Društvo
Kako da ukiselite kupus da vam traje do Đurđevdana? U Topoli imaju pravi recept!
Miloš Milovanović iz sela Belosavci godinama gaji ovo povrće a ove jeseni postigao je vrhunski prinos i kvalitet! Glavice su teške i po šest kilograma, što je, tvrdi, daleko više od proseka!
M. L.
- Kupus gajim na nekih 80 ari, a i malo karfiola uz to. Od sorti imam "bravo", "potomak", "gaja" i malo futoški beli za probu. Ove jeseni je cena 30 dinara po kilogramu na našim pijacama, to je inače niska cena za proizvođače jer se kupus sadi po najvećoj vrućini a seče po najvećoj hladnoći - kaže ovaj povrtar iz okoline Topole.
S obzirom na to da kupus daje dobar prinos i da je ova godina bila rodna, Miloš ističe da će ipak biti i zarade.
- Za kupus je potrebno odgovarajuće zemljište i smena kultura, pođubreno štalskim đubrivom jer zdravu i otpornu biljku ne napadaju bolesti a i štetočine se lako čiste. Ja sam ove jeseni prezadovoljan, glavice su i po šest kilograma tako da će biti i zarade od ovog posla- poručuje Miloš.
Ovaj iskusan domaćin otkriva da za dobar kiseli kupus treba prvo odabrati pravu sortu za kišeljenje a onda i tačan recept.
- Sorta "bravo" može da dočeka Đurđevdan! Po strukturi lista i čvrstini izdvaja se od ostalih i ne može da istruli u kaci. Kupus treba ostaviti pre velikih mrazeva, to je neko pravilo, jer kada ga dohvati mraz i smrzne pa se odmrzne tad nije tako dobar! Na bure od 200 litara ide pet kilograma soli. So se rastopi u vodi pa se tim rastvorom nalije kupus i nema problema- otkriva Miloš.