26.01.2024.

08:45

Foto: I. J.

Društvo

Ovo selo voli filmadžije! Ovde su snimane dve poznate serije, letos i jedan film, a žale što im je izmakao čuveni fimski hit

Kuće stare više od sto godina koje su zadržale autentičan izgled idealna su scenografija za ekranizaciju tema iz 19. i prve polovine 20. veka.

Informer

Sa snimanja serije "Koreni"

- Scenograf Mile Jeremić, koji je radio "Korene" zaljubio se u Gornji Račnik. Hteo je u njemu da snima i scene za film "Nečista krv", ali su se u poslednjem trenutku odlučili za Obrenovac. Jeremić je oduševljen našim selom, jer su u Srbiji retka sela sa kućama takve arhitekture – kaže Dragan Gligorijević vlasnik kuće stare 140 godina, koja je jedna od dve takve građevine, prema proceni stručnjaka Zavoda za zaštitu kulture u Kragujevcu.

Na žalost, ovo selo, kroz koje se, tokom boravka filmskih ekipa, teško moglo proći, sad je ogluvelo. Ima svega sedamdesetak stanovnika, koliko ih je bilo i 1818. godine! Od tridesetak kuća u gornjem delu sela, dim iz odžaka vije se samo iz dve. 

Malo seljana, koji su stalni stanovnici sela, okupe se vikendom ispred prodavnice, razmene po koju reč i popiju ponešto.
Kažu da je selo nekada bilo "puno naroda", da je svaka kuća imala po petoro, šestoro dece, da su se bavili poljoprivredom...

Informer

Selo ogluvelo

- U selo je kasno stigao asfaltni put. On je tek osamdesetih godina prošlog veka zamenio makadamski. Ni autobus nije svraćao, pa se pešačilo do autobuske stanice u Donjem Račniku. Deo meštana otišao je u Jagodinu zbog fabrike "Kablova", a deo u Kragujevac zbog "Zastave". Mladi su otišli, a škola ima samo dva đaka. Selo odumire. Doduše, posle korone ljudi su prepoznali potrebu za prirodom. Da ne bi bili zatvoreni u stanovima, počeli su da otkupljuju kuće i da prave nove. Veliki problem je što naslednici još nisu podelili imovinu, pa ih je teško prodati – dodaje Gligorijević.

Nikada, kaže, nije razmišljao da će ovde da se snimaju filmovi, i kuću nije zato obnovio.

- Učinio sam to zbog sebe i svojih predaka i siguran sam da su ponosni na mene što sam kuću sačuvao. Trudim se i učim svoju decu da vole ovu kuću i da je posle meni čuvaju za svoje naslednike - zaključuje Dragan.