12.11.2023.

07:20

Foto: Informer TV /Alo, Beograde

Društvo

(VIDEO) Svima srce kuca a njegovo svira! Milan iz Kikinde je ...

Postao je vrhunski umetnik zahvaljujći talentu, istančanom sluhu i neumornom vežbanju. Zaljubljenik u muziku i tradiciju, dočekao nas je svirajući gajde...I to nije slučajno. Jedan njegov deda svirao je na diplama, veoma sličnom instrumentu gajdama, koji je kao kolonista doneo u Banat iz Bosanske Krajine. 

- Svirao je i u žir, i u list i češalj, jedan je svirao tamburu "samica" a obojica su lepo pevali i imali su pregršt priča o običajima i tradiciji - priča nam. 

Želja da ima svoje prve profesionalne gajde bila je jača od svega i zapečatila je njegovo životno opredeljenje. Kucao je na mnoga vrata a jednog dana sasvim neočekivano dobio ih je i to s posvetom na kojoj piše "od bugarskog naroda". 

Vrlo emotivno prepričao nam je susret sa atašeom za kulturu abasade Bugarske uz čiju pomoć je dobio prve, prave gajde. 

- Pisalo je "Za Milana od bugarskog naroda"- s ponosom prepričava.

Posle osvajanja priznanja najboljeg instrumentaliste na festivalu Zlatni opanak u Valjevu Milan se peo na vrh etnomuzikologije. Ovladao je u međuvremenu sviranjem na još sedam vrsta gajdi i na još pet žičanih i duvačkih instrumetana. Svirao je sa Vlatkom Stefanovskim, Goranom Bregovićem, Slobodanom Trkuljom, sa Biljom Krstić, na Evroviziji sa Željkom Joksimovićem...

U njihovoj kući se leže i ustaje s muzikom bilo da je reč o Tozovcu ili Dženis Džoplin i Hendriksu, a njegova najveća životna inspiracija je njegov sin sa kojim zajedno svira...

Pogledajte prilog o ovoj neobičnoj muzičkoj porodici i uživajte: