastavimo da je zanemarujemo i loše upravljavamo ovim nezamenljivim resursom, vodu nećemo moći da zaštitimo u korist svih.
- Našoj zemlji predstoji veliki posao postavljanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kako bi smo sačuvali kvalitet reka i jezera, ali i popravili kvalitet u gradovima koji već imaju postrojenja kao što je Kikinda. Treba poboljšati i taj kvalitet. Nisu isti standardni danas i pre 30 godina, napominje dr Sanja Brusin Beloš, načelnica Centra higijene i humane ekologije.
Ona kaže da kikindske površinke vode odstupaju od pravilnika, jer su veoma mineralizovane i imaju vrlo specifičnu floru.
-Mikrobiološki kvalitet zavisi od broja kupača, higijene prilikom kupanja, ali i broja sunčanih dana tokom leta-dodaje dr Brusin Beloš.
Osim kanala Dunav-Tisa-Dunav, Kikinda ima nekoliko jezera čiji se kvalitet redovno kontroliše, naročito leti, u površinskim vodama gde je dozvoljeno kupanje. I dok stručnjaci upozoravaju da je voda odavno postala kritični resurs, čini se da kao društvo ne činimo dovoljno radi očuvanja njenog kvaliteta.