23.02.2024.

22:25

Foto: Shutterstock

Društvo

U Srbiji je ima na svakom koraku, a mnogi ne znaju da je najzdravija biljka na svetu! Leči srce i smiruje živce, evo o čemu se radi

Lečenje metodama narodne medicine danas možda zvuči smešno i besmisleno, ali se sigurno ne može osporiti moć i značaj biljke, u ovom slučaju gloga, u koju su sa razlogom verovali naši stari. Ovako se to nekada radilo, prema rečima našeg istoričara Veselina Čajkanovića:

“Kad je neko bolestan od dalka (tur. slezina), bajalica ga odvede na bunjište (koje je inače zborno mesto za zle duše što izazivaju bolesti), i tu demonu preti glogovim trnom.” I u lečenju padavice koristio se glog.” Neki uzmu glogov kolac, udare njime malko po čelu bolesnika, pa onda idu od njega dohvatajući kocem od zemlje i brojeći 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 i tako dalje do 70 ili 80 pa pobiju kolac u zemlju da se nimalo ne vidi iz zemlje. Ovo odbroje zato da se 70 ili 80 godina ne pojavi bolest.”

Ovi običaji i magijski postupci danas naravno više ne postoje, ili ih čuvaju malobrojne primitivne seoske zajednice. No, glog se i te kako obilato koristi vekovima u prevenciji i lečenju bolesti. U vodećim zemljama sveta sa razvijenom biomedicinom, glog zauzima vrlo značajno mesto, dok je u kineskoj medicini među vodećih pet najlekovitijih biljaka.

Informer

 

Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Znatna je količina aluminijuma, kalijuma, natrijuma, kalcijuma i fosforne kiseline. Bogat je vitaminom C i provitaminom A, vitaminima K i E, limunskom i vinskom kiselinom.

Pripremili smo za vas recept za savršeni napitak od gloga, idealan za sve koji već imaju problema sa srcem, slezinom, krvnim sudovima ili nervozom, a dobar je i kao prevencija i dodatak vitamina. Glog je svuda oko nas, u prirodi, na dohvat ruke i može i te kako da nam olakša život.

Sastojci: 2 šolje bobica gloga, 1/2 šolje osušenog šipka, 4 šolje vode, kašičica cimeta, 1/2 kašičice kardamona, 2 šačice šećera ili meda, nekoliko kapi ruma, sok od jednog limuna.

Priprema: Glog, šipak, cimet i kardamon stavite u vodu i pustite da proključa. Kuvajte na laganoj vatri sat vremena pa ostavite da odstoji dva sata. Procedite kroz gazu, dodajte šećer i limun. Pije se po jedna kašičica 4 do 5 puta na dan, barem tri meseca.