Društvo
Sremski recept protiv virusa! Provereno!
Tokom hladnih dana retko ko u Sremu ne jede kiseli kupus. Na pijaci u Rumi ima ga u izobilju, jer se najviše i traži.
Mirjana Popović iz Rume dugogodišnji je proizvođač kupusa, na njenoj tezgi ovih dana zastustupljene su i kace kiselog kupusa kako onog ribanog, ali i u glavicama. Kako kaže to čist domaći proizvod koji se ovih dana lepo pazari.
- Ovo je naš, domaći kupus a prodajemo i svež i kiseli - kaže Mirjana.
Rumljani ovih dana kažu redovno konzumiraju ovu namirnicu, znaju da je zdrav i na ovaj način radije unose vitamin C nego onaj iz apoteke.
- Kiseli kupus se kupuje sve do proleća. Zdrav je, kažu ima više vitamina C nego u južnom voću. Valja samo da paze oni koji imaju visok pritisak - kaže prodavac Milan Stojaković.
Shodno dobu godine rumski prodavci dobro su se snabdeli kiselim kupusom čija se cena kreće od 200 do 250 dinara po kilogramu.
Kiseli kupus je tradicija korisna za zdravlje, kažu.
Pored toga što se može pazariti na pijaci i u marketima, on se može ukiseliti i kod kuće. Prirodno kiseljenje kupusa traje svega dvadesetak dana, a važno je staviti dovoljnu količinu soli da bi se namirnica konzervisala, kažu iskusne domaćiće.