02.06.2023.

19:04

Foto: Z. R.

Društvo

PAMTI 3.500 DATUMA A NIJE ROBOT! Evo šta je njegova profesija

- Imam u glavi 3.500 datuma rođenja, iznenadim mnoge kada ih nazovem i čestitam im rođendan- uz osmeh započinje priču legendarni direktor, ne skrivajući da mu prija što su učenici Gimnazije, nazvali zrenjaninski profesor Kosta Vujić.

- Taj specifični dar otkrio sam još u srednjoj školi, počeo da pamtim datume rođenja drugara, rodbine i eto to traje već četiri decenije - nastavlja Milan, diplomirani profesor istorije sa Univerziteta u Novom Sadu, uz tvrdnju da mu je ovakva memorija pomogla pri studiranju i da se ne slaže sa onima koji kažu da se mozak opterećuje. On smatra da je to odličan trening i preduslov za razvoj moždanih ćelija.

- Pamtim i datume venčanja prijatelja, komšija, poznanika, pa sam jednom iznenadio koleginicu iz gimnazije - ušao sam u zbornicu i pitao ko ima rođendan 10.avgusta, svi su ćutali, a trebalo je da vidite njen izraz lica kada sam joj rekao: koleginice, Vaša majka je tad rođena i puni 80 godina!

- Prijatelja kojeg sam sreo u šetnji sa psom, iznenadio sam kada sam mu spomenuo 19. jul i nečiji rođendan, a on me zabezeknuto pogledao, ali sam mu olakšao dilemu podatkom da je tada rođen pas kojeg šeta.

Informer

Profesor Milan Radaković jedinstven je u Srbiji

Milan Radaković je zaljubljenik u nacionalnu istoriju, specijalista za period između dva svetska rata, a uža specijalnost mu je Drugi svetski rat, pa je i tema njegovog diplomskog rada bila Staljingradska bitka.

- Ujutro kada se probudim, a tako je eto, već decenijama, protutnje mi brojevi i tačno znam koga ću da zovem i čestitam mu rođendan, sa nekima malo i taktiziram, ne zovem ih par godina, da pomisle da sam zaboravio, a onda ih iznenadim.

- Ne zaboravljam nikada! Brojke su jednostavno složene u mojoj glavi, a veoma sam srećan što sam zahvaljući daru koji očigledno posedujem, upoznao mnogo zanimljivih i znamenitih ljudi i što se uz komunikaciju i kontakt sa ljudima nekako bolje osećam - priznaje profesor Milan Radaković.
   
   

Setio se Radaković i da čestita drugaru iz Gimnazije rođendan iako se nisu videli punih 37 godina!

- Slučajno smo se sreli. Nije me ni prepoznao ali ja sam znao kad je rođen - kaže Radaković.