Društvo
(VIDEO) "Čarobni" pasulj iz Mačve! Seme staro četvrt veka! A tek cena...
Popularni "sumporaš" na pijacama je retka roba, a kilogram košta više od kilograma mesa!
- Na ovom pasulju su mnogi odrasli. I sad ga kupuju jer se brzo kuva, a i ukusniji je od belog
pasulja.. A što ga nema kao ranije, pa ima ovu cenu, to je druga priča! Teško ga je gajiti, neće
svi da se muče - kaže domaćica iz Dublja Rada Drezgić.
Seme ove stare domaće sorte pasulja nasledila je od svekrve i 25 godina se trudi, kako kaže,
"da se ne izgubi".
- Svake godine ga obnavljam tako što ostavim seme da bih posejala dogodine. Seje se u kukuruzu, tako najbolje uspeva i najbolje rodi. Neće da rodi ako raste sam, a i treba da se vodi računa da ga ne bude mnogo u kukuruzu jer kukuruz onda može da zakržlja - priča Rada.
Kada sazri, stabljike se čupaju, a onda se, kako objašnjava, otresa ručno i nekoliko puta "prevejava na rešeto", pa na kraju ponovo prebira da bi se odstranila oštećena zrna.
- Koliko ima muke oko njega, vredi svaku paru - dodaje Rada koja ovaj pasulj na pijaci prodaje za 1.000 dinara po kilogramu.