Društvo
PEKAR OTKRIVA KAKO SE PRAVI NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ Ovo je tačan recept, a tajna je u PRAVIM BROJKAMA
Dušan Obradović, vlasnik pekare u Šapcu kaže da se ovakvi kolači prave samo od brašna, vode, kvasca i soli, bez dodavanja bilo kakvih aditiva.
- Odnos brašna i vode je sledeće: na kilogram brašna ide 500 mililitara vode i sa dva odsto soli i tri odsto kvasca dobijamo testo od kojeg se prave slavski kolači. Od trenutka kada se zamesi testo, ono pola sata do 45 minuta treba da odstoji, a posle toga se testo premesi i za nekih 15 minuta spremno je za pravljenje kolača - kaže pekar.
Obradović navodi da se kasnije svaki slavski hleb ukrašava po ličnoj želji, a izbor mogu biti pletenice, klasje žita, ruža, golub, ali da je važno da se oni prave od beskvasnog testa, a ono se izrađuje samo od brašna, vode i soli, kako taj ukras ne bi ispucao i da bi bio lepši i bolji.