Društvo
Babaroga ili Kanzr?! Kad Piroćanac bira, može da računa i na Bruku! Evo zašto!
Uz dobro poznatu "peglanu" svi gosti ovog događaja, a bilo je, kažu, oko 10.000, mogli su da degustiraju i proizvode destilerija, vinarija a i mini pivara iz pirotskog kraja!
Osim kvaliteta, proizvođači su pokazali kreativnost i originalnost i pri izboru naziva.
Gazdinstvo Đorđević i ove godine predstavilo je čuvenu Babarogu, rakiju od dunje. Đorđevići u selu Šugrin imaju zasad dunja na tri hektara.
- U Šugrinu nam je i pčelinjak, gajimo organsku dunju i svi naši proizvodi su isključivo od dunje. Sok od dunje smo začas rasprodali, a vidimo da se mnogima dopala i Babaroga - kaže Saša Đorđević, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva.
Na Sajmu peglane kobasice cena barikirane "Babaroge" iz 2017. godine bila je 30 evra po boci.
- Za nas proizvođače je to niska cena ali se prilagođavamo kupcima i tržištu. Želimo da ljudi probaju ovaj proizvod i da znaju šta je dobro. Akcenat je na kvalitetu a ne kvantitetu i masovnoj prodaji, mi prodamo sve što proizvedemo i to je satisfakcija za dalji rad - dodaje i uverava da je najbolja reklama od usta do usta.
I njihova "konkurencija" iz Trnjana, destilerija "Bruka Petrović" doskočila im je imenom a i vrstama.
Vlasnik Igor Petrović 14 godina pravi rakiju i od dunje, šljive, a ima i lozu.
- Ovo nam je prvi Sajam na kojem učestvujemo, nama je cilj da se promoviše proizvod, da ljudi probaju čistu rakiju koja je prošla sve analize, bez veštačkih aromata i zaslađivača. To je proizvod koji će naći svoje mesto na tržištu – kaže Igor.
A kako je nastalo ime Bruka?
- Taj naziv je došao od prijatelja porodice i velikog ambasadora Pirota, dr Colića, koji je žargonski govorio "Bruka koliko je dobra rakija!". Pre dve godine smo preko Ministarstva poljoprivrede dobili sredstva za izgradnju i opremanje destilerije, registrovani smo kao proizvođači jakih alkoholnih pića, dobili smo akciznu markicu i svi naši proizvodi prošli su sve potrebne analize za prodaju - ponosan je vlasnik.
Međutim, posetiocima Sajma je najatraktivnije bilo zanatsko pivo Kanzr! Moguće i zbog cene, 250 dinara po flaši, a možda i zbog imena. Kanzr je, rekoše Piroćanci, reč koju koriste da opišu "ženu, malo nezgodne naravi ili namćora".
- Pivo se pravi u kućnim uslovima, koristimo izvorsku vodu jer je voda najvažniji sastojak piva, hmelj i slad je iz uvoza ali je glavni sastojak naša pirotska voda. Ovakvo pivo proizvodi se u malim količinama, oko 50 litara po turi a dnevno uglavnom pravimo jednu turu - objašnjava proizvođać Miljan Stevanović koji se, kako kaže, ovim zanatom ne bavi iz komercijalnih razloga već za sopstvene potrebe i bliske prijatelje. Tako je specijalno za Sajam pripremio jednu turu.