16.02.2024.

09:45

Foto: I. M.

Društvo

Bez svega mogu, al' bez hleba i pogače...A koliko tek vrsta prave! Čačanke napravile praznik

Dok se oko seoskog Doma kulture širio miris domaćeg hleba, meštanke su iz svojih sušara donele i domaći pršut, slaninu, paufleke, čvarke, ajvar i druge đakonije. Vredne domaćice iz ovog i još nekoliko sela s leve obale Zapadne Morave umesile su i davno zaboravljene "obredne pogače", a za sve su koristile organske namirnice.

Na Sretenje žene su donele odluku da se udruže i unaprede život na selu, u budućnosti planiraju razvoj seoskog turizma, prihode od domaće radinosti i prozvodnju organske hrane.

- Mi smo želele da nekom od manifestacija ujedinimo sva sela oko Morave, a prvenstveno žene. Dali smo ideju komšinicama u Ostri da pokrenu prvu izložbu hleba, naročito jer se baš kod njih nalazi jedina preostala vodenica potočara u ovom delu Srbije. Predstavljeno je više od 20 vrsta pogača, počev od slavskog kolača, preko vasilice koja se tradicionalno priprema 14. januara, na praznik Svetog Vasilija Velikog a prava seljačka pogača, pripremljena bez kvasca i aditiva – priča Mira Minović iz komšijskog Udruženja žena "Katržanke" odakle je krenula inicijativa o udruživanju. Ostranke su se okupile u organizaciju "Žene Sokolice", a ime su dobile po istoimenom obližnjem brdu u čijem pećinskom prostoru se veruje da leži neotkriveno "blago Nemanjića".

Informer

Informer

Na svetkovini u čast šumadijske pogače mogle su se videti i brojne pite pripremljene od ručno izrađenih kora, poput najpoznatije gibanice, ali i razni drugi slični specijaliteti sa čvarcima i  povrćem...Jela se i čuvena "jabučara", slatka pita pripremljena od autohtone sorte jabuka, budimka i kožara...

Prvu svetkovinu u čast hleba organizovale su žene iz Ostre, Vujetinaca, Trepče, Lipnice i Katrge.

- Hleb je hrana koja se u ovom delu Srbije najpre iznosi na sto i ima centralnu ulogu na trpezi. Takođe, stanovništvo ovog kraja ima poseban odnos prema hlebu, to je namirnica koja se nikada ne baca, već ako preostane, daje se životinjama. Zahvaljujući hlebu, i to običnoj seljačkoj pogači, narod u Šumadiji je preživeo teške posleratne godine. Pogača nas zaista othranila – rekla je Radmila Mijušković, predsednica Udruženja "Žene Sokolice".