Društvo
Što Mile ubere to i "preradi" za jelo i piće! Niko mu ne veruje da i od ovoga pravi sok!
- Zdravlje se krije u prirodi, tvrdim da je tako, i vođen svojom parolom, počeo sam da prerađujem zlatiborsko bilje, najviše iz ljubavi, ali sada to doživljavam i kao obavezu tokom proleća i leta - priča Mile.
Od prvih vesnika proleća, pa tokom čitavog leta, Mile najviše vremena provodi u prirodi, bere šumsko bilje, livadsko cveće pa ih na starinski način prerađuje, po receptu predaka, i pretače u sokove, džemove, poslastice...
Od šumskih jagoda sprema slatko, od borovnica sok, od šipurka pravi džem, majčinu dušicu i sporiš suši za čaj, a od cveta maslačka pravi sok i liker.
- Posebno sam ponosan na sok od maslačka, recept sam osmišljao duže vreme, a kada sam rešio da isprobam sok, ko ne zna da je od maslačka, teško da bi ga prepoznao! - kaže Mile.
Za naš portal, objasnio je i kako ga priprema, a njegov sastav i način pripreme su vrlo jednostavni.
- Ubrane cvetove, potrebno je potopiti u vodu na 24 sata, u koju je pre potapanja dodat šećer, u zavisnosti koliko cvetova je u meri. Potom se ocedi i sipa u boce - objašnjava naš sagovornik.
Voće prerađuje na starom "smederevcu" i pored njega najviše vremena provodi.
Na svom imanju pored kuće, ima zasade kupine, maline, ribizle, aroniju, i sve iskoristi.
Čak od divljih krušaka koje obere pored potoka i sokaka, pravi sirće, za koje se u narodu veruje, da je naročito dobro za čiśćenje krvnih sudova, triglicerida, holesterola, pospešuje imunitet i prečišćava ceo organizam.